φατμέ, η πληγωμένη

Επανήλθα. Λίγο μαυρισμένος, λίγο κουρασμένος, λίγο ζαλισμένος. Νομίζω κιόλας, ότι βλέπω και οράματα. Η Πόλη σας το είπα, θα με εκδικηθεί. Ακούστε τί όραμα είδα χτες, ΠΡΙΝ κοιμηθώ:

Οι τελευταίοι σουλτάνοι λέει, εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τα σαράγια του Σουλούκουλε. Άλλοι φυγαδεύτηκαν στα παλάτια των ακόμα ισχυρών σογκούν της Ινδοκίνας, άλλοι στο Άμστερνταμ κι άλλοι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου μετέδωσαν το τσιφτεντέλι, το οποίο μετονομάστηκε σε τάνγκο. Η Φατμέ λέει, μια από τις τελευταίες εν ζωή σουλτανίτσα, φίλη καλή, από τότε που κάναμε παρέα σαφάρι άγριων φασιανών στην Κένυα, ήρθε μετά από χρόνια να δει, πού έζησαν οι πρόγονοί της. Το μαύρο βέλο λέει, το φόρεσε για να πενθήσει. Το ίδιο και τις πέρλες. Τα γόνατά της δε, χτυπήθηκαν, ματώσανε. Το'χε τάμα, ν' ανέβει την κρυστάλλινη γυριστή σκάλα του πατρικού της (Ντολμά Μπαχτσέ) με τα γόνατα.

 

Τι καταλάβατε που με θέλατε πίσω; Το βρίσκετε νορμάλ αυτό που σας διηγήθηκα; Θα με τρελάνει η Πόλη αυτή, σας το υπογράφω. Και θα φταίτε εσείς!

4 comments:

ΠανΚαπ said...

Καλώς επέστρεψες.
Τι έπαιρνες στις διακοπές και γράφεις αυτά τα τρελά;
Ή μήπως και ήταν το στερητικό σύνδρομο της Πόλης;
Το έχουμε αποδεχτεί ότι η Πόλη είναι τρέλα και τρελαίνει. Δεν χρειάζεται να μας υπογράψεις τίποτα.
Όμως βρε μπαγάσα μετά από τόσα χρόνια επισκέψεων στην Πόλη, πρώτη φορά πήγα και ενώ πέρασα πολύ καλά, την ένοιωθα άδεια. Πως κατάφερες να κάνεις την απουσία σου τόσο αισθητή και την παρουσία σου τόσο απαραίτητη; Όπως τα πάς βλέπω τη μορφή σου να γίνεται σήμα κατατεθέν του İstanbul Büyükşehir Belediyesi.
Άντε καλή παραμονή και καλή αντάμωση και πάλι στην Πόλη.

ΠανΚαπ said...

Για πες μας, την πολυχρονεμένη Φατμέ θα την γιατροπορέψεις εσύ ή θα σε κουράρει εκείνη; Τα γόνατα της δεν με πείθουν ότι ανέβηκε την κρυστάλλινη γυριστή σκάλα του Ντολμά Μπαχτσέ. Πιο πολύ δείχνουν ότι το τάμα ήταν να την κατέβει μπουρδουκλουδόν. Να ανέβηκε σερνάμενη και χωρίς επιγονατίδες στον Κουδουνά δεν το κόβω. Περαστικά της.

Στέλιος said...

Μπούγιουρουν! Καλά, τί να πώ? Οτι έχουμε τηλεπάθεια? Πριν δω την ανάρτησή σου περί σουλτάνων, είχα ανεβάσει τη νέα ανάρτηση του Γ.Τ. για Σατωβριάνδο και Σελήμ ΙΙΙ! Μήπως να προχωρούσαμε σε αυτό που λέγαμε? Θαύμα, θαύμα!

Angelis said...

ΠανΚαπάκο μου,

οι σιροπιαστές σου λέξεις με λίγωσαν. ευχαριστώ.

θα διαβιβάσω "τα περαστικά" σου στην Φατμέ.

Στελάρα,

μ' αρέσει ο ενθουσιασμός σου!

Related Posts with Thumbnails