Linux: μια αποτυχημένη απόπειρα

 
Το χαμόγελο του Ιμαμη μου εξέπεμψε τρομερή σιγουριά. "Μην ανησυχείς ρε μπαγάσα, να δείς που το μικράκι σου θα πετάει με τα Linux!" προσθέτει, και είμαι έτοιμος να τον αγκαλιάσω. Κρατιέμαι για να μη ξεστομίσω: "Αλήθεια γιατρέ;"
 

Πριν καναδυό βδομάδες, το Asus μου πάλι αρρώστησε. Δεν το κατηγορώ το καημενούλι, εδώ και δυο χρόνια, το έχω λιώσει! Αποτελεί τα headquarters του Angelis and the Istanbul. Όλα τα ποστ γράφονται στο λευκό του πληκτρολόγιο, όλες οι φωτογραφίες επεξεργάζονται στη δεκάρα οθόνη του, όλα τα ψαξίματα για καινούρια κεμπαμπτσίδικα και προγράμματα εκδηλώσεων τα εκτελεί αγόγγυστα. Επίσης, αποτελεί το κέντρο επικοινωνίας με όλους εσάς, για να αλλάζουμε εντυπώσεις, μυστικά και φιλοφρονήσεις. Skype για να μιλώ με τους ανθρώπους μου στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο και να αισθάνομαι λιγότερες ενοχές που τους παράτησα για τα νάζια της τσαπερδόνας-Πόλης. Εντάξει, είναι κι εκείνα τα "φιλολογικά" websites, που επισκέπτομαι αραιά και που, για να μη μένω πίσω στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής:) Πολύ θέλει να τα φτύσει το κακόμοιρο;


Για καλή μου τύχη, ο Ιμάμης κουβαλά πάντα μαζί του το κουτί πρώτων βοηθειών. Ιαματικούς drivers για κάρτες γραφικών, θαυματουργά προγραμματάκια για προστασία από ιούς, έμπλαστρα για τα επαναλαμβανόμενα restart και φυσικά USB στικάκι με τον οδηγό εγκατάστασης Linux. Για όποιον δεν σκαμπάζει απ' αυτά, τα Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα, το αντίπαλο δέος των Microsoft Windows. Ο Ιμάμης ως μεγάλος φαν τους, με έψηνε εδώ και καιρό να κάνω την μετάβαση στον "ελεύθερο" κόσμο τους. Οι όποιες αναστολές μου, εξανεμίστηκαν όταν το Asus  κατέρρευσε και πάλι, μια ημέρα μετά την άφιξη του χρυσοδάχτυλου φίλου, στις αρχές του μήνα. Για να μην κλειστούμε στο σπίτι, η εγχείρηση / επιδιόρθωση ορίστηκε να λάβει χώρα στα τραπεζάκια του Lambo στο Nevizade, δίπλα στην ψαραγορά του Μπέιογλου.


Η επέμβαση πέτυχε! Τα συγχαρητήρια πήγαν σύννεφο, τα φακελάκι όμως δεν το δέχτηκε ο αδιάφθορος Ιμάμης. Αντίθετα, ρουφώντας λίγο παγωμένο ρακί μου εγκατέστησε όλo τo χρειαζούμενo software για να κάνω τη δουλειά μου. Πώς όμως μαζεύεις χρωματιστά όστρακα και γυαλιστερές πετρούλες από την αμμουδιά και με το που τις πας στο σπίτι σου, χάνουν κάθε ίχνος  ομορφιάς, έτσι έγινε και τώρα. Οι διαφορές στον τρόπο εγκατάστασης νέων προγραμμάτων απ' ότι στα Windows, μερικές εφαρμογές που δεν τρέχουν στα Linux και η εν γένη διαφορετική φιλοσοφία τους, μου κόψαν την χαρά. Πιθανότατα, αν διέθετα περισσότερο χρόνο θα τα συνήθιζα, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό μου - για όσους με γνωρίζετε - είναι ότι τα θέλω όλα ΤΩΡΑ! Μέχρι το βράδυ, έβαλα την ουρά στα σκέλια και επανεγκατέστησα τα παλιοWindows, αποδεχόμενος την ήττα μου.


Ξέρετε ποιό θα μπορούσε να είναι το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας, ε; Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε.

15 comments:

Γιαννης Χρ. said...

Βρε δεν είπαμε να πάρεις άλλο? :) Αφου το βλέπεις ότι σε ταλαιπωρεί πήγαινε και πάρε ένα άλλο και αυτό κράτα το σαν ενθύμιο..ή λες καλύτερα να πάρω εγώ ένα καινούργιο και να σου δώσω το δικό μου Asus με την 7άρα οθόνη? :)

mahler76 said...

windows για πάντα φίλε!!!

Ερμής said...

Ubuntu rules!

Anonymous said...

Το linux είναι κάτι σαν τον σοσιαλισμό. Πολλοί τον ασπάζονται, λίγοι τον εφαρμόζουν, ακόμα λιγότεροι επωφελούνται απ' αυτόν!
Άσε που το αντίπαλο δέος των Windows έχει πάψει να είναι το linux εδώ και χρόνια, από τότε δηλαδή που ξύπνησε το θηρίο της Apple/Mac.
Κράτα τα XP σου και ρίξε μια ματιά εδώ για μερικά πολύ απλά performance tweaks: http://www.windows-help-central.com/performance-tips-for-windows-xp.html
Αν ψάξεις (εσύ ή ο φίλος ο Ιμάμης) θα βρείτε άπειρα άλλα παρόμοια tweaks, αλλά δεν θα πρότεινα να τα δοκιμάσεις! Και βέβαια βάλε στον προϋπολογισμό σου ένα νέο PC...

Crazy Tourists said...

Δώσε καλέ μια ευκαιρία στα Linux!! Θα δεις! Είναι ωραία!!

Τρελοτουρίστρια

Στέλιος said...

Εγω πάντως πάω ντουγρού για apple!

Angelis said...

@ Γιάννης Χρ.

η καλοσύνη των ξένων.
το "ξένων" μην το παίρνεις προσωπικά.

@ mahler

κι εσύ αυτά δουλεύεις αγαπητέ; μάλλον μας αρέσει να αγαπάμε πράγματα που μισούμε: http://www.youtube.com/watch?v=7AY88BQZWos

@ Ερμής

Τα Linux Mint είχα φορτώσει εγώ. Αν δεν κάνω λάθος, είναι μια light βερσιόν του Ubuntu. Σωστά;

@ papadi

Μου θύμισες την Κόρη μου την Σοσιαλίτρια!

Θενκς για το λινκ:)

Κάθε φορά που χαλάει το ρημάδι, είμαι έτοιμος να δώσω όσο όσο για να αποκτήσω αμέσως καινούριο μπιμπλίκι, αλλά μετά ξαναφτιάχνεται και ξεχνιέμαι νομίζοντας ότι θα ζήσει αιώνια! Ζω με αυταπάτες.

@ Τρελοτουρίστρια

Εσύ τι έχεις; Τα παράτησες τα Windows;

@ Στέλιος

Βρε συ,

και όμορφα είναι, και δυνατά και hype, αλλά σε αναγκάζουν να αγοράζεις μόνο apple παρελκόμενα, είναι πολύ ακριβά και ίσως το βασικότερο μειονέκτημα για μένα είναι, ότι δεν κυκλοφόρησαν netbook. Το ipad δεν έχει κάμερα (απ' όσο ξέρω), που μου είναι απαραίτητη.

Το θέλω μικρό, γιατί με βολεύει να το έχω αγκαλιά και να κάνω κατακόρυφα με τον υπολογιστή στο ένα χέρι!

kouk said...

Δύο ερωτήσεις: ποια διανομή Linux σου έβαλαν; ποια προγράμματα ήθελες αλλά δεν έβρισκες;

kouk said...

Imamis said...

@ kouk
Του έβαλα αυτή http://www.linuxmint.com/download.php

Anonymous said...

Μακ-ιαβελλικό: κάθε σοβαρός χρήστης αργά ή γρήγορα θα καταλήξει σε mac... κάντο μια ώρα αρχύτερα να δεις την υγειά σου μια για πάντα...

kouk said...

Και τι του έλλειπε δηλαδή;

Angelis said...

@kouk

ήθελα να εγκαταστήσω για παράδειγμα το flash player και η έλλειψη αρχείου .exe με πελάγωσε.

δυστυχώς δεν έχω καθόλου χρόνο για ψαξίματα.

kouk said...

:) θες έναν personal technology assistant μου φαίνετε!

Πάντως, στο linux και άλλα OS γενικά δεν χρειάζεται να ψάχνεις για .exe και να κατεβάζεις διάφορα προγράμματα όπως χρειάζεται στα windows. Συνήθως, χωρίς να ξέρω ειδικά τι κάνει η συγκεκριμένη διανομή, υπάρχει κάποιο μενού του λειτουργικού στο οποίο μπορείς να εγκαταστήσεις αυτόματα όλο αυτό το λογισμικό χωρίς να χρειαστεί ποτέ να επισκεφτείς το site της Adobe ή άλλης εταιρίας.

Πάντως και τα Windows μια χαρά λειτουργικά είναι οπότε τη δουλειά σου να κάνεις.

Πρόσφατα πάντως μια φίλη της οποίας το netbook είχε αρχίσει να τα παίζει μου ζήτησε να της ξαναβάλω τα windows και εγώ πραξικοπηματικά εντελώς της έβαλα το Meego που είναι προϊόν της συνεργασίας Intel και Nokia. Της προεγκατέστησα βέβαια διάφορα πράγματα όπως Openoffice, flash, java, skype κ.λπ. Το αποτέλεσμα, όπως είπε verbatim η ίδια μετά από καμμιά βδομάδα χρήσης, είναι ότι βρήκε την υγειά της!

Angelis said...

@ Κουκ

Όντως χρειάζομαι έναν techie δίπλα μου:)

Ο Ιμάμης μου έδειξε από που να βρίσκω και να εγκαταστώ ό,τι χρειάζομαι, χωρίς να ψάχνω στο νετ, αλλά δεν τα κατάφερα:(

Όταν έρθω στην Αθήνα πάντως, θα σε ψάξω, παράλληλα με μπυράκια και καφέδες θα στα πρήξω και μ' ερωτήσεις.

Καταλαβαίνω τις χαρές της φιλενάδας σου, πόσο πολύ τις καταλαβαίνω!

Related Posts with Thumbnails