Η γειτονιά του Βεφά είναι μια από τις πιο "αληθινές" γωνιές της Πόλης. Τουριστικά αλώβητη - τουλάχιστον προς το παρόν - αλλά με τόσα σημαντικά μνημεία να επισκεφτεί κανείς. Η κοφτή διαδρομή από τα σοκάκια του Κιουτσούκ Παζαρί, με τον αέρα μιας "άλλης" Ιστάνμπουλ, προς το διάσημο Μποζατζίδικο της περιοχής, σου φανερώνει μια διαφορετική εικόνα Της. Το ανηφορικό πλακόστρωτο είναι γεμάτο από μάντρες με συλλέκτες σκουπιδιών (πλαστικό / χαρτί) και μισογκρεμισμένα σπίτια.
Οι κύριοι της φωτογραφίας από το σαλονάκι τους, ρεμβάζουν τη θέα προς το επιβλητικό τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και κουτσομπολεύουν (με) τους περαστικούς. Την επόμενη φορά δεν θα το παίξω δύσκολος. Θα αποδεχθώ την πρόσκλησή τους και θα σκαρφαλώσω στο κουκλόσπιτό τους.
3 comments:
Όντως μια γνήσια γειτονιά της Πόλης που μακάρι να παραμείνει αλώβητη. Και πολύ σημαντική, γιατί εκτός από τα μνημεία, κατά τον Παπαρρηγόπουλο, στην πλατεία του Βεφά είναι θαμμένος σε τάφο «αφανή και άσημο» ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Αγαπημένος προορισμός για σουλατσάρισμα. Μόνο που εγώ αντί για το ανηφορικό πλακόστρωτο, προτιμώ το κατηφορικό. Βλέπεις ξεκινάω την βόλτα μου από το πάνω μέρος και κατηφορίζω την Βορειανατολική πλαγιά του 3ου λόφου της Πόλης προς τον Κεράτιο.
Είδες τι παράξενο στον κόσμο μας, τον ίδιο δρόμο άλλοι να τον λένε ανήφορο και άλλοι κατήφορο ή την μία και μοναδική πόρτα άλλοι να την λένε είσοδο και άλλοι έξοδο.
Τέλος πάντων. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς κατά κει, άναψε νοερά για χάρη μου ένα κεράκι στον παραμελημένο Άγιο Θόδωρο (Vefa Kilise Camii) που τον σκεπάζουν αυτές οι άσχημες πράσινες λαδομπογιές και στην πάλαι ποτέ ιστορική βυζαντινή Μονή της Θεοτόκου της Κυριώτισσας (Kalenderhane Camii ), όπου ελπίζω ο φιλόξενος και φιλότιμος χότζας του να απομάκρυνε τα ατάκτως ερριμμένα παλαιά είδη υγιεινής, που έκαναν παρέα στα βυζαντινά κιονόκρανα της αυλής.
Μην παραλήψεις, ειδικά αν είναι καλοκαίρι και θέλεις να σταματήσεις τον χρόνο και την βουή της πόλης, να κάνεις μια στάση στο Αγιάσμα της Κοιμήσης της Θεοτόκου. Κάτι ξέρουν μάλλον και οι πολυπληθείς Τούρκοι, που υπομονετικά κάθε πρωτομηνιά, περιμένουν να πάρουν αγίασμα.
Την επόμενη φορά που θα συναντήσεις τους βιγλάτορες και θα αποδεχθείς την πρόσκλησή τους, ενημέρωσέ τους, ότι ακόμα μάλλον δεν κινδυνεύουν να γίνουν τουριστικό αξιοθέατο. Καθώς δεν δίνεις χάρτη ή συντεταγμένες GPS, όποιος επιχειρήσει να βρει την γειτονιά του Βεφά στο google ή στο google maps, οδηγείται στα μαγαζιά ή τα βιβλία της εθνικής μας τηλε-μαγείρισσας κυρα-Βέφας Αλεξιάδου.
Τις περισσότερες φορές βολεύει στις περιηγήσεις μου να ανεβαίνω την ανηφόρα. Όποτε όμως κάνω αντίστροφα τη βόλτα, είναι όντως πιο ξεκούραστα.
Βέβαια, το ανέβασμα το βλέπω κάτι σαν φόρο τιμής στην ιστορία, την αθωότητα και την ομορφιά της γειτονιάς. Άσε που με περιμένει και η δυναμωτική μπόζα και ο καλαμπουρτζής λεμπλεμπιτζής.
Εντωμεταξύ, αλλού το νυν Kilise Camii το βρίσκω ως πρώην Άγιο Θεόδωρο και αλλού ως Αγίους Θεοδώρους. Ο ενικός είναι ο σωστός ε;
Το αγίασμα δε, είναι ανοιχτό μόνο Τρίτη & Πέμπτη (πέρα από τις Πρωτομηνιές), οπότε δεν θέλω να ενοχλώ σε άσχετες ώρες τους ανθρώπους που το φυλάνε.
Όσο για την απουσία χάρτη, νομίζω ότι αν κάποιος πάει τόσο οργανωμένα, μέχρι που μπορεί να απογοητευτεί, που δεν θα δει κάτι "συγκλονιστικό". Αλλιώς είναι να το βρεις χάνοντας το δρόμο σου. Αισθάνεσαι λίγο Μαγγελάνος.
Τιπ: Για να πάρεις δυνάμεις, στην αρχή της μεγάλης ανηφόρας έχει στη γωνίτσα ένα τρομερό "βενζινάδικο" για σούπερ γευστικό ντοπάρισμα.
Ναι, το νυν Kilise Camii ή Molla Çelebi Camii αν και εγώ πολλές φορές το αναφέρω
σαν Άγιοι Θεόδωροι, το σωστό είναι Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων. Είναι από τους αρχαιότερους της Κωνσταντινούπολης. Επί Βυζαντίου, λεγόταν και Φανερωτής, επειδή στον ναό αυτό προσεύχονταν όσοι είχαν χάσει κάποιο αντικείμενο.
Η συνοικία του Βεφά, επί Βυζαντίου λεγόταν «τα (του) Σφωρακίου», από τον πατρίκιο Σφωράκιο που υπάτευσε στα χρόνια του Αρκαδίου και ήταν πρώτος κτήτορας του ναού πριν το 450. Αργότερα άλλαξε κι έγινε Βεφά Μεϊδάν από το όνομα του ξακουστού Τούρκου ποιητή Seyh Eb ul Vefa.
Βέβαια συμφώνα με το θρύλο που αναφέραμε παραπάνω, στην πλατεία του Βεφά είναι θαμμένος ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, και δίπλα του είναι ο τάφος του Αράπη που τον σκότωσε. Κατά την παράδοση ο Κωνσταντίνος ανέκραξε «Με έφαγες», έτσι από την παρετυμολογία «Μεφά», προέκυψε η ονομασία «Βεφά».
Δες το υπέροχο βιβλίο του πολυγραφότατου ιατρού και ιστοριοδίφη - αρχαιοδίφη Αλέξανδρου Πασπάτη, «Βυζαντιναί μελέται Τοπογραφικαί και ιστορικαί. Κωνσταντινούπολη: Τυπογραφείο Αντωνίου Κορομηλά, Βιβλιοπωλείο των Αδελφών Δεσπάστα. (1877)». Το βιβλίο σκαναρισμένο σε μορφή PDF μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση http://www.archive.org/details/vyzantinaimelet00unkngoog.
Τον χάρτη τον ανέφερα γιατί είναι αστείο να ζητάς στα ψαχτήρια τοποθεσίες στου Βεφά και να σε οδηγεί στα μαγαζιά της δαιμόνιας θειας Βέφας. Και μάλιστα στο Vefas house στις ΗΠΑ.
Αν και είμαστε υπέρμαχοι του αντιντόπινγκ δώσε παραπάνω πληροφορίες για το τρομερό "βενζινάδικο" της γωνίτσας.
Είσαι τυχερός που ξέρεις τούρκικα και μπορείς να κάνεις καλαμπούρια με τον λεμπλεμπιτζή.
Post a Comment