Καφάμ Γκιουζέλ!

Το κεφάλι μου είναι ωραίο, έτσι μεταφράζεται αυστηρά. Αυτό που εννοείς όμως, είναι κάτι μεταξύ του: έχω κάνει κεφάλι, έχω φτιαχτεί, είμαι ωραίος, μεράκλωσα κτλ κτλ.



Ε, αυτό έγινε όταν βρεθήκαμε τρεις καλοί φίλοι και το ρίξαμε λιγάκι έξω. Η όμορφη ταράτσα με τις λευκές ξύλινες καρέκλες είχε θέα στα φώτα της Πόλης.



Ξεκινήσαμε με τον αγαπημένο μεζέ του Σουάτ (τον φωνάζουμε και Sexy, δε θυμάμαι γιατί) το Deniz Börülce, που είναι κάτι σαν φύκια(!), που τα μαζεύουν από τη θάλασσα. Αν και έχω κάποιες αμφιβολίες για την προέλευση τους, ο Σουάτ επέμενε ότι ζουν μέσα στο νερό και όχι όπως ο δικός μας Κρίταμος στις αμμουδιές. Ο Έμρα δεν είχε άποψη.




Ακολούθησαν τυράκια, καβουροδαγκάνες (σουρίμι βέβαια), γαρίδες σαγανάκι, μελιτζανοσαλάτα, αλλά και αρνίσια καλαμάκια. Πίναμε ρακί. Γεμίζεις το στενό ποτηράκι ίσα με δυο δάχτυλα και προσθέτεις κρύο νερό και πάγο. Γεμίζεις πάντα, κι ένα δεύτερο ποτηράκι μόνο με νερό.



Η διάθεση μου στην αρχή της βραδιάς ήταν κακή (δυστυχώς, η ζωή δεν είναι πάντοτε ρόδινη). Η
καλή παρέα όμως βοήθησε, ίσως να βοήθησε εδώ που τα λέμε και το ρακί. Ήπιαμε, φάγαμε, γελάσαμε. Κάναμε όμορφο κεφάλι, αυτό είναι σίγουρο..

Υπάρχει κι ένα ομώνυμο τραγούδι που στο ρεφρέν λέει:
  • το κεφάλι μου είναι γκιουζέλ
  • ο κόσμος είναι γκιουζέλ
  • όλα είναι γκιουζέλ
  • κι ΕΣΥ είσαι γκιουζέλ!

8 comments:

Anonymous said...

Το πολύ νόστιμο Deniz Börülce φυτρώνει και σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα και οπως υποψιάζεσαι δεν ανηκει στα φυκια, αλλα το μαζευουν στις παραλιες..
Το επιστημονικό του όνομα ειναι Salicornia europaea και στην ελλάδα είναι παντελώς άγνωστο σαν βρώσιμο φυτό.... Κρίμα..

J

Angelis said...

Αγαπητέ/ή μου J,

Ευχαριστώ για τη διαλεύκανση του μυστηρίου. Θα του πω εγώ του Suat, που μου πουλάει φούμαρα, χεχεχε!
Η αλήθεια είναι ότι είχα ψάξει κι εγώ όταν έγραφα το post και διάβασα τα αντίστοιχα λήμματα στο Αγγλικό και Τουρκικό wikipedia.

juniperoos εσύ είσαι;

juniperoos said...

nope :)

Angelis said...

Είδα κι εγώ τις γνώσεις φυτολογίας του Anonynous, υπογράφει κι ως J, "τον ανακάλυψα" λέω κι εγώ τον..μπαγάσα! jajajajaja

japetus said...

Όχι, το J δεν εβγαινε απο ονομα δέντρου..
:-)

Angelis said...

Dear japetous,

Ωραίο artwork στο profile photo σου & πολύ istanbullu!

Για άνοιξε μας τα χαρτιά σου:)

Mariana Kavroulaki said...

Kαι όμως η Salicornia δεν είναι καθόλου άγνωστη.Στη Ελλάδα είναι γνωστή ως αλμυρήθρα ή αλμύρα και τρώγεται βραστή ραντισμένη με ελαιόλαδ και μπόλικο ξύδι.

Angelis said...

Ααα ρεε Ελλαδάρα!
Βλογημένα χώματα!
χεχεχε

Ευχαριστούμε την Dr. Μαριάννα Καβρουλάκη του History of Greek Food:)

Related Posts with Thumbnails