ζήσε την Πόλη μ' ένα smartphone!


Οι καιροί αλλάζουν αγαπητοί μου αναγνώστες. Αν πήρε χιλιάδες χρόνια στους προπαππούδες μας τους Νεάτερνταλ, να σταματήσουν να μουντζουρώνουν μαμούθ στους βράχους για να περάσουν στον πάπυρο, κι από κει με πιο γοργούς ρυθμούς στην τυπογραφία, ο γλιστερός βράχος της τεχνολογίας πήρε μεγάλη κατρακύλα τον τελευταίο αιώνα και άντε τώρα να τον σταματήσεις! Για τί να πρωτομιλήσουμε; Για το ραδιόφωνο, το τηλέφωνο, την τηλεόραση ή για τον προσωπικό υπολογιστή και φυσικά το ίντερνετ, που ήρθε να ανοίξει (επιτέλους) τους ασκούς του Αιόλου; Άμα κουβαλούσατε τα μυαλά της γιαγιάς μου - που θεωρεί "το διαδίκτυο" του σατανά - μάλλον θα είχατε μαύρα μεσάνυχτα για μπλογκς και νέες τεχνολογίες και δεν θα ασχολιόμουν περαιτέρω. Αλλά το ξέρω πως δεν έχω να κάνω με τεχνολογικά αναλφάβητους. Γι' αυτό και περνάω στο ψητό με μια καίρια ερώτηση: Ξέρετε τι είναι τα QR Codes; Χμμμ, όχι ε; Τότε το μάθημα ξεκινά με μια δεύτερη ερώτηση: Τί νομίζεται ότι μπορεί να κρύβει το παρακάτω τετράγωνο με τις κουκκίδες;


Δεν είναι ψυχολογικό τεστ, είναι ένα QR Code

Τι είναι τα QR Codes;

Τα QR Codes είναι κάτι αντίστοιχο των barcodes αλλά είναι αναγνωρίσιμα από κάθε κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη κάμερα και κατάλληλο λογισμικό. Στα QR Codes βρίσκεται κωδικοποιημένο κείμενο (ηλεκτρονική διεύθυνση, φωτογραφία, βίντεο κτλ), που μπορείτε να διαβάσετε εύκολα με το κινητό σας τηλέφωνο, απλά στρέφοντας την κάμερα του προς το QR Code.

Πώς να διαβάσετε ένα QR Code με το κινητό σας;

Μπορείτε να κατεβάσετε τις σχετικές εφαρμογές ανάγνωσης QR Code και να τις εγκαταστήσετε στο κινητό σας. Υπάρχουν αρκετές δωρεάν εφαρμογές για κάθε λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων. Αναζητήστε την κατάλληλη εφαρμογή που υποστηρίζει το κινητό σας μέσω Google, γράφοντας “QR Code Reader” και το μοντέλο του κινητού σας! Εγώ χρησιμοποιώ το Barcode Scanner, το i-nigma, το ScanLife,  το Kaywa Reader τα οποία υποστηρίζουν αρκετά μοντέλα κινητών. Πως τα κατέβασα; Μιας και το τηλέφωνό μου έχει λειτουργικό σύστημα android, πήγα στο Android Market και έψαξα τα παραπάνω προγραμματάκια, τα κατέβασα ΔΩΡΕΑΝ και τα εγκατέστησα ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ.
 
Αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή ξεκινήστε την, και

1. Στρέψτε την κάμερα(του κινητού) στο QR Code
2. Σκανάρετε (συνήθως αυτό γίνεται αυτόματα)
3. Στην οθόνη του κινητού σας εμφανίζεται η κωδικοποιημένη πληροφορία του QR Code

 

Ναι, καλά καταλάβατε μερικοί τι έκρυβε το πρώτο κουκκιδοτετράγωνο: το link του αγαπημένου σας μπλογκ, του  Angelis and the Istanbul! Δηλαδή: http://www.angelisandtheistanbul.blogspot.com/, αλλά άντε κάτσε και πληκτρολόγησε όλο αυτό το μακρινάρι στο μίνι πληκτρολόγιο του κινητού σου. Σχεδόν αδύνατον!


Οι νέες τεχνολογίες μας ανοίγουν νέους ορίζοντες, γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε δηλαδή; Όσοι από εσάς έχετε smartphones (android, iphone, windows mobile κτλ), κάντε τις απαραίτητες προετοιμασίες, εγκαταστήστε τα παραπάνω (είναι πολύ ελαφρά) προγραμματάκια στα κινητά σας, γιατί σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις από το Angelis and the Istanbul. Π.χ. έρχεσαι στην Πόλη και βρίσκεις σε διάφορα σημεία της (ιστορικά και νεότερα μνημεία, εστιατόρια, μπαράκια, σοκάκια κτλ) τα ηλεκτρονικά ραβασάκια του Αγγελή με πληροφορίες. Φωτογραφίες θα 'ναι αυτές, βίντεο ή κείμενο, πάντως κάτι θα μαθαίνεις, κάπως θα σε βοηθά να γνωριστείς μαζί Της καλύτερα.   
Είστε έτοιμοι καλοί μου χακεράδες;

Για περισσότερες πληροφορίες περί QR Codes διαβάστε ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ, απ' όπου και αντλήθηκαν οι περισσότερες από τις παραπάνω πληροφορίες.

1 comment:

Maria Hinni said...

gia mas tous dusmoirous pou o mis8os den ftanei oute gia tsixles...ara ta smartphones fantazoun makruni kataktisi...apla 8a arkestoume stin proswpiki sou gnwsi!!!:)

Related Posts with Thumbnails