Ντολμά γιά Ταβά


Τι με λες; Θα είσαι στην Πόλη και δεν θα τσακίσεις τα λιγουρευτά τα μύδια;
Μη τυχόν!

Το δίλημμα του τίτλου δεν είναι και τόσο "δίλημμα", μιας και σε ένα γεύμα μπορούν να συνδυαστούν τα γεμιστά με ρύζι και μπαχάρια (ντολμά) με τα τηγανητά σε καυτό φυτικό λάδι (ταβά) , νόστιμα οστρακοειδή.



Βέβαια, και μόνο η υποψία, ότι το παιδί της μπορεί να φάει μύδια και μάλιστα από έναν πλανόδιο "σεφ" στα καλντερίμια της Ιστάνμπουλ, μπορεί να προκαλέσει νευρικό κλονισμό στη μέση Ελληνίδα μάνα (συχνά και στον ίδιο τον μπούλη της)! Δεν θα έπρεπε όμως.



Πολλοί μάλιστα βρίσκουν ανώτερη την ποιότητα και τη νοστιμιά των μυδιών του δρόμου, όπου ένας συνήθως συμπαθέστατος κυριούλης σου προσφέρει το μυδάκι, έτοιμο να το καταβροχθίσεις, αφού προσθέσει λίγο λεμονάκι.



Οι άτιμοι την έχουν πάντοτε στημένη στα πιο απίθανα σημεία, ποντάροντας στο ότι βγαίνοντας κεφάτος και πεινασμένος από το μπαράκι, θα πέσεις με τα μούτρα στον ταμπλά τους!

Οι πλανόδιοι έχουν μόνο μύδια ντολμά, οπότε τα τηγανητά τα βρίσκεις σε καταστήματα (π.χ στο Sampiyon), όπου αφού βγαίνουν από το καυτό λάδι, στεγνώνουν σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρονται σαν μερίδα ή ακόμα καλύτερα με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά σε αφράτο ψωμάκι!

4 comments:

Anonymous said...

Kale mou Angeli, afou den paxunes tin prwti fora pou piges stin Tourkia, elpizw na paxuneis auti ti fora.. Exeis oti xreiazetai!!

Angelis said...

Apo to stoma sou kai stou Allah to afti, Nancoula mou!

Anonymous said...

Παρά το ονομά του, το Golden Kokorec έχει πολύ ωραία μύδια!

Στέλιος said...

Αγγελή, να πώ την αμαρτία μου ούτε εγώ στις αμέτρητες φορές που έχω έρθει στην Πόλη δεν το έχω τολμήσει να φάω μύδια από πλανόδιο ή τηγανισμένα. Καταρχήν το λάδι που τα τηγανίζουν πρέπει να είναι ...κατεστραμμένο από τις τόσες φορές που έχει χρησιμοποιηθεί στο τηγάνισμα!
Ωστόσο έχω δοκιμάσει παλαμίδα στον Γαλατά και ντονέρ σε ένα μικρό μαγαζάκι, μόλις 2 τετραγωνικά μέτρα, αλλά καθαρότατο, δίπλα στην είσοδο του ξενοδοχείου Kybele, στη Yerebatan Cad., απέναντι από την Αγία Σοφία.

Related Posts with Thumbnails