παστουρμά δεν ήθελες; μακριά τώρα!


Αυτήν την εβδομάδα θα πέσει πολύ φαΐ στο Angelis and the Istanbul! Θα ξεκινήσουμε με Δευτεριάτικο βαρβάτο πρωινό, την Τετάρτη θα περάσουμε σε σπέσιαλ μεσημεριανό και θα καταλήξουμε την Παρασκευή με ένα τούρμπο επιδόρπιο - που και νεκρούς ανασταίνει:) Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε...3, 2, 1...αρπάξτε τα πιρούνια σας μπουλουκάκια μου και καλώς να ορίσετε στο Lades 2! Ένα από τα ελάχιστα παραδοσιακά πρωινάδικα του Τάξιμ, όπου παρόλο που έχω φάει άπειρες φορές, έχω στείλει και καμιά 200αριά φίλους που μου ζήτησαν αυθεντικές καταστάσεις, δεν αξιώθηκα να γράψω για δαύτο μιαν ανάρτηση.


Η ειρωνεία είναι ότι την πρώτη φορά με πήγε με το ζόρι ο Τζεμ, γιατί εγώ ήθελα να φάω μπορέκι. Με το που με χτύπησαν όμως οι μυρουδιές από την ανοιχτή κουζίνα, οι αναστολές μου έλιωσαν σαν αγελαδινό βούτυρο σε καυτό τηγάνι! Από 'κείνην την ημέρα μέχρι και σήμερα πέρασαν από μπροστά μου τόσα πολλά ζευγάρια μάτια (-αυγά), που ούτε καν συνταξιούχος οφθαλμίατρος δεν έχει εξετάσει σε όλη του τη σταδιοδρομία!


Συνήθως, παρέα με καβουρμά, πιο αραιά με σουτζούκ, ενώ στη χάση και στη φέξη με εκδικητικό παστουρμά! Μην πάτε να μου τον υπερασπιστείτε τον κρεατένιο μπερμπάντη, είναι εκδικητικός πώς να το κάνουμε δηλαδή; Μια μπουκιά του μόνο φτάνει να σφραγίσει το κορμί σου για μέρες, μέχρις να βγει κι η τελευταία του σταγόνα μέσω των εκκρίσεων...απ' όπου (αλήθεια) μπορείς να φανταστείς. Δεν ξέρω κατά πόσο πρόκειται για μπαρούφα αλλά διάβασα κάπου, ότι η Σαπφώ τάιζε τις μαθήτριές της με ένα μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων παρόμοιο με το τσιμένι που καλύπτει τον παστουρμά και ευθύνεται για τις επικίνδυνες επιπτώσεις του, για να γίνονται απωθητικές στους άντρες. Λέτε να είχε αποτέλεσμα;


Για να μη σας τρώει όμως το άγχος το γκομενικό, υπάρχει κι η ασφαλής  λύση της μενεμένης. Τη ζήτησα όσο πιο απλή γινόταν: αυγουλάκια - ντομάτα - πιπεριά. Βάλσαμο ήταν η καλή μου, συγκρινόμενη με το βρωμερό θηρίο που προηγήθηκε. Επίσης, όσο κι αν η σειρά που σας τα παρουσιάζω είναι ανορθόδοξη, δεν πρέπει να αποσιωπήσω την επίσκεψη στο τραπέζι μας, του θεϊκού καϊμακιού με μέλι


και του λευκού τυριού με τις μαύρες ελίτσες.


Αυτή τη φορά καθίσαμε, μετά από επιμονή ενός αγαπητού φίλου πλην αγύριστου κεφαλιού, στον πάνω όροφο κι όχι δίπλα στους δαμαστές των φωτιών, πάλι καλά που στο κατέβασμα τους τράβηξα μια φίνα φωτό. Ιδού οι αληθινοί πρωταγωνιστές του μαγαζιού.


ΥΓ1: Το Lades 2  θα το βρείτε στο Sadri Alisik Sokak, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το τζαμί του Hüseyin Ağa επί της Ιστικλάλ, στα 500 μέτρα από την πλατεία Τάξιμ.
ΥΓ2: Ακριβώς απέναντι από το πρωινάδικο Lades Νο2 υπάρχει το ομώνυμο εστιατόριο με κανονική κουζίνα (μαγειρευτά, ψητά, της ώρας κτλ), εξού και η αρίθμηση.
ΥΓ3: Lades στα Τουρκικά σημαίνει "γιάντες", αυτό το διχαλωτό κόκκαλο από το στήθος του κοτόπουλου, που στα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχε το Nintendo Wii, χάριζε ολόκληρες  ώρες χαράς  και παιχνιδιού σε παιδιά και ενήλικες.

7 comments:

dimitris.jp said...

για μενα το πιο σημαντικο ειναι τα γλυκα.

φερε κουβαδες με καϊμακι και μελι και ασε τους παστουρμαδες στην ακρη!

πω πω ποσο καιρο εχω να φαω :(

Vam33 said...

Μμμμ τέλειο ποστ Στον πεζόδρομο του Ταξιμ έχω φάει μεσημέρι στο Afacan -αν δεν κάνω λάθος στην ορθογραφία.Ωραίο και φθηνό χωρίς πολλούς τουρίστες .Ήταν γεμάτο με Τούρκους που γύριζαν απ την δουλειά
Απλά και νόστιμα πιάτα

Anonymous said...

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ!ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ? ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ . . .

grigoris o karamanlis said...

τα είδα όλα σήμερα
αυτό δεν είναι ανάρτηση ....
αυτό είναι σταύρωση ματιών
αυτό είναι δέσιμο γλώσσας
αυτό είναι άνοιγμα των κρουνών των σιελογόνων αδένων
αυτό είναι κάψιμο λαιμού και τυμπανοκρουσία της κοιλιακής χώρας
περιμένω την συνέχεια της εβδομάδας εν νηστεία και προσοχή

Pantelis V. said...

Pastourma i soutzouki me avga matia kai menemeni trogame apo mikroi gia proino tis Kiriakes,stin Nea Ionia.Chef o pateras mou me sintages tou papou mou.Itane kai ine to monadiko pragma pou xerei na mageirevei alla kala.Kai vevaia ola tiganismena me voutiro kai oxi me ladi

ΠανΚαπ said...

Μπράβο Αγγελή
Ελεγεία του παστουρμά.

Με τις φωτογραφίες σου κατάφερες να ξυπνήσεις τον ποιητή που έκρυβε μέσα του ο πολυχρονεμένος μας Γρηγόρης (γιορτάζει σήμερα).

Μέχρι που μπήκα στον πειρασμό, αντί για λουλούδια να του στείλω ένα ποτ-πουρί από παστουρμαδοειδή, γνωρίζοντας τι ρέκτης του είδους είναι.

Angelis said...

Καλή Χώνεψη σε Όλους!

ΥΓ: Χρόνια Πολλά στο Γρηγόρη μας για τις προάλλες:)

Related Posts with Thumbnails