Βόλτα στο Σουλτάν Αχμέτ

Πρωινό ξύπνημα! Όχι αργότερα από τις 10, εμπρός!
Δεν χωράνε αντιρρήσεις, δεν ήρθατε εδώ για να κοιμάστε!

Υποθέτω ότι το κατάλυμα σας, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Πέραν (γνωστό και ως Μπέιογλου), με νοητά όρια την Πλατεία Ταξίμ στα βόρεια και τον πύργο του Γαλατά στα νότια, τα οποία συνδέονται με τον πλατύ πεζόδρομο της Ιστικλάλ.



Η πρώτη βόλτα που οφείλει να κάνει κάθε επισκέπτης της Πόλης (τόσο η πλέμπα, όσο και οι ψαγμένοι ταξιδευτές), είναι στην "Παλιά Πόλη". Σουλτάν Αχμέτ ονομάζεται όλη αυτή η χερσόνησος, που αν γίνει κανά Τσουνάμι και την καταποντίσει, η ανθρωπότητα θα κλάψει με μαύρο δάκρυ, για το χαμό των αριστουργημάτων, που είναι κτισμένα απ' άκρη σε άκρη του.


Για να μετακινηθείτε από το Πέραν στο Σουλτάν Αχμέτ, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι (τραμ, λεωφορείο, ταξί, με τα πόδια), ή ένας συνδυασμός αυτών ανάλογα με την όρεξη, το διαθέσιμο χρόνο ή τον καιρό (το ταξί δεν θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο από τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, ειδικά αν είστε 3-4 άτομα, και θα σας πάει κατευθείαν στην Αγία Σοφία αν δεν έχετε καθόλου χρόνο).

Αυτό που προτείνω είναι να βρεθείτε αρχικά στο Καράκιοϊ, είτε:
  1. Με τα πόδια, κατηφορίζοντας όλη την Ιστικλάλ φτάνετε στην πλατεία Τουνέλ και συνεχίζετε με τα πόδια την κάθοδο από τα γραφικά στενάκια
  2. Συνδυασμός 1: Με τα πόδια έως την πλατεία Τουνέλ & μετά Υπόγειο Σιδηρόδρομο (Tünel) προς Καράκιοϊ. Προτείνεται, ειδικά αν θέλετε να μπείτε στο 3ο παλαιότερο μετρό της Ευρώπης, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πλούσιοι Ευρωπαίοι, Ρωμιοί, Αρμένιοι κι Εβραίοι τραπεζίτες κι έμποροι για να γλιτώσουν το εξουθενωτικό ανέβασμα από τα γραφεία στις κατοικίες τους.
  3. Συνδυασμός 2: Υπόγειο τελεφερίκ (Füniküler) & Τραμ (Tramvay). Βολεύει αν μένετε κοντά στη Πλατεία Ταξίμ, γιατί απλώς κατεβαίνετε στο σταθμό του μετρό και ακολουθείτε τις επιγραφές για Kabataş. Στην αποβάθρα σας περιμένει ένας φουτουριστικός συρμός, ο οποίος σας κατεβάζει μέχρι το Kabataş (μόλις μια στάση). Εκεί είναι η αφετηρία του Τραμ, όπου επιβιβάζεστε και μετά από 3-4 στάσεις..fτάσατε αισίως στο Καράκιοϊ, συγχαρητήρια!!!


Τι συμβαίνει εδώ;
Υπάρχουν πολλά στενάκια για να σεργιανίσετε ανάμεσα σε πάγκους μαραγκών και σιδεράδων, φορτωμένους με ανταλλακτικά βουρτσάκια για τρόχισμα ή μια ανεκτίμητη συλλογή από μεταχειρισμένες ρόδες επίπλων και οικοσυσκευών(!).



Βέβαια, δε σας κουβάλησα εδώ για τα εκκεντρικά "παλιομάγαζα". Κατά την άποψή μου, το Καράκιοϊ αποτελεί την καλύτερη πρόσβαση στην καρδιά της παλιάς Πόλης. Βρίσκεστε πλέον, μπρος στη γέφυρα του Γαλατά, η οποία ενώνει την "παλιά" με τη "νέα" πόλη, που χωρίζονται από τον Κεράτιο κόλπο.


Προτείνω να περπατήσετε στο δεξί πεζοδρόμιο της γέφυρας, το οποίο προσφέρει καλύτερη θέα, ειδικά προς τη γειτονιά του Γαλατά με τον ομώνυμο πύργο της. Ενώ υπάρχει και χαμηλότερο (μόνο για πεζούς) επίπεδο της γέφυρας, γεμάτο με μαγαζάκια για τσάι ή φαγητό, πάντοτε επιλέγω το επίπεδο με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Τα μαγαζιά είναι ως επί το πλείστον τουριστικά και ακριβά. Βέβαια, δε θα σας μαλώσω αν μου κουραστείτε και ξαποστάσετε πίνοντας ένα τσαγάκι..


Με το που φτάνετε απέναντι (στο Εμίνονου), μπροστά σας προβάλλουν το Γενί τζαμί, και η Αιγυπτιακή Αγορά. Με ένα ψητό ψαράκι ανά χείρας σεργιανίστε λιγάκι. Κρατηθείτε, μην επιδοθείτε σε βαριά ψώνια, μιας και δεν έχει την ποικιλία της Μεγάλης Κλειστής Αγοράς, ούτε είναι πιο φτηνή, και όσον αφορά τα λουκούμια, δεν είναι και τα πιο φρέσκα συνήθως. Αυτό που αξίζει πάντως, είναι τα μπαχαράδικα ακριβώς έξω από τους χοντρούς τοίχους του παζαριού, στα δεξιά όπως το βλέπουμε από την πλατεία του Γενί Τζαμί. Από δω ψωνίζουν πολλές Τουρκάλες νοικοκυρές, και σας προτείνω να πάρετε 200γρ. από όλα τα χρωματιστά λοφάκια μπαχαριών που θα σας μυρίσουν!


Τώρα, μπορείτε να ανεβείτε στην Αγία Σοφία είτε με τα πόδια (κανά 20λεπτο), είτε με το Τραμ, και να που φτάσατε στην καρδιά του Σουλτάν Αχμέτ. Συγχαρητήρια!

Εδώ πια, δεν χρειάζεται να περπατήσετε πολύ, όλα βρίσκονται στα πόδια σας:

  1. Αγία Σοφία
  2. Μπλε Τζαμί (Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί)
  3. Τοπ Καπί Σαράι
  4. Υπόγεια Βυζαντινή δεξαμενή (από τα πιο ατμοσφαιρικά αξιοθέατα της Πόλης)
  5. Ιππόδρομος
  6. Αγία Ειρήνη
Η πλατεία ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, είναι η ομορφότερη πλατεία που έχω επισκεφθεί ποτέ!! Βρίσκεσαι ανάμεσα στα 2 αριστουργήματα των 2 "αντίπαλων" θρησκειών! Αν ο καιρός σας βοηθά, καθήστε στα ξύλινα παγκάκια (προς τη μεριά του Μπλε Τζαμιού) και θαυμάστε τα με την ψυχή σας!


Αν και σας προτείνω να επισκεφτείτε όλα τα παραπάνω μνημεία, το αφήνω στη δική σας διάθεση (και το χρόνο που έχετε). Αλλά μη μου αράζετε, έχουμε και συνέχεια!!

Συνεχίζοντας τον ανηφορικό δρόμο Ντιβάν Γιολού (αυτόν του Τραμ) σε 10 λεπτά φτάνετε στο Καπαλί Τσαρσί (Σκεπαστή Αγορά). Τα λόγια είναι περιττά, αν και υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές:
  1. Δεν υπάρχει κανένα γνήσιο προϊόν εδώ μέσα, μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας
  2. Πάντοτε παζαρεύουμε σε λίρες και όχι σε Ευρώ. Διαφορετικά, κάνουμε μπαμ ότι είμαστε άσχετοι με τιμές, ισοτιμίες, έρμαια των αετονύχηδων εμπόρων
  3. Η γενική αρχή:"όσα σου ζητήσει, ρίξτο στα μισά", είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας
  4. Ρίξτε και καμιά ματιά στην αρχιτεκτονική αυτού του παμπάλαιου παζαριού. Για παράδειγμα, υπάρχουν τόσες ωραίες κρήνες διάσπαρτες μέσα στις στοές του
  5. Η αγορά δεν είναι ιδιαίτερα φτηνή, μπορείτε να αγοράσετε σουβενίρ και δώρα και από αλλού. Βέβαια, αποτελεί μεγάλη ευκολία, μιας και μπορείς να ξεμπερδέψεις μέσα σε ένα 2ωρο από αυτές τις υποχρεώσεις.


Λίγο πριν το Καπαλί Τσαρσί, κοντά στην ομώνυμη στάση του Τραμ, βρίσκεται το Τσεμπερλίτας χαμάμ. Αν και φουλ στο τουρισταριό, είναι ένα καλοδιατηρημένο ιστορικό κτίριο (όχι δυστυχώς και η είσοδός του) αρκετά καθαρό, που μάλιστα κάνουν ιδιαίτερη έκπτωση στους Έλληνες(!). Πάρτε το πακέτο με το απλό μασάζ, όχι κανένα Σουλτάν μασαζ κτλ, μιας και το πρώτο φτάνει και περισσεύει, για να καταλάβετε τι εστί..βερύκοκο! Άντρες-γυναίκες χωριστά, κάντε και λίγο κράτει, αμάν πια αυτά τα παλιό-ζευγάρια!


Βγαίνοντας, μπαίνετε σ' ένα ταξί και ντογρού στο δωματιάκι σας.
Μη μου κρυώσετε κιόλας!
Τρώτε κάτι εκεί δίπλα και μάλλον θα θελήσετε να την πέσετε λιγάκι.
Σας αξίζει, δε λέω. Δεν κάνατε και λίγα για μια μέρα!

Βέβαια, σιγά σιγά αρχίζει να ζυγώνει η πλανεύτρα η νύχτα ..απειλητικά!!



Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Παρατηρήσεις:
  • Όσο κουραστικό κι αν σας φαίνεται το ημερήσιο πλάνο που σας προτείνω, είναι εφικτό. Ειδικά τις μεγάλες ανοιξιάτικες & καλοκαιρινές ημέρες, έχεις μπόλικο χρόνο για όλα. Το καλό είναι, ότι πέρα από τα 2-3 μνημεία, όπου θα περιμένεις στην ουρά, όλα τα υπόλοιπα είναι free, τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και από άποψη ωραρίων. Βέβαια, αν έχετε ημέρες, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να το σπάσετε στα 2.
  • Δεν αναφέρω τίποτα για φαγητό, διότι αφενός δεν ήθελα να μπουκώσω το post (αν και θα το εμπλουτίσω με links) και αφετέρου εμπιστεύομαι την κρίση και το γούστο σας!

4 comments:

Anonymous said...

Angeli mou, xwris na thelw na upotimisw ta proigoumena i kai ta epomena post, ta opoia se ligo tha diavasw, alla auto to sugkekrimeno, itan to pio xrisimo ap'ola!

Tha voithouse episis an prosthetes estw sta comment, tis times tram, metro, troley, taxi.
Apo pou ta promithevetai auta ta tickets enas touristas, opws episis kai an uparxoun oloimera tickets.

Angelis said...

Nancoula mou, s'efxaristw gia tin poli xrisimi episimansi sou.

Epifilassomai na prosthesw ena post gia tis metakiniseis, opou tha to sindesw ws link sto paron post.

Στέλιος said...

Αγγελή, επειδή σε βλέπω "φευγάτο" τύπο, όταν πας στο Καπαλί να ψέξεις να βρεις στην κεντρικότατη Χαλιτσιλάρ Τζάντεζι το Καφέ Σουλτάν, ένα cosy καφέ. Εκεί να ζητήσεις να σε σερβίρει ο Ege, ένα πολύ καλό παιδί, ξέρει και λίγες λέξεις ελληνικά. Πες του ότι γνωριζόμαστε από τα μπλογκς, για μένα είναι απαραίτητη κάθε φορά η συνομιλία μου μαζί του.

Anonymous said...

The information were very helpful for me, I've bookmarked this post, Please share more information about this
Thanks

Related Posts with Thumbnails