Κάκτους ο Mελάτους


Πολύ χαίρομαι που βλέπω να καλλιεργείται σιγά σιγά μέσω του μπλογκ η κουλτούρα για ένα γερό πρωινό, που μάλλον είχαμε στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς χάσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν υπάρχει που λέτε περίπτωση, να με επισκεφτεί φίλος στην Πόλη και να μη μου ζητήσει από μόνος του - πριν προλάβω να του το προτείνω εγώ - να κάνουμε μαζί "ένα από εκείνα τα πλούσια πρωινά ρε άπονε που μας κάνουν να λιμπιζόμαστε". Είχα καιρό να σας τρατάρω πρωινό στο μπλογκ, οπότε τι θα λέγατε να πιάσετε το οδοντωτό μαχαίρι για το ψωμί, το στρογγυλεμένο για τις επαλείψεις καϊμακιού και το κουταλίνι για το μελάτο αυγουλάκι; Σήμερα σας κάνω το virtual breakfast στο Kaktus στο Τζιχάνγκιρ, ένα καφέ / μπαρ /εστιατόριο που άνοιξε γύρω στα 20 χρόνια πριν, σ' ένα καθετάκι της Ιστικλάλ και τα τελευταία 3 χρόνια μεταφέρθηκε στον ομώνυμο δρόμο της μοδάτης γειτονιάς. Ας αρχίσουμε λοιπόν:


Με ζεστά αφράτα ψωμάκια - αν δεν είναι ζεστά, ζητήστε να σας τα φρυγανίσουν - κουλούρι σουσαμένιο και μπουγατσάκια να βουτάς σε ελαιόλαδο με ρίγανη και πουλ μπιμπέρ (πείτε το και μπούκοβο). Το χρυσάνθεμο (κάνω λάθος;) δεν τρώγεται ή τουλάχιστον εγώ δεν το 'φαγα, κρατώντας την όρεξή μου για κάτι λιγότερο...κιτρινωπό. Τι να κάνουμε, κάποιες φορές είμαι συντηρητικός, το ξέρω :(


Όπως για λίγες ελίτσες, μπόλικο καϊμάκι, ρετσέλι φράουλα, μέλι, ξερά βερίκοκα, καρύδια και νουτέλα ας πούμε.


Μαζί με τα προηγούμενα γλυκάδια, έριχνα κάθε τόσο στο στόμα-μπετονιέρα και μια μπουκιά τυράκι: χαλούμι σαγανάκι, λευκό τυρί, καπνιστό τσερκέζικο, εσκί κασάρ, κατσικίσιο με βότανα από τα βουνά του Βαν και άλλα. Όλα ήταν γευστικά και κέρδισαν εύκολα την έγκριση της αυστηρής τυροκριτικού Ελένης Γκ.. Μερικές φετούλες ζαμπόν και μορταδέλας (όχι από χοιρινό), μαζί με αγγουροντομάτα συμπλήρωναν το μενού.


Αυτό που τα έσπαγε τελείως όμως, ήταν η ποικιλία με τα τρία αρωματικά βουτυράκια: ένα με καυτερή κόκκινη πιπεριά, ένα με πράσινα μυρωδικά και ένα με τρίμματα από φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού. Μπορείς να φας ίσα με δυο καρβέλια ψωμί με τέτοια μπινελίκια!


Η μενεμένη ήρθε κι αυτή περιποιημένη και ζουμερή στο κυψελωτό τηγανάκι της. Βέβαια, η δικιά μου αδυναμία που την κόλλησα από την Σταυριανή, είναι τα μελάτα αυγά. Εκεί που παλιότερα τα σιχαινόμουν, ξεπέρασα πλέον τη δασκάλα μου και τα ζητάω σχεδόν με "τη μύξα". Αυτό της φωτογραφίας για να καταλάβετε, είναι η δεύτερη απόπειρα να με καλοκαρδίσει το γκαρσόν, αλλά και πάλι δυστυχώς ήταν πολύ σφιχτό για τα σιχαμένα γούστα μου.


Αααααα, μην το ξεχάσω! Αν αγαπάτε τις γάτες έχετε έναν επιπλέον λόγο, πέρα από το νόστιμο πρωινό, να επισκεφτείτε το Κάκτους. Παντού γύρω σας θα βλέπετε γάτες: ζωγραφιές στους τοίχους, στάμπες στα σουπλά, φιγούρες στις φλυτζάνες, θα φλομώσετε στο γατί ρε παιδί μου, πώς το λένε; Από την άλλη όμως, εσείς που είτε έχετε αλλεργία, είτε τις φοβάστε ή πολύ απλά μισείτε τις τριχόμπαλες, τα 2-3 γατόνια που σουλατσάρουν στο μαγαζί και αράζουν στη διπλανή καρέκλα, μάλλον δεν θα σας αφήσουν να απολαύσετε τα πικάντικα βουτύρατα. Όχι δηλαδή, για να μη λέτε ότι δε σας προειδοποίησα.

17 comments:

Amici S.Demetrio Bologna said...

Αυτό είναι πρωινό, αυτή είναι ζωή!!

Mαρία said...

Εισαι πολύ τυχερός,το ξέρεις?

quaintrelle dandy said...

γαμώτο, κι εμάς εδώ οι Ολλανδοί μόνο σκατοκροκέτες ξέρουν να τηγανίζουν γεμιστές με πατατομανιταροαπροσδιοριστίες.. πφφφ ζηλεύω!!

grigoris said...

άραγε, απο δώ βγήκε το ...
"η καλή μέρα απο το πρωι(νο) φαίνεται" ;;;;;;;;;;;;
ή το άλλο για το αναγνώστη ...
"φάτε μάτια ψάρια ..." και ".... καρβέλια ονειρεύται"
Καληνύχτα πάω για ονειρα χορτάτα

XrisAround said...

Σα δε ντρέπεσαι, πρωινιάτικα!!?
εεε?ε? Δε σε νοιάζει να μας ξεκάνεις με δαύτα!!!!αχχχ......
Βούτα κ λίγο ψωμάκι στο αυγουλάκι ντε!μιαμμμμ!!

Mary Ka said...

Η οργανωμένη και μακροχρόνια σκευωρία σου συνεχίζεται! Αλλά εμείς, όχι, δεν θα διαφθαρούμε, θα κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και θα κάνουμε πώς δεν καταλαβαίνουμε.
Οχι τίποτ' άλλο αλλά τα πρωινά που δέιχνεις είναι πιο πολλά από τα υπόλοιπα γεύματα. Επίσης εδώ και λίγο καιρό με σιχτιρίζει η οικογένεια που τρώω όλο και πιο συχνά τούρκικο πρωινό, άσε που θέλει και το χρόνο του για να το ετοιμάσεις και για να το απολαύσεις. Και μετά από τέτοιο πρωινό, ούτε λόγος για μεσημεριανό.

Maria Hinni said...

My friend Aggelis...den 8a anevaseis esu ena "a8wo" kata ta alla post kai na meneis atimwritos. proteinomeni (eulogi kata me) poini: prwinA mazi mou otan me to kalo kataferw na r8w! O ioulios einai konta!!
(ps:an kai mesimeri, paw na parw kanena til na dw ti kalo magirepse i manoula...giati meta to post...mou trexoun ta salia..haha)

Anonymous said...

Νομίζω είναι ζέρμπερα (σίγουρα όχι χρυσάνθεμο, πάντως). Αγαπημένη Πόλη, υπέροχο πρωινό, εξαίσιες αναρτήσεις- καλά να περνάς (και η Σταυριανή).
Ε. (τακτική αναγνώστρια)

Αννέτα said...

Το στόμα-μπετονιέρα έγραψε, το πρωινό φαίνεται εξαίσιο-βασιλικό, το λουλουδάκι (όντως ζέρμπερα είναι) σε τέλειο χρωματάκι, λατρεύω τις γάτες, ζήλεψα και πάλι, και μια απορία για το τέλος : ποιος είν'αυτός που μπορεί να χασμουρήθηκε με αυτό το post και γιατί. Τον καλώ σε ανοιχτό διάλογο. Αυτά από μένα.

Γαβριήλ said...

αααααχχχχχχχχχχ βαααααααααχχχχχχχχχχ
και ξανά...
ααααχχχχχχχχ και βαααααααχχχχχχχχχχχ

αναστάσης said...

αστο καλό σου , τι θα γενει με τα ποστ σου , μολις κάθομαι στον υπολογιστή με κάενις και τρέχω στο ψυγείο για κανένα μεζε......

Γιάννης Θ. said...

Αγγελή
Τελικά, είδες πείνα οι Ελλαδίτες εδώ μέσα...ασυγκράτητοι...οπότε, λόγω συγκυρίας, που σε λίγο θα καταστεί ανυπόφορη,τους βλέπω να τουρκεύουν για να μην τους λείπει το πρωινό, το οποίο έτσι κι αλλιώς ανέκαθεν απολάμβαναν & απολαμβάνουν εις το χωρίον τους...Αχ αυτό το στόμα μπετονιέρα πόσο υπό-/-κοιλιό-δουλους τους κρατά...παραδειγματιστείτε από το ταπεινό μελάτο της Σταυριανής, απύθμενα στομάχια!!!

Γιάννης Θ. said...

Άκου θείο!
Δώσε μου το Van otlu, και όλα τα άλλα στα χαρίζω...

evaggelya said...

Αγγελή, εύγε, η ζωή θέλει καλοπέραση.
Τι περιγραφές, τι εικόνες ...
Πάω τώρα στη λαϊκή της γειτονιάς για ντομάτες και αβγά, μια στραπατσάδα για παρηγοριά, μετά τα ελέη του θεού που άκαρδα μοστράρισες.

Angelis said...

Σας άρεσε πουλάκια μου το ελαφρύ πρωινούλι ε;

Λέτα αύριο που είναι Κυριακή να κανονίσουμε τίποτα καινούριο;

Anonymous said...

Αμαν βρε Αγγελή!!
Πήρα μια χαρα, που θα ερθω και θα φαω εκει, μεχρι που ειδα πως εχει και αληθινες τριχομπαλες!!! :"(((
Εχω φοβερη αλλεργια, κριμα.
ΘΑ ψαξω αλλο ποστ να διαλεξω πρωινό στην Πόλη!

Angelis said...

Όρεξη να 'χεις να τρως πρωινά! Καιιιι, χωρίς τριχόμπαλες!

Με το καλό:)))

Related Posts with Thumbnails