τσακμάκι / καϊμάκι

Πείτε με κολλημένο, πείτε με λαίμαργο, πείτε με χοντρό (αυτό ειδικά το τελευταίο, το εκλαμβάνω ως κοπλιμέντο!), για το βομβαρδισμό που σας επιφυλάσσω, αλλά σίγουρα υπάρχει λόγος. Εξηγούμαι: Στην παρούσα ανάρτηση, καθώς και στις δύο (αυτήν κι αυτήν) που ακολουθούν, θα σας παρουσιάσω απανωτά τρία πρωινάδικα (όχι μαγκαζίνα) της Πόλης, που σας προ(σ)καλούν για ένα φουλ μπρέκφαστ. Ξεκινώ με το Çakmak (προφέρεται Τσακμάκ) Kahvaltı Salonu στο Μπεσίκτας:


Πολλές φορές ξεκινάμε τη μέρα μας πουρνό-πουρνό (μετά τις 13:00) στα τραπέζια του. Μου το πρωτοσύστησε ο κουμπάρος μου ο Cem και από τότε πηγαίνω με τη Serpil, τη Yağmur, τον Ιμάμη, τον Suat, την Ελένη, τον Emrah και άλλους μόνιμους κάτοικους ή επισκέπτες της Πόλης. Οι ιδιοκτήτες του ήταν παλιά υπάλληλοι του κυρ-Pando.


Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια (άκου ποιος μιλάει!), το συγκεκριμένο πρωινάδικο το αγαπώ: 
  • Γιατί το καϊμάκι συνοδεύεται, πέρα από το "γνωστό" μέλι, επίσης με ρετσέλι βύσσινο, φράουλα και..τριαντάφυλλο! Η τελευταία γεύση αν και δεν είναι από τις αγαπημένες μου σε γλυκά ή λουκούμια (αποφεύγω μάλιστα και το ροδόνερο το ίδιο), πάνω στο καϊμάκι με απογειώνει! 
  • Τα συνοδευτικά (ελιές, αγγουροντοματούλες, τυριά, τσαγάκι) είναι φρέσκα, κομμένα και βρασμένα, άμα την παραγγελία και όχι από προχτές, όπως σε άλλα μαγαζιά!
 
  •  Ο καβουρμάς είναι μπουκιά και συχώριο και το σουτζούκι τρυφερό σαν λουκουμάκι.
 
 
 
  • Η εξυπηρέτηση είναι παροιμιώδης! Οι ευγενέστατοι άνθρωποί του σε κερδίζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή, αφού μετά το καθάρισμα του τραπεζιού από τα ψίχουλα των προηγούμενων, το σκουπίζουν με καθαρό πανάκι και λεμονάτη κολόνια!
    •   Το τέλος σφραγίζεται πάντοτε με μια-δυο σόδες, μέχρι να κρυώσει το φλυτζάνι για το απαραίτητο..διάβασμα των μελλούμενων.
     
     

    7 comments:

    Ερμής said...

    Πώπω ομορφιές!

    Γιώργος (Αθήνα) said...

    Εμ σωστά, μετά από ένα τέτοιο μεσημεριανό kahvaltι η σόδα & η γκαζόζα ταιριάζουν...
    Εμπρός, Αγγελή, να δούμε τη συνέχεια των πρωινάδικων.

    electronic396 said...

    Επειδή έχω χάσει κάποιο post..το καϊμάκι είναι το γνωστό παγωτό?
    Γιαούρτι και γλυκό τριαντάφυλλο πάντως σκέτη αποθέωση.
    Μας άνοιξες την όρεξη πάλι...:)

    Moloch said...

    Το καιμάκι είναι κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, καμία σχέση με το παγωτό! Αγγελή, για ανθρώπους σαν κι εμένα που ως παιδί πέρναγα Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι στην Πόλη και τώρα πάω μια φορά το χρόνο είσαι μια όαση! Άσε που φέτος λόγω υγείας δεν με βλέπω να πηγαίνω... Μου θύμισες το πρωινό στο σπίτι της Πόλης με το eski kasar, τα μοσχαρίσια αλλαντικά, τα ρετσέλια, το τσάι ντεμλίδικο, τα καφέ μπουκάλια με τους χυμούς Τάμεκ (ποια αμιτα και σαχλαμαρες). Να είσαι πάντα καλά και να περνάς στιγμές γλυκές σαν το τριαντάφυλλο!

    Angelis said...

    Παιδιά αν δεν έχετε κάνει τέτοιο πρωινό, πρέπει οπωσδήποτε να το κανονίσουμε!

    Αγαπητέ Moloch, ευχαριστώ για τη διασαφήνιση & σου εύχομαι ολόψυχα περαστικά!

    Imamis said...

    Αγγελή μου μακράν ότι καλύτερο έχω φάει σε πρωινάδικο .
    Αξίζει και η βόλτα στο Besiktas.

    Anonymous said...

    Κύριοι
    Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει που μπορώ εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ να βρώ το αυθεντικό καιμάκι το σκληρό όχι το παγωτό΄; εάν δεν υπάρχει γνωρίζει κάποιος τα υλικά που απαιτούνται και τον τρόπο παρασκευής να με ενημερώσει ; φιαχνω εκμεκ και το θέλω για συνοδευτικό εκτός απο το παγωτό καιμάκι το mail είναι: ap.bougas@icloud.com

    Ευχαριστώ θερμά
    Ap;ostolos

    Related Posts with Thumbnails