Πέρα Κλουπ

 
Στο Beyoğlu Spor Kulübü (BSK) πρωτομπήκα, για να παρακολουθήσω τις πρόβες των παιδιών, για το ανέβασμα του Δον Καμίλλο (το οποίο βρίσκεται σε περιοδεία στην Ελλάδα).


Το BSK αποτελεί την εξέλιξη του «Ερμή», του πρώτου αθλητικού σωματείου της Πόλης, με έτος ίδρυσης το 1877. Ως ενδιάμεσους σταθμούς αυτής της "εξέλιξης", φανταστείτε μια αλυσίδα που, στη θέση κάθε κρίκου της, έχει έναν πόλεμο, έναν τριγμό της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή ένα σκληρό πολιτικό παραστράτημα της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας.


Πληροφορίες για τον Αθλητικό Σύλλογο Πέραν (Πέρα Κλουπ) άντλησα από τον μπακάλη της απέναντι γωνίας, από την έρευνα του κοινωνιολόγου Μανώλη Χουμεριανού, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την Κωνσταντινούπολη και από το άρθρο του δημοσιογράφου Γιάννη Κουκουλα για την Καθημερινή. Τις δύο τελευταίες πηγές, μπορείτε να τις διαβάσετε κι εσείς :)


Αυτό που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη του κτιρίου είναι η ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Η αίθουσα της πρόβας γεμίζει με 2 θεόρατα τραπέζια μπιλιάρδου, παροπλισμένα και κουκουλωμένα πια. Τρόπαια παντού.


Οι τοίχοι καλυμμένοι από πάνω έως κάτω, με φωτογραφίες ομάδων ποδοσφαίρου & μπάσκετ, παλαιστών, αθλητών του στίβου και απονομές κυπέλλων.  


Τα αμήχανα χαμόγελα, εντείνουν τη δραματικότητα της μοίρας των νικητών. Σα να ήξεραν, πως οι νίκες πάντοτε ακολουθούνται από απώλειες.

2 comments:

japetus said...

Ο ιστορικός σύλλογος Πέρα Κλούμπ, συνεχίζει την ιστορία του με το ίδιο όνομα και στην Ελλάδα, σαν αθλητικό σωματείο με έδρα το Παλιό Φάληρο.
Στο ποδόσφαιρο παίζει στη Δ' εθνική.

Anonymous said...

"Τα αμήχανα χαμόγελα εντείνουν τη δραματικότητα της μοίρας των νικητών" : η υποβόσκουσα συγκίνηση (και ίσως αυτό που εννοεί η λέξη hüzün στην Πόλη) κάνει πολύ εύστοχη την επισήμανσή σου- πολύ καλή ανάρτηση.
Ε.

Related Posts with Thumbnails