Πάλι(ς) ξενοίκιασμα, νέοι αγωνες


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Εξώστη, ο οποίος κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη σε 500 σημεία της Θεσσαλονίκης, στο φύλλο της 21ης Μαρτίου 2013.


Όλο σας γράφω για κεμπάπια και κιοφτέδες, καιρός να θίξω και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τη ζωή μου στην Πόλη. Τη στέγη. Πάλι να μου πεις, δε ξεφεύγω και πολύ από το θέμα, μιας και η ανεύρεση κατοικίας στην Πόλη έχει άρρηκτη σχέση ξανά με το φαγητό. Για να ακριβολογησω δηλαδή, με την όρεξη και κυρίως με το κόψιμο αυτής, γιατί αφενός αν δεις τα σιχαμερά μπάνια και τις κουζίνες, που κάποιες φορές μπερδεύεσαι ποιό είναι τι, τους ξεχαρβαλωμένους τοίχους, τα σάπια ντουλάπια, τα ναβοπάν που χώρισαν ένα ήδη μικρο υπνοδωμάτιο σε πέντε γιαπωνεζικες ύπνο-κάψουλες, και αφετέρου εξαιτίας των sky is the limit τιμών που ζητάνε, σου κόβεται μαχαίρι!

Ως γνωστόν, η Πόλη βρίθει αντιθέσεων, έτσι και στην ενοικίαση κατοικίας, από περιοχή σε περιοχή οι τιμές διαφοροποιούνται, συχνά απολύτως ανεξήγητα. Βέβαια, αν ήταν να έμενα φτηνά δυο ώρες μακριά απ' το Τάξιμ, π.χ. στο Μπεϊλίκντουζού, δεν επέστρεφα καλύτερα στη Δράμα; Μιλάμε λοιπόν για πολύ περιορισμένες επιλογές στην πράξη, με το Μπέιογλου να αποτελεί μονόδρομο. Αλλά κι εκεί, δεν υπάρχουν πάνω από δύο γειτονιές, με τις αμέσως διπλανές τους, όπου θα μπορώ να ζήσω μια ζωή όπως την θέλω. Είτε γύρω από τον Πύργο του Γαλατά θα ήτανε, είτε στο Τζιχάνγκιρ. Ειδικά, αν θες λιγότερους τουρίστες, κανά δυο σουπερμάρκετ, πολλά μπακάλικα, ήσυχα καφέ/μπαρ και θορυβώδεις καφενέδες μες στα πόδια σου, μόνο το δεύτερο τα συγκεντρώνει όλα.

Δυστυχώς, δεν είμαι ο πρώτος που ανακάλυψα τα ατού του Τζιχάνγκιρ. Και πριν απ' όλους, οι επιτήδειοι μεσίτες, που σιγά μην άφηναν την ευκαιρία να μαδήσουν όλες εμάς τις μαντάμ Σουσού, ξένους τις περισσότερες φορές, που ψοφάμε για τα γραφικά σοκάκια, τη θέα στο Βοσπορο, τα ψηλοτάβανα παλιά Ρωμαίικα σπίτια, την αίσθηση γειτονιάς που ακόμα σου δίνει η περιοχή. Προς υπεράσπιση της μεγαλομανίας μας βέβαια, θέλω να αναφέρω ότι εδώ έχεις επίσης και μια ζωή λίγο πιο λιμπεράλ, όπου ως γυναίκα μπορείς να κυκλοφορείς ανενόχλητη τη νύχτα ακόμα και με μίνι, αφού έχεις πιει τα κοσμοπόλιτάν σου με τις φιληνάδες, ως gay να δώσεις ένα κλεφτο φιλί στο/στη σύντροφό σου, ως Ιταλός καθηγητής με απόσπαση στο Λύκειο Galileo Galilei να πιεις έναν σωστό εσπρέσο, στην τελική βρε παιδί μου να έχεις ανέσεις "Ευρωπαϊκές", μέσα στο ευρύτερο Οριεντάλ πανδαιμόνιο.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, όταν μεταφράζονται σε real estate ή emlakciklik τουρκιστί, κάθε αρχή του μήνα πρεπει να τα χρυσοπληρώνεις τουλάχιστον με 1.300 λίρες (=550€), ακόμα και για μια τρύπα ενός υπνοδωματίου, πιθανότατα ημιυπόγειας, ντουζιέρα γιοκ, μόνο ένα τηλέφωνο να ξεφυτρώνει από τον τοίχο, να κανεις τα κακά σου και να λουζεσαι ταυτοχρόνως. Άμα συγκρίνεις δε, αντίστοιχης παλαιότητας, κατασκευής, λειτουργικότητας, τοποθεσίας σπίτια στο Τζιχάνγκιρ με αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τόσο στην πριν όσο και μετά κρίσης Ελλάδα, υπάρχει καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Χρόνια ακούγεται και όλοι εν μέρη το κατανοούμε, ότι η ζήτηση που έχει η γειτονιά πηγάζει κυρίως από τους ξένους που επιλέγουν Τζιχάνγκιρ δαγκωτό, μόνο όμως κατά τους τελευταίους μήνες, που όπως καταλάβατε, ξαναψάχνω μια σπηλιά να μείνω, έχει γίνει κοινός τόπος που διακηρύσσεται πλέον ξεδιάντροπα. Οι εμλακτσήδες, αφελώς και ανερυθριαστα σου λένε, "Αλί Μπέη (εγώ ειμαι αυτός), ο ιδιοκτήτης άκουσε ότι ο μπακάλης της γωνίας έχωσε δυο μπουνταλάδες Αμερικανούς στο μπουντρούμι που είχε προικιό απ' τη χανούμισα του για δυο χιλιάρικα", και γλυκάθηκε ο αχρείος. Όσο δε για τους ίδιους τους μεσίτες, όταν τους λέω πως είμαι Έλληνας, με ρωτάνε κατευθείαν αν δουλεύω στο Προξενείο, με προσμονή στα μάτια, μπας και τσακώσανε το μεγάλο ψάρι που θα ανεβάσει το κασέ του κωλοχανείου τους. Ατύχησες μεγάλε λέω, αλλά από μέσα μου σπαράζω: Ααααααα ρε Πρόξενε, τι κακό μας έκανες!

ΥΓ: Κοιτάξτε αγγελία σε κόλλα Α4, φασκιωμένη με σελοτέηπ στο κέντρο του Τζιχάνγκιρ. Απλώς μεταφράζω, δε σχολιάζω γιατί δε θέλω να βωμολοχίσω: "Ενοικιάζεται, σε ΞΕΝΟΥΣ (!!!) ψηλοτάβανο διαμέρισμα 160τ.μ., 4 υπνοδωμάτια, σαλόνι, αυτόνομη θέρμανση, φωτεινό, λευκές συσκευές. Τιμή: 3.500 λίρες (=1.500€)"

16 comments:

Anonymous said...

Η περιοχή Ταταύλων, δεν είναι καλή ; Είναι το ίδιο ακριβή ;
Ευχαριστώ.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
YourWednesdaySecretLover said...

Exo fili pou noikiazei me 600 lires diamerisma pou blepei vosporo, mhpos se pianoun kotso?

YourWednesdaySecretLover said...
This comment has been removed by the author.
E.- said...

Αχ Αγγελή και να ΄ξερες πόσο σε καταλαβαίνω! Η ίδια αχρεία κατάσταση επικρατεί κι εδώ που κατοικοεδρεύω... Οι εμλακτσήδες εξίσου απαραδέκτοι με τους εκεί, οι γειτονιές το ίδιο. ΄Οσο για τους χώρους, τις ανέσεις και τα κοινόχρηστα ας μην σου κάνω λόγο καλύτερα.

Εύχομαι να βολευτείς όμορφα το συντομότερο οριένταλ δυνατόν!

Καλά σου βράδια

Ε.-

Anonymous said...

They are able to operate like any kind of leaning article, a very seat or a nice bench.

Most have plastic frames, cushioned seating and also currently have dry storage
underneath. Women definitely usually have textile bag for an impulsive
grocery or sometimes other shopping. Have time for to
be able to unwind if tend to be buying or promotion home. http://www.

vzmergaites.lt/phpinfo.php?a[]=%3Ca+href=http://www.loulsvuiton.com/%3E%E3%83%B4%E3%82%A3%E3%83%88%E3%83%B3+%E3%83%90%E3%83%83%E3%82%B0%3C/a%3E

Anonymous said...

I got this site from my friend who shared with me about this web site and at the moment this time I am browsing this web site and reading
very informative posts at this place.

Look into my webpage - Christian Louboutin Outlet

Anonymous said...

Hello there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
There's a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks

My homepage - red bottom shoes

Anonymous said...

Hi there, everything is going sound here and ofcourse every one is
sharing information, that's genuinely excellent, keep up writing.

My weblog - Christian Louboutin Outlet

Anonymous said...

Hi there, I discovered your blog via Google
even as searching for a similar matter, your website got here up, it
appears to be like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

Hi there, just changed into alert to your weblog through
Google, and located that it's really informative. I'm going to be careful for brussels.
I'll be grateful if you happen to continue this in future. Numerous folks can be benefited out of your writing. Cheers!

My web page; Christian Louboutin Replica

Anonymous said...

An interesting discussion is definitely worth comment.
There's no doubt that that you ought to publish more on this subject, it might not be a taboo matter but generally folks don't
talk about such topics. To the next! Best wishes!
!

My website ... louboutin shoes

Anonymous said...

Wow, amazing weblog format! How long have you ever been
blogging for? you make running a blog glance easy. The overall glance of your web site is wonderful, let alone the content material!



Here is my web site Christian Louboutin

Anonymous said...

This is the perfect site for anybody who really wants to understand this topic.
You know a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
You certainly put a new spin on a subject that has been written about for ages.
Wonderful stuff, just excellent!

My site; Louboutin Sale

Anonymous said...

Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
you happen to be a great author. I will remember to bookmark your blog and will come back down the road.
I want to encourage continue your great posts, have a nice
morning!

Feel free to surf to my site; christian louboutin uk

Anonymous said...

Hola! I've been following your blog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Austin Texas! Just wanted to say keep up the excellent work!

Here is my homepage: supra vaiders

Anonymous said...

Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to
assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.

Any way I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

My page; supra thunder

Related Posts with Thumbnails