ENOIKIAZETAI πληροφορίες εντός


Το ξέρω, σας υποσχέθηκα χορταστική ανάρτηση από το ταξίδι στη ΝΥ αλλά μην περιμένετε τζάμπα, με το που επέστρεψα στην Πόλη με πήγε...φιλιώντας, για να μην γράψω τίποτα σόκιν! Τρέξιμο όπως πάντα αλλά συγχρόνως κι εντατικό ψάξιμο ανεύρεσης κατοικίας ΞΑΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!! Αναδημοσιεύω το ποστ για το φλέγον ζήτημα της ενοικίασης σπιτιού στην Πόλη, που πρωτοανέβηκε 2 χρόνια πριν. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα βάλουμε ένα κεραμίδι πάνω στην κεφάλα μας. Αν έχει και θέα Βόσπορο, δεν θα λέγαμε και όχι:)

Το θέμα στέγασης στην Πόλη, είναι μάλλον το δυσκολότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι εμείς, που δεν καθήσαμε στα αυγά μας, αλλά μεταναστεύσαμε για πάρτη Της. Μοιάζει με ένα αγκάθι, το οποίο κρύβεται κάτω από το απαλό μαξιλάρι που σου δίνει η Ξελογιάστρα για να αράξεις και να Τη θαυμάζεις αχόρταγα. Πας από δω, πας από  κει, μπας και το αποφύγεις, αλλά στο τέλος το ρημάδι, σού καρφώνεται στον ποπό και πετάγεσαι μέχρι το ταβάνι απ' το τσούξιμο.


Παλιά, χωρίς θέρμανση, με ένα μόνο άνετο δωμάτιο και 2 ακόμα τρύπες, με υγρασία στα ταβάνια, με φουσκωμένα ντουλάπια και τουαλέτες με πουρί. Και η τιμή τους, πολλαπλάσια απ' όσο πραγματικά αξίζουν. Για να είμαι δίκαιος, υπάρχουν και καλά σπίτια, καθαρά, πρόσφατα ανακαινισμένα, με γυαλισμένα πατώματα, φρεσκοβαμμένους τοίχους, ευρύχωρες εντοιχισμένες ντουλάπες, λειτουργική διαρρύθμιση χώρων, αλλά με ενοίκιο, όσο τα τετραγωνικά τους με έξτρα 2 μηδενικά στο τέλος!


Αυτήν τη φορά δεν είμαι μόνος. Ψάχνουμε με φίλους για ένα 3+1 διαμερισματάκι, κάπου στην ευρύτερη περιοχή του Τάξιμ: Γκιουμούσουγιου, Τζιχάνγκιρ, Φιντικλί, Τοπχανέ, Τσουκούρτζουμα, Γαλατασαράι, Κουλεντιμπί, Τομτόμ, Τεπέμπασι, Καράκιοϊ κτλ. Λέω να φύγω από το Ταρλάμπασι σιγά σιγά. Όχι ότι συνέβει κάτι, αλλά όπως και να το κάνουμε οι στατιστικές δεν είναι και πολύ υπέρ της γειτονιάς. Οι πυροβολισμοί δε, που ακούγονται τα τελευταία βράδια δε βοηθούν στην χαλάρωση.


Οι τιμές για ένα ανθρώπινο σπίτι / αλήθεια σας λέω, δε γυρεύω καμιά βίλα / ξεκινούν  από 1.500 λίρες τουλάχιστον. Όλο όμως και πρέπει να αλλάξεις την κουζίνα ή το μπάνιο ή να αγοράσεις το θερμοσίφωνα ή το κόμπι (καυστήρας για το φυσικό αέριο) με δικά σου έξοδα, που τα κρατάς σιγά σιγά από το ενοίκιο. Ο μεσίτης δε, τυπικά έχει το δικαίωμα να πάρει από τον ενοικιαστή το 12% του συνολικού ετησίου μισθώματος, π.χ. για ενοίκιο 1.500TL επί 12 μήνες = 18.000 TL, των οποίων το 12% σημαίνει 2.160TL!


Για να αποφύγεις το νταβατζιλίκι του μεσίτη, η μόνη λύση είναι να βρεις σπίτι μέσω φίλων, ή ακόμα πιο δραστικός τρόπος είναι να πάρεις τους δρόμους και τα καλντερίμια και να ρωτάς τους μπακάληδες και τους μανάβηδες της γειτονιάς, ή τις ηλικιωμένες κυρίες που καπνίζουν καθισμένες με τις φουστάρες τους καταγής και φτύνουν τα τσόφλια των ηλιόσπορων σε πυραμιδωτούς σωρούς. Κουραστικό πολύ, αλλά τουλάχιστον έχει γούστο:)


Οι φωτό είναι από ένα σπίτι που είδαμε δίπλα στο τζαμί του Firuz Ağa. Περί των 130τ.μ., διαμπερές, ευήλιο, με 3 υπνοδωμάτια, εκ των οποίων τα δύο με θέα προς την ιστορική χερσόνησο και την ασιατική πλευρά, ευρύχωρο σαλόνι και κουζίνα. 

 
 
Βέβαια, σε πολλά σημεία οι τοίχοι φουσκωμένοι από την υγρασία, πολλά ταβάνια ξεφτισμένα, η κουζίνα και το μικρό WC χρειάζονται δουλειά και έξοδα για να σουλουπωθούν..και λείπει και το κόμπι. 

 
Η τιμή του ανέρχεται σε 1.700TL, αλλά αν αγοράζαμε το κόμπι (γύρω στα 1.000TL), θα μας το άφηνε στα 1.500TL. Με χονδρικούς υπολογισμούς δηλαδή, με το καλημέρα σας χρειάζεται 7.500TL (ενοίκιο 1ου μήνα, εγγύηση 1 μηνιάτικο, νταβατζιλίκι 1 μηνιάτικο, 2.000TL κόμπι και λοιπά αναγκαία, 1.000TL βάψιμο), δηλαδή με το συνεχές φθίνον νόμισμα μας, γύρω στα 4.000 ευρώ! Πώς σας φαίνεται το κουστούμι; Βοήθεια!!

13 comments:

Neopolitis said...

to thelw kai gw den ginetai pio kyriolektiko omws!!!
ase... kati tetoies stigmes mou erxetai oti prepei na anoiksw mesitiko...postmodern davatzis gia to tpt!!!
:)

Γιαννης Χρ. said...

Μου αρεσει που το σπιτι ειναι γενικα περιποιημενο και η τουαλετα τα μαυρα της τα χαλια.Να υποθεσω οτι καζανακι δεν παιζει ε?..γιατι βλεπω την μπουκαλα του νερου :)
Aλλά τα 130τμ δεν ειναι ασχημα...ουτε η θέα...ε? :)

Στέλιος said...

Telika diladi kalitera stin Elladitsa pou o mesitis pernei mono 1 enoikio? An i theia mou i Lela, i sigxoremeni, to genos Mavrogeni, den eixe fugei apo tin Poli, tote tha tis elega na se noikiasei to diko tis :)

Maria Hinni said...

olo kati 8a vre8ei kai gia sas kaimeno mouuu!!!! egw sas katalavainw apoluta!!!san x8es niw8w pou psaxname 3ana gia spiti kai ixame apelpistei! ola 8a pan kalaa!!!! donttt worrry!!! kai kati poli asxetoo...exi apenanti ap to cuppa enikiastirio. alla den grafi oute ti spiti ine oute poso oute tpt!!! kalo psa3imo loipon:)

Angelis said...

Παιδιά και θεία Λέλα, σας ευχαριστώ πολύ για τη συμπόνοια.

Γιάννη, αυτό είναι το βοηθητικό WC. Το κύριο ήταν συμπαθητικό, μεγάλο και σε καλή κατάσταση.

Anonymous said...

Φιλε Αγγελη
Αν θελεις να βρεις σπιτι φτηνο (κατω απο 1000) μπορεις να βρεις μονο εκτος κεντρου

Για βοηθεια
http://www.hurriyetemlak.com/index.php

Αποστολος

Angelis said...

Αποστόλη,

έπρεπε να συναντηθούμε για να καταλάβω ποιος είσαι:)

Φχαριστώ βρε αδερφέ, τα site των εφημεριδών που προτείνεις, είναι το μέρος από το οποίο αρχίζω κάθε ψάξιμο, αλλά δεν έφεραν ακόμα κανένα αποτέλεσμα:(

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou said...

Καλό κουράγιο Αγγελή, όλα θα πάνε καλά. Έχεις την τύχη να έχεις καλούς φίλους, τρεις είστε κι αυξάνονται οι πιθανότητες!

Beauty Follower said...

Πω πω με αγχωσες, μηπως να χτίσεις ενα?
Να σου πω για κανε μια μετφραση σε ευρω για να το πιασω καλυτερα.

Angelis said...

Δάφνη,
κάτι παει να γίνει, θα σας ενημερώσω:)

BF,
Παιδί μου τι να χτίσω, για πηλοφόρια είμαι τώρα;
Η μετάφραση που θέλεις σε ευρώ ειναι: ΑΚΡΙΒΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!

FairyNeraida Hyacinthie said...

Ολίγον τι "αγχωτικό" το θέμα.. Ακόμα και εγώ που δεν ψάχνω για σπίτι αγχώθηκα και μόνο στην ιδέα του να ψάχνεις άμεσα κατοικία...!
Καλή επιτυχία, βρε παιδιά! Μακάρι να βρείτε κάτι που να σας αρέσει και να σας βολεύει δίχως... να καραφλιάσετε οικονομικά! Τώρα, μία λίγο κουτή και αδιάκριτη ερωτησούλα για μας που δεν μένουμε εκεί (αλλά μακάρι να μέναμε και ας είχαμε τέτοια τρεξίματα ;) ) : είναι γενικό φαινόμενο η συχνή εναλλαγή σπιτιών στην Κων/πολη; Δηλαδή, θέλοντας και μη, ακόμα και αν βρει κανείς σπίτι θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να το εγκαταλείψει και να βρει άλλο; 'Η απλά έτυχαν σε εσάς οι περιστάσεις;

Angelis said...

Ευχαριστώ για την ηθική υποστήριξη Νεραιδουλα!

Επειδή οι τιμές κατοικίας στο κέντρο ειναι πάντοτε ακριβές για την ποιότητα τους, έκανα πάντοτε μια πρόσκαιρη επιλογή μέχρι να βρω κάτι καλύτερο.

Άλλες φορές, τα αφεντικά αποδεικνύονται λαλακες, άλλοτε οι συγκατοικοι φρικιά, άλλοτε ένας γνωστός σε στέλνει κάπου μιλημενα, σαν τον τσιγγάνο ήμουνα. Αυτήν την φορά φεύγουμε απο το σπίτι γιατί οι ιδιοκτήτες επιστρέφουν και το χρειάζονται.

Σπίτι τελικά βρήκαμε, σύντομα θα έχετε νέα μου!!

Anonymous said...

Εδώ και καιρό αποφάσισα πως , εντάξει ερωτευμένη με την Πόλη , αλλά δεν γίνεται για κάθε δυο μήνες να θέλω μια περιουσία στα ξενοδοχεία για να μένω 1 βδομάδα(το 500 το θέλω)και τσουπ δρόμο ..Λέω βρε αδερφέ θα βρω να νοικιάσω ένα μικρο (30-50 τμ ) κι όποτε τρελαίνομαι , τσουπππ, πάω γύρισμα το κλειδί κι έτοιμη...Πριν ψάξω οπουδήποτε πάω λέω πρώτα απ' τον Αγγελή να δω , κάτι θα λέει...Απογοήτευση...Δεν ψάχνω πουθενά...Το περίμενα πιο εύκολο κι οικονομικό ... Η καλοπροαίρετη ζήλια μου στην πόρτα σου...Συνέχισε να ΜΕ μαθαίνεις...Ευχαριστώ...Χαιρετίσματα από Θεσσαλονίκη !Εριφύλη.

Related Posts with Thumbnails