Ο αντάρτης της Ε.Ε.


Ας γελάσω γιάβρουμ! Σιγά που θα μας κόψουν οι μπουνταλάδες τα εντεράκια, τα τζιεράκια, τις καρδούλες και τα γλυκάδια!

Έτσι απάντησε η πλειοψηφία των Τούρκων στις απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην κατανάλωση εντόσθιων ζώων, με αποτέλεσμα να μπορούμε ακόμα να απολαμβάνουμε ελεύθερα κοκορέτς.


Ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο ίδιος με το δικό μας, όσον αφορά στην αρχική φάση, όπου τα σφιχτοδεμένα με το εντεράκι εντόσθια σουβλίζονται στα κάρβουνα. Βέβαια, στην Τουρκία το κοκορέτσι δεν περιέχει συκωτάκια, παρά μόνο λίπος και γλυκάδια. Κι επίσης, ενώ στην Ελλάδα το σερβίρουμε κομμένο σε ροδέλες, εδώ το ψιλοκόβουν, προσθέτουν μπαχαρικά και πιπεριές, το καβουρντίζουν σε καυτή πλάκα και μετά το σερβίρουν σε μερίδα ή σε σάντουιτς.Συνήθως σε μισό καρβελάκι ή λαγάνα.


Γνώριμο για το νόστιμό του κοκορέτς (και όχι μόνο) είναι το Sampiyon, με πολλά καταστήματα στην Πόλη. Μάλλον θα σας βολέψει το κατάστημα της ψαραγοράς του Nevizade ή αυτό στο Μπεσίκτας.  (Το έκοψα πλέον το Sampiyon, το οποίο είναι τουριστικό, τόσο από άποψη ποιότητας,  όσο και άποψη συμπεριφοράς, εξυπηρέτησης & ατμόσφαιρας. Δοκιμάστε κοκορέτς από οποιοδήποτε  "ανώνυμο" μαγαζάκι για φτηνότερες τιμές και ανώτερη γευστική απόλαυση)  Βέβαια, έχω φάει και από "αραμπατζήδες" (πλανόδιους) και έγλυφα και τα δάχτυλά μου!Όσο παράξενο κι αν σας φανεί, στην Τουρκία έχουν ακόμα και τραγούδι για το κοκορέτς. Ιδού το video clip:

3 comments:

kouk said...

wow, μου φαίνεται ο τουρκικός τρόπος είναι μάλλον καλύτερος. γουστάρω κοκορέτσ :-)

angelis said...

Πολλές φορές, ξεχνάω ότι τρώω κοκορέτσι!
Ειναι πολύ διαφορετικό, indeed!

nancy said...

No offence, alla eiste treloi??
Exete auto to tragoudi ki auto to video clip ki akomi sxoliazete to real thing??

Kai o tragoudistis ti brio? ti tsaxpinia! Pethaino.

Diladi oi stixoi ti lene? Poso mou aresei to kokoretsi?
H se sunantisa sto etsi kai masoulouses kokoretsi?
Define please!!!

Related Posts with Thumbnails