μες στης Πόλης το χαμάμ #indeed


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Εξώστη, ο οποίος κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη σε 500 σημεία της Θεσσαλονίκης, στο φύλλο της 27ης Οκτωβρίου 2011. Δυο φορές το μήνα, θα διαβάζετε τις "ανταποκρίσεις" του Αγγελή στο φύλλο της εφημερίδας, οι οποίες εκ των υστέρων θα δημοσιεύονται και στο μπλογκ.


Το κυνήγι του επιούσιου είναι σκληρό αγαπητοί, το γνωρίζετε φαντάζομαι. Πολύ συχνά σε ρίχνει στο ρινγκ σαν άδειο σακί μεν, με τα νεύρα τσίτα δε. Σ' αυτές τις περιπτώσεις να σας πω εγώ τι κάνω; Όχι, όχι δεν τρέχω στον ψυχολόγο μου, αντίθετα τρυπώνω σε ένα χαμάμ. Το ερώτημα είναι τώρα, σε ποιο από τα δεκάδες της Πόλης; Τα περισσότερα είναι της Οθωμανικής περιόδου, με τέσσερα από αυτά να είναι τα πιο φημισμένα: Τσεμπερλίτας, Σουλεϊμανιγιέ, Χιουρέμ, Τσαάλογλου, και τα τρία πρώτα έχει σχεδιάσει ο σταρ-άρχιτεκτ Σινάν. Έλα ντε όμως που πρώτον είναι ακριβά και δεύτερον και κυριότερο γίνεται της μουρλής από κόσμο, με αποτέλεσμα εκεί που αράζεις στην καυτή μαρμάρινη πλάκα, να σου χαϊδεύει ο αποπάνω το μαλλί με την πατούσα του.

Για να βρω την ησυχία μου λοιπόν, τραβάω προς τα συνοικιακά τα οποία μπορεί να μην έχουν λεπτοδουλεμένες κρήνες, ο διάτρητος τρούλος να είναι καλυμμένος με λινάτσα, ίσως να ψιλομυρίζουν και ιδρωτίλα, αλλά μόνο εκεί μπορείς να βυθιστείς στο ανατολίτικο ζεν. Οι θαμώνες αυτών των χαμάμ απαρτίζονται από αχθοφόρους των διπλανών παζαριών, τον μπακάλη και το μανάβη της γειτονιάς, που όλοι έρχονται για να ξεκουράσουν κορμί και πνεύμα.

Ένα από αυτά είναι το Κοτζαμουσταφαπασά (πώς λέμε σκουληκομυρμηγκότρυπα;) Χαμαμί στην ομώνυμη περιοχή. Ακόμα και μετά την πρόσφατη ανατίμηση, το πακέτο: είσοδος - κεσέ - μασάζ, κοστίζει μόλις: 10TL + 5TL + 5TL = 20TL, συγκρινόμενο με τις 60 λίρες των ιστορικών είναι σωστό κελεπούρι! Πληρώνω το αντίτιμο και ανεβαίνω στο δωμάτιο 11, το γωνιακό του πρώτου ορόφου. Μην περιμένετε πολλές ανέσεις. Ένα ντιβάνι τύπου φυσιοθεραπευτή στρωμένο με λινή πετσέτα, ένα πλαστικό τραπεζάκι, βερνικωμένη κρεμάστρα, λάμπα-γλόμπος.

Ξετσιτσίδωμα, τύλιγμα γοφών με το καρώ πεστεμάλ, μπλε πλαστικές σαγιονάρες και φλάτσα φλούτσα στο ισόγειο για τη μεγάλη είσοδο. Πρώτα ο χώρος με τις τουαλέτες, μετά το τιρασλίκ, τουτέστιν δυο μισάνοιχτα κουβούκλια για το απαραίτητο για τους μουσουλμάνους ξύρισμα των απόκρυφών τους. Θέλει κανά εικοσάλεπτο με βρεξιματάκια στις γούρνες, ίσως κι ένα γρήγορο πέρασμα από την καυτή σάουνα για ν' ανοίξουν οι πόροι.

Ο κεσετζής μου ο Χουσεΐν, μού γνέφει να τον ακολουθήσω, υπακούω πειθήνια και μ' ανταμείβει με ένα ξελέπισμα από τα λίγα! Ίσα με πέντε κιλά μακαρόνι νούμερο 6 έβγαλε από πάνω μου. Τί; Με λες βρωμιάρη; Νεκρά κύτταρα αγαπητέ! Συνεχίζουμε με μασάζ, που λέει ο λόγος δηλαδή, μιας και πρόκειται περισσότερο για λιάνισμα. Πού σε πονά και πού σε σφάζει! Όχι ότι είχε κάτι ενάντια στον γκιαούρη πελάτη, απλώς το αντρικό μασάζ είναι βίαιο του κερατά. Κόκαλα κάνουν κρακ, νεύρα τεντώνονται σαν τόξα, μύες τρώνε σφαλιάρες τσουχτερές. Όλην αυτήν την επιθετικότητα βέβαια, την απέκτησε αφού του 'ταξα μπαχσίς ένα έξτρα τάλιρο. Το σακάτεμα που μου κανε ο μπαγάσας, άξιζε σίγουρα τα λεφτά του!

Για το επόμενο δίωρο, αυτομπανιαρίζομαι, κόβω νύχια και κάνω ξουυυυυυυ στην καταραμένη την ένταση! Μπουζάτος και μυρωδιαστός πλέον, ζώνομαι τα τσουμπλέκια μου και βηματίζω προς την έξοδο. Με το εσωτερικό κοντέρ μηδενισμένο, φέρτε μου το στρες της καθημερινότητας να το λιανίσω το ρημάδι!

7 comments:

Anonymous said...

Πολύ ωραίο άρθρο...! Όπως και η πλειοψηφία όσων γράφεις... Εγώ η αφέλης να κάνω μία ολίγον τι χαζούλα ερώτηση...; Χαμάμ για τις κυρίες υπάρχουν στην Πόλη;;;

Γιάννης Χρ. said...

Ζηλεύω...

Vam33 said...

Τέλειο άρθρο

Μικρός Μπετόβεν said...

Ειχα παει στο τσαμπερλιτας χριστουγεννα, καργα τουριστικο.
Τιμες προ κρισης γυρω στα 40Ε, με χαμαμ κ μασαζ κ αγορα προσωπικου απολεπιστικου σφουγγαριου (αλλιως σε τριβουν με κοινοχρηστο!)
Η απολεπιση/μασαζ ηταν ενα ωραιο τριψιμο μετα σπογγου κ αμανε για 20-30'. Ουτε μακαρονια, ουτε βια. ΑΙΣΧΟΣ.
Αλλη φορα θα ρωταω εσενα.

Angelis said...

καλή μου Ανώνυμη,

μ' άρεσε η ειλικρίνειά σου (η πλειοψηφία όσων γράφεις, χαχαχαχ!)

φυσικά και υπάρχουν χαμάμ και για τα δύο φύλα. συνήθως είναι ένα χαμάμ με δύο διαφορετικές εισόδους και τις γυναίκες περιποιούνται γυναίκες χαμαμτζούδες.

Γιαννάκη,

μπορεί να μη βρεθήκαμε αυτήν τη φορά, αλλά ελπίζω να πήγες σε χαμάμ:)

Vamάκο,

σ' ευχαριστώ πολύ!

Μπετόβεν (wowww!),

Για πρώτη εμπειρία, το Τσεμπερλίτας δεν είναι τόσο άσχημο, μάλλον το πέτυχες σε άσχημη μέρα.

Την επόμενη φορά, θα σε τρίψω εγώ αν θες:)

Αννέτα said...

Πω ρε φίλε, σόρυ για το αυθόρμητο και το οικείο, αλλά είχα λίγο καιρό να σε διαβάσω και με έκανες και πάλι και γέλασα. "Ίσα με πέντε κιλά μακαρόνι νούμερο 6 έβγαλε από πάνω μου. Τί; Με λες βρωμιάρη; Νεκρά κύτταρα αγαπητέ!" Είσαι απίθανος, μέσα (πιο μέσα δε γίνεται) στην κρίση, ας σκάει και το χειλάκι λίγο. Φιλιά από Γιαννιτσά

Angelis said...

Αννετάκι μου κι εσείς θυμάμαι είχατε μια ωραία εμπειρία σ' ένα χαμάμ έξω από το Καπαλί Τσαρσί. Είχε πέσει ξύλο ε;

Κι εγώ σε φιλώ από την Πόλη:)

Related Posts with Thumbnails