τσικνοπερσέμπε, όινκ!


Ούτε πολύ πατροπαράδοτοι είμαστε, ούτε της νηστείας. Όλα κι όλα όμως! Η Τσικνοπέμπτη  αγγίζει την πιο ευαίσθητη χορδή μας: Κρέας, κρέας, κρέας! Τους κανίβαλους άλλωστε πολλοί εμίσησαν, τον κανιβαλισμό ουδείς. Εμείς που μένουμε στην ξενιτιά θα κάναμε την εξαίρεση; Η πρώτη διαφορά βέβαια είναι ότι την Πέμπτη στα τούρκικα τη λέμε Περσεμπέ (και όχι Τσαρσαμπά! ευχαριστώ τον Ανώνυμο που με ξύπνησε από το αιμάτινο ντελίριο!). Η δεύτερη, ότι όσο ζούσα στην Ελλάδα, τέτοια μέρα λαχταρούσα κατσικίσια παϊδάκια, κοκορέτσια και προβατίνες τροφαντές. Εδώ στην Πόλη όμως, Άγιο Δισκοπότηρο της κρεατοφαγίας κατέστη το λατρεμένο χοιρινό. 

Λιπάτες μπριζόλες από τα Κουδούνια Δράμας, πεσκέσι της μαμμμμμμάς.


Μανιάτικα λουκάνικα με πορτοκάλι από τη Σπάρτη, πεσκέσι της αξιότιμης οικογένειας Ζερβακάκου. Από μόνα τους ένας έξτρα λόγος (πέρα από 1.000 άλλους) να αντέχω την κόρη τους - την φαντεζί Σταυριανή - για συγκάτοικο. 


Πικάντ λαιμός από τη Σαλονίκη, πεσκέσι του μέλλοντα κουμπάρου / αιώνιου φίλου Παναγιώτη.


Αυτή είναι η πρώτη ύλη για το βραδινό τσιμπούσι. Θα ακολουθήσουν φωτό και λεπτομέρειες με το αίμα να στάζει από τα σαγόνια των καλεσμένων. Του πολυαγαπητού εξαδέφου Μάνου που ήρθε να με δει (εμένα, όχι την Πόλη. καλά μας έπεισε!), του Αχμέτ και του Μποάτς που θα δουν τι έχαναν όλα αυτά τα χρόνια αποχής από το χοιρινό, του μυστηριώδη Ελληνοαμερικανού μουσαφίρη από το Σικάγο. Μείνετε συντονισμένοι. Αν δεν τσικνιστεί βεβαίως το μέσα σας και δεν έχετε ήδη αηδιάσει  από το δικό σας τσίκνισμα.

Update 1: Πάρτε δυο φωτό από τις ετοιμασίες.

Λουτρό αίματος


Πατάτες είχα να καθαρίσω από το στρατό!


Update 2: Για να κλείσει και το ρημάδι το ποστ, ιδού και η συνέχεια.

Οι μπριζολίτσες αποκτούν τροπικό μαύρισμα στο σολάριουμ του φούρνου Arçelik. Αντί για καροτέν, κρητικό ελαιόλαδο Κολυμβάρι.


Το λουκάνικο κρύβει την πρωτόγονή του γύμνια με ένα φύλλο μαϊντανού.


Τα δυο ερωτευμένα πιρούνια ετοιμάζονται για έκφυλες βουτιές στη λεμονάτη τηγανιά.


Οι μάσες σε κολλάζ γιατί τα όργια πρέπει να καταγράφονται.


Μετά από τα κρασιά το ρίξαμε στα κοκτέιλ τζιν με μέλι και φασκόμηλο. Σε ρόλο ξηροκαρπίου: σεκέρ παρέ και καρυδένιος μπακλαβάς.


Το τι επακολούθησε δεν το θυμάμαι ακριβώς. Αφιερώσεις στο youtube με επιλογές από Θανάση Παπακωνσταντίνου μέχρι Lykke Li και από Mercan Dede και Erasure μέχρι την αγαπημένη Γλυκερία. Καρσιλαμάδες, τσιφτεντέλια, βαλς και αισθησιακά στριπτίζ. Αυτό δε σημαίνει Τσικνοπέμπτη; Ή τουλάχιστον, έτσι την έχω εγώ στο μυαλό μου. Πείτε μου κι εσείς τα ρεζιλίκια σας.

12 comments:

Maria Hinni said...

nomizw tou leipei kapoio kupriako edesma kai sumplirwsame tis 4 akres tou ellinismou :P (pou leei o logos) filiaa pollaa kala na perasete!! provlepete megalo fagopoti apopse!!

Stavriani said...

Maraki tou leipei ena lagoumi me haloumi kai me sena mazi! (ohi mesa sto lagoumi)

Angelis said...

Μαράκι μου ναι! Έχεις δίκαιο! Σεφταλιές από τα χεράκια σου να είχα και θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος κοιλιόδουλος του κόσμου. όταν μου τις έδινες όμως, θα έπρεπε να προσέχεις τα χεράκια σου. Θα στα δάγκωνα κι αυτά!!

Σταυριανή...και τα μυαλά στις σχάρες!!!

Maria Hinni said...

auta ta 2 eixa kata nou ki egw...axx axxx!!!:) kala na peraseteee!!pros to paron prepei na arkestite stin agapi mou!!!:) xxxxxxxxxxxxxxx
ps= me tin prwti eukeria pou 8a vrw uposxomai na sas ferw ta dwrakia tis tsiknopemptis!!!

Anonymous said...

με το συμπάθειο κιόλας αλλά πέρσεμπε δεν τη λένε;

Angelis said...

Ανώνυμε μου να σε φιλήσω!!

Ακούς εκεί λάθος! Να κάνω την Περσεμπέ Τσαρσαμπά!!!!

Το άλλαξα!

Άμα είσαι στην Πόλη, έλα να κυλιστούμε μαζί στα κρέατα!

Anonymous said...

Γράφω, πράγματι, αηδιασμένη από την κραιπάλη που προηγήθηκε. Καλά περάσαμε και φέτος!!

Είχα από καιρό αυτήν την απορία: Στην Πόλη δεν υπάρχει περίπτωση να βρει κανείς χοιρινό κρέας;; Με κανέναν τρόπο; Δηλαδή οι μη μουσουλμάνοι που ζείτε εκεί πώς τη βγάζετε;

Anonymous said...

Xereis me ti toys trelana oloys apopse?me politiko toyrsi lachano!!!Oyte mprizolakia,oyte tipota allo,lachano toyrsi,me tin paprika toy me ta ola toy.Prepei na kaneis ki ena afierwma sta toyrsia.Tassos

Νηρηίδα said...

Πω, πω, πω.... Και νόμιζα ότι μόνο εγώ και η παρέα μου το παρακάνουμε Τσικνοπεμπτιάτικα..! Αλλά εσείς είστε ισάξιοι ανταγωνιστές στη μάσα!! Και παρόλο που η Τσικνοπέμπτη παρήλθε, δηλώνω απερίφραστα και δίχως αιδώ ότι είμαι γνήσια λάτρης του κρέατος και απόλαυσα αυτή την ανάρτηση τόσο που μου ξανάνοιξε η όρεξη για επανάληψη τραπεζώματος...!

Αννέτα said...

Εγώ πάλι έκανα αντιπερισπασμό, την είδα vegetarian και αρκέστηκα να ντυθώ μανά-βικο χωρίς να τσικνιστώ διόλου.. Υπερίσχυσε απλώς η διάθεσή μου να γελοιοποιήσω τον εαυτό μου παρά να ικανοποιήσω την κοιλιοδουλία μου. Από σένα βέβαια δε θα περίμενα ένα λιγότερο κοιλιόδουλο άρθρο για τη συγκεκριμένη μέρα :)

Anonymous said...

ποπο αν ειχες και συγκλινο μανιατικο θα συμπηρωνόταν.ISTANBUL seni deli gibi seviyorum(κι ας μην εχω παει ποτε) 'κορί'

Angelis said...

Ανώνυμε,

υπάρχουν καναδυό χασάπικα που πωλούν χοιρινό με ιδιοκτήτες Ρωμιούς, αλλά μιλάμε για πακεταρισμένο κρέας συνήθως κατεψυγμένο ή λουκάνικα και αλλαντικά.

Εμένα με προμηθεύουν φίλοι που έρχονται να με δουν ή η καλή μου η μαμά με πεσκέσια που στέλνει.

Άστα βράστα!

Τάσο,

Τα τουρσιά είναι must στην Πόλη. Κρατώ την ιδέα σου, θα γράψω κάτι στο μέλλον:)

Νηρηίδα,

Συγχαρητήρια πρώτα απ' όλα για το φανταστικό σου όνομα!! Γουάου!!!

Καλό να μας κάνουν τα κρέατα που σαβουριάσαμε:)

καλώστο το Αννετάκι!

Πάλι με κολακεύεις παλιοκόριτσο:)

Ανώνυμε,

Μη μου το θυμίζεις το διαβολεμένο! Όταν επέστρεψε τελευταία φορά η Σταυριανή από την Ελλάδα χωρίς σύγκλινο, μου ήρθε να την κλειδώσω έξω την κακούργα!

Related Posts with Thumbnails