ελληνικός είναι, για τούρκικος;


Ωραίος δεν είναι ο καφεδάκος του μπλογκ;

 

Πριν όμως αυτή η αμαρτωλή μεταλαβιά καταλήξει στο φλυτζανάκι μας, αχνιστή και με καϊμάκι, περνά του λιναριού τα πάθη η δύσμοιρη. Πρέπει πρώτα, από άχαρο κορτσούδι που κάποτε έπαιζε κρυφτό στα τροπικά δάση της Βραζιλίας, να κουκουλώσουν τα αναιμικά πράσινα μάτια της σε τρίχινα σακιά, να την πάρουν σηκωτή ως στην άλλη άκρη του κόσμου, για να καβουρντιστεί επιτέλους σε μια παθιασμένη βασίλισσα του καρναβαλιού με ηλιοκαμένα στήθια. Κι εκεί, γίνεται σκόνη από το νόστο για την πατρίδα που έχασε για πάντα, χωρίς κανένας να την συμπονά. Την τέφρα της σκυλεύουν ξεροκέφαλοι αγνώμονες, με κοκορομαχίες του στυλ: ελληνικός είναι, για τούρκικος; Εεεε, σκάστε πια! Δεν πάτε να πνιγείτε λέω γω!

make avatar

10 comments:

Mary Ka said...

Μήπως απλά είναι αραβικός?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

Εγώ ένα ξέρω!
Οτι πριν αρκετά χρόνια, εκεί, δεν είχαν τέτοιο καφέ, ούτε στο HILTOΝ!!
Μόνο τσάϊ μας πότιζαν και που και που Γαλλικό (φίλτρου), που μύριζε πετρέλαιο~!!

Αν θέλεις μερικές λεπτομέρειες για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ καφέ, πάτα ΕΔΩ.
Αν κάποια εικόνα δεν εμφανίζεται, κάνε κλικ στο πλαίσιο της.

grig the greek said...

ο καφές είναι αρχαιοελληνικός
Οι 12 θεοι στον ΟΛυμπο τον πίνανε μετά το νέκταρ και την αμβροσία. Τον ανακάλυψε η Εστία όταν η Δήμητρα πέταξε κάτι σπόρους στα καμίνια του Ηφαιστου και αυτός απο την τσατίλα του τους κοπάνησε με τη βαριά του πάνω στο αμόνι. Τα μάζεψε η Εστία ως καλή νοικοκυρά και τα έβαλε στο νέκταρ του Δία.
Απο τότε ο Δίας τον έπινε βαρύγλυκο
Η Αθηνά ελαφρύ με μπόλικες φουσκάλες
Η Ήρα ναι και όχι,
Ο Άρης δυνατό.
Η Αφροδίτη αρωματικό με μαστίχα
Ο Άδης σκέτο με παξιμαδάκι και κονιάκ.
Ο Έρμής κουπάτο(οι κακιές γλώσσες λένε ότι αυτός τον πούλησε στους ανθρώπους)
Ο Μέγας Αλέξανδρος στη εκστρατεία του στη Ασία πήρε και μερικες καρότσες με καφε για να πίνει πρίν τις μάχες του μαζί με τους συντρόφους του. Έτσι έφτασε στα βάθη της Ασίας. Απο κεί το φέραν οι Τούρκοι στην Αραπιά και απο κεί στην Ελλάδα.

Inertia said...

Εγώ νομίζω ότι κι εδώ τούρκικος λεγόταν, αλλά επί Χούντας μετανομάστηκε σε ελληνικό!

Viole Pat said...

και θα μιλήσει κ η καφετζού τώρα (ψωνάρα). Οι σπόροι του καφέ είναι Βραζιλιάνικοι.. η διαφορά είναι στο χαρμάνι.. (αυτό που τραβάει ο σπόρος τον παθον του τον τάραχο). Το τούρκικο χαρμάνι ειναι διαφορετικο απο το Ελληνικό...γιαυτό και ο καφές ο τύρκικος κάνει διαφορετικό καημάκι απο τον ελληνικό... επίσης ο τούρκικος θέλει 45 γυροβολιές στο μπρικάκι για να μην γινει κόμπος με το νερό... γενικά.. ειναι διαφορετικός ... ο διασημότερος καφές στην τουρκία λέγεται MEHMET EFENDI και είναι σαν τον δικό μας τον γνωστό ΛΟΥΜΙΔΗ. στην επόμενή σας βόλτα απο το ΕΜΙΝΟΝΟΥ αγοράστε λίγο MEHMET EFENDI και πίσω στην Ελλάδα λίγο λουμίδη, φτιάχτε απο 1 φλυντζανάκι και δειτε τη διαφορά.

Anonymous said...

Ο καφές(το φυτό) είναι από την Αιθιοπία,(στη Βραζιλία απλώς καλλιεργείται).Από την Αιθιοπία πέρασε απέναντι στην Υεμένη(αραβική χερσόνησος δηλαδή)και λέγεται ότι εκεί πρώτη φορά φτιάχτηκε το ρόφημα.Από τους Άραβες διαδόθηκε σε όλα τα εδάφη, τα υπό οθωμανική κατοχή.

Τώρα,οι υπό τουρκικό ζυγό Έλληνες,αφού εξουσία ήταν οι Τούρκοι και το Ισλάμ, αναγκαστικά, όταν αναφέρονταν σε κάτι που είχαν στον τόπο τους,το έλεγαν τουρκικό, σε αντιδιαστολή με ό,τι ερχόταν από την Ευρώπη,δηλαδή από άλλο κράτος.Ενώ και οι βορειο-δυτικο-Ευρωπαίοι,παραβλέποντας την πληθώρα των λαών της οθωμ.αυτοκρατορίας, ό,τι βλέπαν στα εδάφη της,το ονόμαζαν τουρκικό(εξ ου και το "τέρκις ντιλάιτ" και το "τέρκις κόφι").

Έχω απόκομμα μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας(αλλά δε σημείωσα,ποια ακριβώς),όπου Τούρκος καθηγητής σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ,λέει ακριβώς, ότι ο καφές είναι από τους Άραβες και όχι από τους Τούρκους,αντίθετα με το τι λένε στην Τουρκία(ο καθηγητής αυτός είχε έρθει στην Ελλάδα για μια ομιλία).Άλλωστε,αρκεί να σκεφτούμε πως οι Τούρκοι στην στέππα της κεντρικής Ασίας είχαν ελάχιστα,κι οι μετέπειτα Τούρκοι είναι απλώς "Τούρκοι",τόσο πολυεθνικοί,όσο κι οι Αμερικάνοι,αλλά με συνεκτικό κρίκο το Ισλάμ και αργότερα την κεμαλοφασιστική προπαγάνδα(να δούμε πόσο θα αντέξει).

Από 'κει και πέρα,εντός Τουρκίας πες τον τουρκικό,εντός Ελλάδας ελληνικό,εντός Αρμενίας αρμενικό κ.ο.κ..Μόνοι παραπονούμενοι...οι Άραβες!

Λία

Vam33 said...

Ωραίο κείμενο όπως και αν τον λένε!

Anonymous said...

O Τούρκος καθηγητής είναι ο Cemal Kafadar και εδώ,τα περί καφέ, λεγόμενά του:
http://www.fatih.edu.tr/~ayasar/HIST349/kafadar_history_of_coffee.pdf

Aλλά κι ο αιθιοπικός μύθος περί καφέ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Ethiopia

Χαρά Θεοδωρίτση said...

Δεν μ ενδιαφέρει απο πούθε έρχεται ούτε σε ποιόν ανήκει, μ΄αρεσε που διάβασα ένα ωραίο κείμενο κι ευχαριστήθηκα σαν βαρύ γλυκό με μπόλικο καιμάκι!

Angelis said...

Σας ευχαριστώ όλους για την ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση. Απ' ό,τι βλέπω ο καφές σας ιντρίγκαρε:)

Ευχαριστώ επίσης τον Vam και την Χαρά που εκτίμησαν τους σουρεαλιστικούς βερμπαλισμούς μου. Πώς φαίνονται ότι είναι μπλόγκερ κι οι ίδιοι τους και καταλαβαινόμαστε!

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες πηγές για περαιτέρω μελέτη είναι:

1. Η μίνι σειρά για την ιστορία του καφέ που επιμελήθηκε η καλή φίλη Μαριάννα Καβρουλάκη, του History of Greek Food, για το Pathfinder:
http://food.pathfinder.gr/inside/?video=1457099

2. Οι πληροφορίες στο site του κολοσσού του Τούρκικου καφέ Μεμέτ Εφέντη, για τον οποίο μας μίλησε κι η Βιολέτα:
http://www.mehmetefendi.com/mehmetefendi/eng/pages/kty.html

Related Posts with Thumbnails