κάποιος άγιος Θόδωρας


Κι εκεί που έκαμνα βόλτες στο Βεφά, σπινιάρει ένα φορτηγάκι στο φρεσκοστρωμένο χαλίκι, κάνω στην άκρη μη με πάρουν τα σκάγια και γυρίζω το κεφάλι μου προς το ανοικτό πάρκιν. Ωχχ, τι ωραία εικόνα είν' τούτη; Αυτή η προοπτική του Αγίου Θεοδώρου*, μπρος οι αραμπάδες και στο βάθος τρούλοι με μιναρέ στη μέση, μου 'ρθε κανονικό σφοντύλι! Κι ας έχω περάσει κι ίσα με 50 φορές από το στενάκι, δεν είχα στρέψει το ξερό μου προς τα 'κει ποτέ.


Η ορθόδοξη εκκλησία του 12ου αιώνα, μετατράπηκε πρώτα από τους Σταυροφόρους σε Καθολική κι έπειτα από τους Οθωμανούς σε τέμενος, με το όνομα Molla Gürani Camii. Ξέρετε όμως πως το λέει όλος ο κόσμος; Κιλισέ τζαμί, δηλαδή το τζαμί "Εκκλησία". Στην πλειοψηφία του ο μαχαλάς κατοικείται από συντηρητικές, θεοσεβούμενες, χαμηλής κοινωνικοοικονομικής τάξης οικογένειες, που βλέπουν τουρίστες στη χάση και στη φέξη (μόνο αυτούς δηλαδή που χάνονται, ψάχνοντας το μποζατζίδικο). Παρ' όλα αυτά, και χαμογελαστοί είναι, και σε βοηθούν αν περνάει απ 'το χέρι τους. Δυστυχώς, το τζαμί δεν είναι συνεχώς ανοιχτό, παρά μόνο κατά την ώρα της προσευχής, την οποία σπάει ο διάολος το ποδάρι του και δεν πέτυχα ποτέ. Από την άλλη, ούτε ψυχή ζώσα δεν φαίνεται στα παρακείμενα ερειπωμένα σπίτια για να ζητήσω από κάποιον τα κλειδιά.


Ελπίζω, σε μια από τις επόμενες επισκέψεις μου να φανώ τυχερός και να θαυμάσω και το εσωτερικό του τζαμιού, που αν κρίνω από την εξωτερική διακόσμηση με τα μαρμάρινα θωράκια και τους κορινθιακούς κίονες (ή μήπως ιωνικούς;), θα είναι μούρλια. Ελπίζω μόνο, ο ιμάμης να μην είναι φιλαράκι με τον νεωκόρο από το μοναστήρι της Παναχράντου, και με εκδικηθεί για πάρτη του! Για πότε θα με μπουζουριάσουν και θα με φυτέψουν στα απέναντι μνηματάκια, ούτε κιχ δεν θα προλάβω να βγάλω!


* Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρων, ενώ με άλλες στον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη. Αν καθίσεις να μετρήσεις πάντως, οι Θόδωρες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, βγαίνουν πάνω από 20. Χαμός!


 UPDATE: Σας καλωσορίζω στο εσωτερικό του Άι Θόδωρα, αφού η τύχη τα έφερε έτσι και κατάφερα να τρυπώσω τελικά στο εσωτερικό του! Για εικόνες και περιγραφές συνεχίστε εδώ.

6 comments:

artemis said...

Είναι ένα από τα καλύτερα τζαμί που αξιώθηκα να επισκεφτώ στην Πόλη... Μου άφησε βέβαια μία πικρή γεύση η εικόνα ότι το παλιό παρεκκλήσι έχει μετατραπεί σε wc, αλλά η εικόνες των Αγίων ζωγραφισμένες στον τρούλο σε κυκλική μορφή είναι ένα μαγικό θέαμα!
Μαζί με τη μονή του Παντοκράτορος (της οποίας δεν μας άφησαν να δούμε το μαρμάρινο δάπεδο γτ ήταν υπό ανακατασκευή) και τη Μονή της Χώρας,είναι από τα θεάματα που αξίζει να βάλεις στη λίστα των επισκέψεών σου...

Angelis said...

Είσαι τυχερός/ή Αρτέμη (ή Άρτεμις) που μπήκες μέσα.

Μήπως έχεις καμιά φωτό να μας στείλεις από το εσωτερικό; Πάλι έτυχε να περάσω απ' έξω σήμερα, μεταξύ 2ης και 3ης προσευχής και ήταν κλειστό και έρημο, οπότε το ξαναθαύμασα (μόνο) απ' έξω.

Όντως, Παντοκράτορας και Μονή της Χώρας πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε επίσκεψη στην Πόλη!

Γιάννης Θεσνίκη said...

Θεωρώ ότι είσαι ή μπορείς να γίνεις καλό λαγωνικό...δεν στήνεις καρτέρι στις προσευχές της Παρασκευής ώστε να φωτογραφήσεις το εσωτερικό; [βεβαια, η φωτογράφιση εν ωρα προσευχής θέλει και κάποια guts...οπότε γίνε και JBond!!!]
Pls, OXI άλλο post με breakfast...δώσε μας πνευματική, αισθητική τροφή, κε Πρέσβυ!!!

ΠανΚαπ said...

Γιατί OXI άλλο breakfast; Υλικός πολιτισμός είναι και αυτό.
Άλλωστε οι Λατίνοι έλεγαν Primum vivere, deinde philosophare (Πρώτο το ζην και είτα το φιλοσοφείν ή απλούστερα, Πρώτα να ζει κανείς και μετά να φιλοσοφεί). Ακόμα απλούστερα, νηστικό αρκούδι δεν μπλογκάρει.
Πως θα καταφέρει ο Αγγελής να καταφέρει τις ανηφοριές του Βεφά αν δεν δημιουργήσει τα ανάλογα αποθέματα καυσίμων;
Όσο για τον Άγιο Θόδωρο, που γιορτάζει αύριο, κάνε γνωριμία με τον χότζα - εφημέριο.

Angelis said...

Γιάννη, δεν την έκανα την κατηγορία "Πρωινό στην Πόλη" τζάμπα και βερεσέ.

Επίσης, δεν ξέρω πως μου έκατσε πάλι, αλλά χωρίς να γίνω JB τρύπωσα μέσα στο τζαμί! ΠανΚαπ, θα έχετε σύντομα φωτό.

ΠανΚαπ said...

Αγγελή, αν και γνωρίζεις ότι δεν με πειράζει να λειτουργούν οι βυζαντινοί ναοί ως τζαμιά, το αντίθετο μάλιστα, προτιμώ όταν αναφερόμαστε σε κτίσμα που κτίστηκε για ορθόδοξη λατρεία και λειτούργησε ως τέτοιο, να το αναφέρουμε ως ναό ή μονή (ανάλογα). Ένα παραπάνω όταν αναφερόμαστε και με το όνομα του αγίου που ήταν αφιερωμένο.
Τζαμί του Αγίου Θεοδώρου ή Τζαμί της παμμακάριστου μου ακούγεται λίγο σόλοικο.
Περιμένουμε φωτογραφίες.

Related Posts with Thumbnails