Αγιασμένο..τζιεράκι #1

-Άντε, έλα να σε πάμε στον Κώτσο!
-Σε ποιον Κώτσο;
-Στον Κώτσο καλέ στο Μόδι, με τα τζιεράκια!
-Δεν τον ξέρω :(((
-Αμάνννν!


Πόση εντύπωση έκανε αλήθεια, στην αγαπητή Ευφροσύνη η άγνοια μου, για το πιο διάσημο συκωτάκι της Πόλης, που τιμάται από όλους τους Ρωμιούς και όχι μόνο.


Η ευκαιρία άργησε (4 ολόκληρους μήνες) να βρεθεί, αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο! Η Ευφροσύνη επέστρεψε με παρέα που φυσούσε! Ο καθένας από μας είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Πόλη. Οι περισσότεροι γνήσια παιδιά (ή εγγόνια) Της, ενώ άλλοι όπως εγώ, ψυχοπαίδια αλλά ήδη κακομαθημένα από τα χάδια Της.


Ο Κώτσος βρίσκεται μπροστά στην σκάλα του Μοδιού (Μόντα στα Τουρκικά, νότια της Χαλκηδόνας/Καντίκιοϊ). Βουτιές που έκανε εκεί η Ευφροσύνη μικρή! Οι περιγραφές της τόσο γλαφυρές, που δεν προλάβαινα να τις ρουφήξω!!


Ας πω όμως και κάτι για τα συκωτάκια, επιτέλους! Δεν θα μακρηγορήσω σε περιγραφές των ορεκτικών (κρύων και ζεστών), που όλα ήταν νοστιμότατα, ούτε στο σέρβις που σ' έχει στα πούπουλα (καημένε Λάμπρο, χεχε!). Η ναυαρχίδα του μαγαζιού είναι οι λεπτές λωρίδες συκωτιού (η συνταγή λέγεται Arnavut Ciğeri - Αρβανίτικο Τζιέρι), οι οποίες αφού πασπαλιστούν με λίγο αλεύρι (ή φρυγανιά), περνούν από ένα αέρινο τηγάνι και σερβίρονται με χοντροκομμένο κρεμμύδι και κλωναράκια άνηθου. Γι' αυτούς που αγαπούν το συκώτι, η απόλαυση είναι δεδομένη. Ακόμα και γι' αυτούς όμως που "τους μυρίζει", πιθανότατα θα γλύφουν και τα δάχτυλα τους!


Πριν ορμήξετε στα τζιεράκια όμως, κατεβείτε στο υπόγειο του Κώτσου, όπου βρίσκεται το αγίασμα της Αγίας Αικατερίνης (δες εδώ κι ένα άλλο "περίεργο" αγίασμα)!!! Αλήθεια, είναι τρομερό!


Το 1924 Ρωμιοί ψαράδες ανακάλυψαν έναν βράχο που ανάβλυζε αγίασμα και μια εικόνα της Αγίας. Το πρώτο εστιατόριο χτίστηκε γύρω στο 1935 από τον Κωνσταντίνο (Κώτσο) Κορόντο με την επωνυμία «Εστιατόριο Παρκ Μόδι», ήταν υπαίθριο και καθιερώθηκε λόγω του τζιεριού που σερβίριζε. Μια επίσκεψη στον Κώτσο από τότε μέχρι σήμερα σε κάνει, όπως και να 'χει, μάρτυρα όχι μόνο μίας, αλλά δύο θεϊκών εκφάνσεων!

Ευφροσύνη μου, σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση και την ωραία παρέα σας!

Διαβάστε εδώ μια διαφορετική άποψη, όχι τόσο κολακευτική, για το εστιατόριο του Κώτσου, όπου η Άσπα περιγράφει γλαφυρά την εμπειρία της και παραδέχεται ότι πιάστηκε..Κώτσος!

3 comments:

Anonymous said...

Πραγματι οπως ακριβως τα περιεγραψες, βρηκαμε τη Μοντα, καναμε βολτα εκει στην προκυμαια, βγαλαμε video και φωτογραφιες, ειδαμε το αγιασμα κατω απο την ταβερνα του κωτσου και καθως ηταν η τελευταια μερα μας στην πολη ειπαμε να κλεισουμε τρωγωντας τα θεσπεσια συκωτακια του Κωτσου.
Ηταν "αερινα" οπως το ειπες(συμφωνησαμε πως ηταν απο τα ωραιοτερα που ειχαμε φαει ποτε) οπως ωραια ηταν και τα πολοιπα μεζεδακια που δοκιμασαμε.
Οταν ηρθε ομως η ωρα του λογαριασμου...τελικα μας επιασαν κωτσο!
Ενω συμφωνα με την παραγγελια μας ο λογαριασμος θα ερχονταν γυρω στις 40 λιρες, μας ηρθε ενας λογαριασμος 70 λιρων.
Φυσικα αμεσως καναμε παραπονα και με νοηματα αρχισαν να μας δικαιολογουν... τα αδικαιολογητα!!!

"Το μενου λεει ηταν παλιο και ειχε αλλες τιμες."

"οι τιμες ηταν χωρις τον φορο."

"Μπορει οι τιμες να ηταν αυτες που ειδαμε αλλα με το κουβερ(ειμασταν 5 ατομα) το τελικο ποσο ανεβηκε."
, ηταν μερικες απο τις γελοιες δικαιολογιες που ακουσαμε και λεω γελοιες γιατι οσο και αν πασχιζε το γκαρσονι να μας αποδειξει πως ειχε δικιο σημειωνοντας αριθμους σε μια χαρτοπετσετα το τελικο αθρισμα δεν εβγαινε με τιποτα 70 λιρες, 55 λιρες ηταν το περισσοτερο που βγηκε.

Τελικα επειτα απο φασαρια που καναμε και αφου διηγηθηκαμε το περιστατικο σε μια τουρκαλα ακριβως απο διπλα τι συμβαινει(ηξερε αγγλικα), η ιδια μιλησε στα γκαρσονια και τους ειπε οτι εχουμε δικιο!επισης αλλα 2 τραπεζια στο μαγαζι μας εδιναν δικια και κουνουσαν το κεφαλι αποδοκιμαστικα.Αποτελεσμα; καταφεραμε φυγουμε πληρωνοντας 55 λιρες, ακριβοτερα απο τις 40 που υπολογιζαμε αλλα τουλαχιστον οχι και 70!!!!


Να σημειωσω εδω, πως ειμαστε μια οικογενεια που επισκευτομαστε τακτικα την Τουρκια(εχουμε κανει εκατονταδες χιλιομετρα πανω της) καθως και την Κωνσταντινουπολη, εχουμε φαει σε εκατονταδες μαγαζια, ακριβα και μη, ειμαστε ανθρωποι ψαγμενοι οχι οι τυχαιοι τουριστες που νομισαν προφανως οτι ειμαστε!!

Λυπηθηκαμε παρα πολυ που αυτος εμελλε να ειναι ο επιλογος του ταξιδιου μας και ο λογος που γραφουμε σημερα στο blog σου ειναι ωστε να εχουν το νου τους και αλλοι ταξιδιωτες να μην την πατησουν ετσι!!!!



Παντως η Moda αξιζει πραγματικα και ειναι πολυ ευκολο να παει κανεις απο το Καdikoy ακομα και με τα ποδια!

Angelis said...

Καλέ μου Ανώνυμε,

Σ' ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου. Αν μου γράψεις το όνομά σου, σου υπόσχομαι να ανεβάσω τα παράπονά σου ως κανονικό ποστ στην κατηγορία "Κακοτοπιές στην Πόλη".

Βοήθησε με να ενημερώσουμε όλα τα υποψήφια θύματα των κακών επαγγελματιών, ώστε ο επίλογος της επίσκεψης στην Πόλη να είναι γλυκός κι ανάλαφρος.

ΥΓ: Στη δικιά μου περίπτωση, οι φίλοι που με κάλεσαν για φαγητό στον Κώτσο, δε με άφησαν ούτε καν να κοιτάξω το λογαριασμό και από την αντίδρασή τους δεν κατάλαβα να έτρεξε κάτι "περ'ιεργο".

Anonymous said...

Να διευκρινησω οτι ο λογαριασμος μπορει σε καποιους να φανταζει μικρος αλλα σε καθε πριπτωση ηταν ασυμφωνος με αυτα που φαγαμε ή μαλλον με αυτα που δοκιμασαμε γιατι δεν καθισαμε εκει για το μεσημεριανο μας αλλα μονο για να δοκιμασουμε τα φημισμενα συκωτακια!Επισης δεν περιελαμβανε καθολου ποτα!

Το ονομα μου ειναι Ασπα.

Related Posts with Thumbnails