ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Για να κερδίσω την προσοχή σας, επέλεξα τον από πάνω τίτλο και γράφω επίσης αυτές τις γραμμές με πορτοκαλί γράμματα. Αν έρχεστε την επόμενη εβδομάδα στην Πόλη, σας έχω ένα δωράκι. Σας προσφέρω δωρεάν διαμονή σε σουίτα του Kariye Oteli για το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου. Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας. Αν προκύψει πάνω από ένα ζεύγος μουστερίδων θα γίνει κλήρωση. Διαβάστε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε σε 24 ώρες στη γειτονιά του ξενοδοχείου.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είπαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Έκανα κράτηση στο ξενοδοχείο Kariye Oteli, ένα ξύλινο κονάκι δίπλα στη Μονή της Χώρας. Όχι και πολύ κοντά στο Τάξιμ ή το Σουλτάν Αχμέτ, αλλά σε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές γειτονιές της Πόλης. Μια στις τόσες επιβάλλεται να βουτάς στο βυζαντινο/οθωμανικό βυθό Της.


Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν μόλις από 30 ευρώ, ενώ με σχεδόν τα διπλάσια κλείνεις μια από τις σουίτες.Δεν χάσαμε την ευκαιρία, αφού την κάνεις την ξιπασιά, ας την κάνεις μέχρι τέρμα.



Οι φωτογραφίες στο bookıng φαίνονταν πολύ ωραίες για να είναι πραγματικές, ωστόσο πήραμε το ρίσκο και εδώ που τα λέμε με 59 ευρώ τη βραδιά περίμενα πολύ χειρότερα. Ένα πανευρύχωρο δωμάτιο με τρεις συνεχόμενους χώρους. Μπαίνοντας, ένα μονό κρεβάτι με ασορτί ντουλάπα και πολυθρόνα, συνεχίζοντας καθιστικούλι με δεύτερη ντουλάπα και στο βάθος διπλό κρεβάτι, ψυγειάκι και τηλεόραση. Περιμετρικά, μεγάλα παράθυρα με θέα στο δρόμο και στα βόρεια, το κλου της ιστορίας, η Μονή της Χώρας


Το πιο αδύναμο σημείο της "σουίτας" ήταν σαφώς το μπάνιο, με το ταβάνι ξεφτισμένο και χιλιομπαλωμένο και με μια μικροσκοπική καμπίνα ντους. Τα πλακίδια τύπου Ιζνίκ τους μάραναν.


Για δείπνο είχα κάνει κράτηση στο εστιατόριο Οθωμανικής κουζίνας Asitane, παρακλάδι στην ουσία του ξενοδοχείου. Ευτυχώς, δεν είχαν πολύ σχέση οι ποιότητες των αντίστοιχων υπηρεσιών, αλλά φυσικά με το αζημίωτο. Για δείπνο 2 ατόμων δώσαμε τα διπλάσια από το κόστος της διαμονής. Ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα, είναι όλα αναβιώσεις συνταγών που πρωτομαγειρεύτηκαν στα παλάτια των Σουλτάνων. Το γενικό πρόσημο της γαστρονομικής εμπειρίας ήταν θετικό παρόλο τις  τσιμπημένες τιμές, αναλυτική ανάρτηση (ελπίζω) να ανεβάσω στα κοντά.


Μετά το δείπνο, κατηφορίζοντας πετρόστρωτα καλντερίμια ανάμεσα σε διώροφα σπιτάκια που θυμίζουν κάπως την παλιά πόλη της Ξάνθης, νιώθαμε να ξεφεύγουμε ολοένα και πιο μακριά από το σήμερα της Πόλης. Η μυρωδιά καπνίλας από τις ξυλόσομπες βοηθούσε αρκετά.

  

Καταλήγοντας στο Μολά Ασκί Παρκί με την τρομερή θέα στον Κεράτιο, το Πέραν, το Σουλτάν Αχμέτ και τις Ρωμαϊκού μεγαλείου κολόνες με αετούς και λέοντες,


περάσαμε στο παραδοσιακό χωνευτικό των σουλτάνων. Όχι, δεν έπινε λιμοντσέλο ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Ναργιλέ έπινε. 


Το επόμενο πρωινό, αφού πήραμε το καχβαλτί μας στο ξενοδοχείο (πάλι στη σάλα του Ασιτανέ),


δεν κρατιόμασταν να επισκεφτούμε την ονειρεμένη Μονή της Χώρας. Τα ψηφιδωτά και οι νωπογραφίες της, είναι κυριολεκτικά ζωντανά. Νομίζεις ότι θα σου μιλήσει η Βέρτζιν Μέρι και πως θα πιάσεις κουβεντολόι με τον Αρχιερέα Ζαχαρία.


Μια περασιά από τα Τείχη του Θεοδοσίου είναι μπόνους, ούτε εκατό μέτρα απόσταση, ενώ ακριβώς κάτω από τη Μονή της Χώρας, έχει διαμορφωθεί ένα παρκάκι με παιδική χαρά, αναψυκτήριο (μη ζητήσετε μπύρες) και καταρράκτες.


Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, αλλά έτη φωτός μακριά από το σήμερα της Πόλης. Αν θέλεις κι εσύ να ζήσεις για ένα 24ωρο σαν Οθωμανός έμπορος μεταξιού που ζει κρυφά τον παράνομο έρωτά του με την πεταχτούλα Βυζαντινή αρχόντισσα, μην κάθεσαι. Περιμένω ρεζερβασιόν!

16 comments:

Αννέτα said...

Το "Θέλω κι εγώ" είμαι εγώ. Ητοι: θέλω ωραιότατο ξενοδοχειάκι, θέλω να γνωρίσω μια νέα περιοχή πέραν των γνωστών και θέλω να δω και τη Μονή της Χώρας που δεν έχω δει. Αν είναι δε να μιλήσω και με τη Βέρτζιν Μέρι, εεεεε δε το συζητώ! Εδώ το πράμα παίρνει άλλη διάσταση! Μακάρι να μπορούσα να συμμετέχω στο διαγωνισμό αλλά δεν προβλέπεται ξεμύτισμα. Σε φιλώ πάραυτα!

Στέφανος Χρ. Νούτσιας said...

Ακούγεται υπέροχο. Είδα το ξενοδοχείο και το εστιατόριο όταν επισκέφθηκα τη Μονή. Πολύ ωραία, αλλά η Μονή ήταν να σου πάρει τη μιλιά... Πασίγνωστα και πανέμορφα ψηφιδωτά, κατανηκτική ατμόσφαιρα, ειδικά αν την επισκεφθείς πρωι πριν πλακώσουν οι πολλοί τουρίστες. Για την περιοχή δεν γνωρίζω, είμαι σίγουρος ότι θα είναι υπέροχη με το δικό της τρόπο, όπως κάθε περιοχή της Πόλης! Αλλά όπως οι περισσότεροι, κεφάλια μέσα αυτή την εποχή! Ας τα χαρεί όποιος μπορεί!

Vasiliki Sit said...

Οι μένοντες στην Πόλη μπορούν να συμμετάσχουν ή πρέπει να είμαστε μισαφίριδες εδώ; :-)

Anonymous said...

Εχω κάνει παρόμοιο πρόγραμμα, αλλά χωρίς διαμονή στο ξενοδοχείο. Η Μονή της Χώρας, απλά ΜΟΝΑΔΙΚΗ. Επίσης, το Asitane μου άρεσε πολύ. Παρότι ήταν σχεδόν άδειο όταν πήγαμε (το μεσημέρι μιας βροχερής ανοιξιάτικης μέρας), οι γεύσεις μας αποζημίωσαν. Βέβαια, όπως λες κι εσύ Αγγελή, οι τιμές ήταν τσιμπημένες και οι μερίδες πολύ μικρές. Νομίζω ότι θα είναι πολύ ωραία στον κήπο το καλοκαίρι. Οσο για τη γειτονιά, έχει το δικό της χρώμα κυρίως από τα ξύλινα χρωματιστά σπίτια και τα καλντερίμια.

Δαφνη said...

Axx..Axxx βρε Αγγελη..Τι καλα που εχουμε κι εσενα και ταξιδευουμε εστω και νοερα μαζι σου..Το τριτο μου ταξιδι στην Πολη πιαστηκε στο βροχια της κρισης..Βοηθαει βεβαια σ αυτο και η θαλλασσα που πρεπει να περασω απο την Κρητη..Οταν τα καταφερω να ξαναρθω ομως χαρη σε σενα θα ειμαι τοσο καλα διαβασμενη που ουτε ενα λεπτο δεν θα παει χαμενο στη λάτρεμενη μου Πολη!!!

Δαφνη said...

*στα βρογχια

Anonymous said...

μακάρι να Ήμουν και γώ εκεί, να κοιμόμουν σ' αυτό το δωμάτιο (με τις χανούμισες ενός άλλου κόσμου να πηγαινοέρχονται νωχελικά)
Αίσθηση άλλης εποχής (ιδιαίτερα το βράδι).
μακάρι και ναργιλέ να έκανα στου Ερωτιάρη Μολλά τη ταράτσα(νύχτα)
και να έχω την Αίσθηση ότι πετάω στα ουράνια ενός άλλου κόσμου.
Περπάτημα στα σοκάκια που μυρίζουν καπνίλα αλλά σε αποζημιώνουν οι παρέες που περιφέρονται ή κάθονται στα σκαλια και τρώνε ξηροκάρπια, ακούνε μουσική γελούν και τραγουδούν σαν ξεχασμένα πουλιά ενός άλλου ουρανού
Το πρωί δυστυχώς ξυπναμε με βροχή και τελειώνει το όνειρο ....

windcinema said...

ax epitelous, kairo eixa na diavasw kati apo afton to agnelis and the istanbul. mou elipse.

ElenArt said...

Αγγελήήήή......την πάτησες.....ψάξε σε άλλη χώρα πελατεία για reservation......Eμείς εδώ (όπως είπε και κάποιος προηγούμενος) τα κεφάλια μέσα.....αχ...βαχ. Φιλιά.

Summertime Blues said...

παρατηρώ ότι υπάρχει το ίδιο μοτίβο "θέλω μα δεν μπορώ".
τώρα να έλεγα το αντίθετο, θα ήταν μεγάλο ψέμα. κι εγώ θέλω και παραθέλω μα... χι χι χι τη συνέχεια την ξέρεις.
γαμώτο είναι τόσα πολλά τα δε μπορώ που έτσι μου ρχεται να μπορέσω!!
να πάει στράφι τέτοια προσφορά, μα τον Αλλάχ είναι αμαρτία!
για να δούμε πως θα πάει και βλέπουμε -το δικό μου κώλυμα, ένα από τα πολλά, είναι πως δεν έχω διαβατήριο και χρειάζομαι και ένα σωρό χαρτιά για την ταυτότητα και...ναι...βαριέμαι.
πάντως σε συγχαίρω. πάρα πολύ ωραία κίνηση.

Xristina @ Dear e-diary said...

Αχ γιατί να μην είσαι πιο κοντά να αλληλοσφαζόμασταν ποιος θα πρωτόρθει... Κατά τα άλλα μας έκανες να ζηλέψουμε αλλά κατά τα γνωστά "θέλω μα δε μπορώ".

Atene Val said...

Εγώ πάλι και θέλω και θα μπορέσω!!! Λατρεύω την Πόλη! :)

Beauty Follower said...

Μετα το δραματικο κομπαρσιλίκι επιβαλλεται να νταντεψεις τον εαυτουλη σου τοιουτοτρόπως!

Angelis said...

Atene Val,

Ο διαγωνισμός τελειώνει, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα είναι...μόνο εσύ!

Περιμένω τελική απάντηση μέχρι αύριο το μεσημέρι στο anannos@gmail.com. Ελπίζω να δεις το σχόλιο, δυστυχώς δεν άφησες μέιλ για να επικοινωνήσω πιο άμεσα μαζί σου:(

Για όλους τους υπόλοιπους, ελπίζω να κάνω κι άλλες προσφορές την Άνοιξη:)

Unknown said...

İstanbul,rüya şehir..

fieryfairy said...

Η Μονή ήταν/ είναι το αγαπημένο μου αξιοθέατο στην Πόλη. Δεν έχω λόγια να περιγράψω το πόσο μου άρεσε και χάρηκα που πήρα λεωφορείο, επέστρεψα με τα πόδια στο ξενοδ και γενικά τριγύρισα σε μια πιο αυθεντική γειτονιά.

Related Posts with Thumbnails