Όσον αφορά την αρχιτεκτονική τελειότητά της Αγίας Σοφίας, υπάρχουν πολλά άλλα μέρη να μορφωθείτε, εγώ έχω να σας πω μια χαριτωμενιά.
Το ψηφιδωτό της φωτό, απεικονίζει τον Κωνσταντίνο τον Μονομάχο και την Αυτοκράτειρα Ζωή (αδερφή της Θεοδώρας, όχι της συζύγου του Ιουστινιανού), εκατέρωθεν του Ιησού.
Το ψηφιδωτό αρχικά απεικόνιζε την αυτοκράτειρα με τον πρώτο της άντρα. Μετά από ένα «αθώο» ατύχημα αυτού στο λουτρό, η κακομοίρα έμεινε μονάχη. Τη θλίψη της προσπάθησε να σβήσει με ένα νέο σύζυγο, οπότε η φάτσα του δύσμοιρου (1ου) αντρούλη της έφαγε ένα ξύσιμο, που το θυμάται ακόμα και σήμερα όλη η Πόλη, για να αντικατασταθεί από τον νέο.
Ο δεύτερος, μη νομίζετε ότι ήταν πιο τυχερός. Επίσης σε μια πολεμική επιχείρηση, αποδήμησε κι αυτός εν Κυρίω. Ναι, ναι, ναι. Όπως το φανταστήκατε, κι η δική του η μουρίτσα ξύστηκε πατόκορφα, για να δώσει τη θέση του στην αφεντομουτσουνάρα του Κωστάκη. Σημειώνω, ότι η Ζωή ήταν 70 ετών όταν έκανε τον 3ο γάμο..
Ο δεύτερος, μη νομίζετε ότι ήταν πιο τυχερός. Επίσης σε μια πολεμική επιχείρηση, αποδήμησε κι αυτός εν Κυρίω. Ναι, ναι, ναι. Όπως το φανταστήκατε, κι η δική του η μουρίτσα ξύστηκε πατόκορφα, για να δώσει τη θέση του στην αφεντομουτσουνάρα του Κωστάκη.
Κεραίες τα αφτάκια σας για τέτοιες ιστορίες, ε; Άμα σας μιλούσα για τη Στάση του Νίκα, θα χασμουριώσασταν!
3 comments:
Η ιστορία με τις φάτσες είναι πάντως άκρως αληθινή.
Euxaristw kyria Arveler gia tin epivevaiwsi!
Tin istoria gia tin eikona tin iksera ki egw.
Auto pou kseroume oloi mas omws, einai oti panta tha uparxoun theitses pou tha dakruzoun para to geloion tou pragmatos..
H gnwsti tois pasoi Roula Vroxopoulou px sigoura tha erixne mavro dakru...
Post a Comment