η ώρα της τουλίπας!



Πολλοί από εσάς, ίσως να είχαν την τύχη να βρεθούν στην Πόλη, την περίοδο που όλοι οι κήποι, τα παρτέρια, οι νησίδες των λεωφόρων και τα πάρκα Της, είναι φουλ με πολύχρωμες τουλίπες.





Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, στις 2 πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, έλαβε μέρος το 5ο Φεστιβάλ της Τουλίπας.



Η τουλίπα αγαπιέται στην Πόλη, από την Οθωμανική κιόλας Εποχή! Επηρεάσε την τέχνη, τα γράμματα και αποτέλεσε σύμβολο της στροφής της κοινωνίας (των ανώτερων κυρίως στρωμάτων της) προς Ευρωπαϊκές συνήθειες και τρόπους ψυχαγωγίας, σε τέτοιο βαθμό που τα πρώτα χρόνια του 18ου αιώνα πήραν το όνομα της: Περίοδος της Τουλίπας!




Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, μόλις την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ αξιώθηκα να πάω στο πάρκο του Emirgan, που φημίζεται για την τουλιπό-πανδαισία του. Αν παραβλέψω το γεγονός ότι πολλές τουλίπες είχαν ήδη κατσιάσει, πήρα μια γερή δόση από χρώματα, πέταλα με δροσοσταλίδες και ντελικάτους πράσινους κορμούς.




Μου έκανε τρομερή εντύπωση δε, ότι το πάρκο έσφυζε από ζωή και δεν ήταν ένας ήσυχος (=βαρετός) βοτανικός κήπος.Πλήθη επισκεπτών κατέκλυσαν το πάρκο, για να κάνουν πικνικ με ταπεράκια γεμάτα φαγητά, κοκακόλες 2,5 λίτρων και σαμοβάρια για τσάι!




Άλλωστε, ακόμα και το ποτηράκι του τσαγιού έχει σχήμα τουλίπας:)


6 comments:

Anneta said...

Πω πω, πραγματικά γίνεται της τουλίπας εκεί πέρα! Ετυχε κι εγώ να περάσω τέτοια εποχή και ήταν πανέμορφα.

Anonymous said...

τελεια:)

Στέλιος said...

Tromero to parko, e angelako? Na skefteis oti ki emeis tha mporousame na eixame ekmetalleytei tis tulipes (lene oti apo Chio ksekinisane) alla pou!

Angelis said...

Ξανακοιτώ το post και με αφορμή το σχόλιο της Αννέτας, μετανιώνω που δεν του έδωσα τον τίτλο:
"Της Τουλίπας το Κάγκελο"!

nena said...

τελεια σε ζηλευω φιλε μου αλλα ταξιδευω με τις φωτογραφιες σου και τα βιωματα σου
Σε φιλω ΝΕΝΑ

Angelis said...

κι εγώ σε φιλώ Νενάκι!

Related Posts with Thumbnails