λίγη Mπόζα κανείς;

Όσο κλισέ και να ακουστεί, από την πρώτη φορά κιόλας που θα πιεις Μπόζα ή θα την αγαπήσεις ή θα τη σιχαθείς! Αλλά σαν να ακούω κάποιους να αναρωτιέστε: "Και τι είναι αυτή η Μπόζα;"


Η Μπόζα είναι ένα παχύρρευστο ρόφημα (το λες και έτσι) που παράγεται από δημητριακά, νερό και ζάχαρη. Ως δημητριακά μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλαμπόκι, πλιγούρι, κεχρί, κ.ά. ενώ υπάρχουν κάποιες συνταγές που συμπεριλαμβάνουν και ρύζι. Η Μπόζα συναντάται σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, προφανώς ως κατάλοιπο της Οθωμανικής περιόδου. Αναρωτιέμαι γιατί δεν την ξέρουμε στην Ελλάδα. Μήπως την έχουμε σε κάποιες περιοχές και μου διαφεύγει;


Οι παραπάνω σπόροι υπόκεινται διαδικασία ζύμωσης, η οποία ευθύνεται αφενός για την υπόγλυκη/υπόξινη γεύση και αφετέρου για την (χαμηλή) περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ. Οι βαθμοί οινοπνεύματος κυμαίνονται από 1%-6%, με τις περισσότερες όμως συνταγές να παραμένουν στο κατώτερο όριο (όχι πάντα, πολλές συνταγές δίνουν virgin μπόζα). Αυτή η "αμαρτωλή" πτυχή της Μπόζας είναι που ευθύνεται για τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν κατά της πόσης της, στη μακραίωνη ιστορία της.


Από το 1876 οι Πολίτες, από Οκτώβρη έως Απρίλη (αν και τα τελευταία χρόνια την παράγουν όλο το έτος), απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση για να απολαύσουν αυτό το (συγνώμη αλλά λιγάκι) αλλόκοτο ποτό. Στο Vefa Bozacisi, στην περιοχή Βεφά, δίπλα στο Σεχζαντέ τζαμί αλλά και στη θαυμάσια Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κυριώτισσας (Kalenderhane Camii σήμερα) και τον Άγιο Θεόδωρο (μετατράπηκε στο Κιλισέ τζαμί).


Στο μαγαζί, η ατμόσφαιρα θυμίζει παλιές εποχές, οι γείτονες μπαίνουν και χαιρετούν τον ουστά (μάστορα), παίρνουν μόνοι τους ένα ποτήρι μπόζα από τον πάγκο και κάθονται στο τραπεζάκι τους.


Η Μπόζα σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι των 200ml, πασπαλισμένη με κανέλα και καβουρντισμένα στραγάλια. Τα τελευταία, συνήθως δεν παρέχονταν από το ίδιο το μποζατζίδικο, οπότε οι μυημένοι στο κόλπο γείτονες, αγοράζουν από το απέναντι λεμπλετζίδικο.


Μια σκαμπρόζικη πινελιά του καταστήματος δίνουν οι κολωνίτσες με την επένδυση καθρέπτη(!). Μου θυμίζουν βίντεο κλιπ του George Michael.


Μπόζα μπορείς να πάρεις και μαζί σου σε μπουκάλες του 0.5l, 1l ή 2l. Πιείτε όμως πρώτα το ποτηράκι σας και μετά βλέπουμε..

21 comments:

stavriani said...

Den tragoudo para giati Tin agapises...(nomizo oti einai pia kairos na me anakirixeis tin grafiki tou blog, opos leme 'o trelos tou horiou...'
Stin igeia sou kale mou!

Angelis said...

Δε βαριέσαι!

Όλοι κονιόρδοι δεν είμαστε σε αυτόν τον ψεύτικο ντουνιά;

Anonymous said...

Διαισθάνομαι ότι αλλιώς θα είναι να την γεύεσαι εκεί, φρεσκοφτιαγμένη, από τον πάγγο του usta...ε πώς να το κάνουμε από το πλαστικό μπουκάλι της ίδιας φίρμας μέσω σουπερμάρκετ...άσε καλύτερα!
Αγγελή, θα αρχίσω πλέον να κάνω λίστα τα spots για τις επόμενες επισκέψεις μου στην Πόλη...πληροφορίες φιλτραρισμένες από σένα από 1ο χέρι! Εγγύηση!
Υποχρεωμένος!
Γιώργος (Αθήνα)

BlameMe said...

h mpoza iparxei kai stin ellada. sti drama/ksanthi sigoura. apo kei vgainei kai to epitheo "mpozoglou" 'h "mpozopoulos". einai autos pou pinei sinexeia mpoza

Anonymous said...

Περαιτέρω σχόλια χαζεύοντας τις φώτος σου...
Αλήθεια, τι είναι όλο αυτό το μπουκαλο-μάνι στους τοίχους τού Vefa; Τι άλλο πόσιμο/βρώσιμο να διακινείται σε αυτό το μαγαζί;
Πάντως, η μποζά είναι ενεργειακό ρόφημα...διάσημο στις τάξεις των γενιτσάρων...ετοιμοπόλεμος με ένα σφηνάκι μποζά, που λέει ο λόγος;!!! Για σκέψου βρε παιδί μου!!!
Γιώργος

Angelis said...

@Alvy Singer

Καθώς έγραφα το post θυμήθηκα τον Παναγιώτη τον Μποζόπουλο. Από την Μπόζα λες να βγαίνει ε;

@Γιώργος

Όντως, πέρα από την Μπόζα παράγουν επίσης και κανονικό ξύδι, μπαλσάμικο, ή από ρόδι και χυμό λεμονιού.

Anonymous said...

Ααααααα καλά το κατάλαβα το show των μπουκαλιών με τα σιρκέτια! Ασυζητητί θα περάσω από εκεί...μου τελειώνει το χουρμαδόξυδό μου...μου το είχαν φέρει δώρο από την Πόλη...δεν μπορεί στο Vefa θα έχουν...πού να ψάχνεις στα εκεί σουπερμάρκετ?
Λες να άχει και θυμαρόνερο?
Αγγελή thanx!
Γιώργος

Στέλιος said...

Αγγελάκο, αυτό το πράμα σάμπως ..σιχαμερό με φαίνεται, σε λέγω.

japetus said...

Ο μποζάς είναι θαυμάσιος τώρα το χειμώνα και φυσικά το μποζατζίδικο του Βεφά το καλύτερο μέρος για να δοκιμασει κανεις.
Όποια ώρα και αν πας θα έχει κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το βραδυ που πηγαίνουν ζευγαράκια, παρκάρουν το αυτοκίνητο απέξω, και ενας σερβιτόρος σερβίρει κατευθείαν στα αυτοκίνητα χωρίς να χρειαστεί να κατεβουν οι επιβαίνοντες στο μαγαζί.. Λέγεται ότι έχει δυναμωτικές ιδιότητες :-)
Ακριβώς απέναντι, βρίσκεται ενα παλι διάσημο λεμπλεμπιτζίδηκο (στραγαλατζήδικο) και οι θαμώνες της περιοχής αποφάσισαν να συνδυάσουν τα δυο μαζι και πριν μπουν για ενα ποτηρι μποζά, αγοραζουν ενα σακουλακι στραγαλια απο το απεναντι μαγαζι και τα βαζουν μεσα στο ποτηρι σου. Ο μποζατζής διαθέτει μάλιστα και πλαστικά κουταλάκια για να διευκολύνει τους πελάτες να τρωνε τα στραγαλια μεσα απο τον μποζα..
Είναι πάντως περίεργη γεύση και δεν αρέσει σε όλους, εγώ πάλι τρελλαίνομαι. Φτιάχνεται απο κεχρί το οποίο υπόκειται σε μια ελαφριά ζύμωση..
Καλτ φιγουρα ο μποζατζής που ανακατέβει με τη μεγάλη κουτάλα τον μποζά μέσα στην μαρμάρινη γαβάθα..
Αν πάτε στο μαγαζι, παρτε και ενα μπουκάλι ναρ εκσισί (ξύδι απο ρόδι) είναι καταπληκτικό για τα ντολμαδάκια (αλλα και τις σαλάτες). Ο μποζάς, αν και σερβίρεται και για το σπίτι σε πολύ ομορφα μπουκάλια, χαλάει και ξινίζει γρήγορα, γι αυτο πρέπει να καταναλώνεται φρεσκος. Ο παστεριωμένος της ιδιας φιρμας που πουλάνε σε πλαστικα μπουκαλια στα σουπερμαρκετ δεν μου φαινεται οτι εχει την ιδια γευση με τον φρεσκο...

Anonymous said...

Καλά το λέει ο Japetus: το τυποποιημένο δεν με συγκίνησε και εμένα...για το φρεσκοφτιαγμένο, άποψη δεν εκφράζω, διότι δεν το γνωρίζω.
Στέλιο θυμάμαι παλαιότερα να έχω δει, χωρίς να έχω ποτέ αγοράσει, τυποποιημενο μποζά στα ζαχαροπλαστεία του Χατζή στη συμπρωτεύουσα...άραγε πώς θα'ναι- θα φτιάχνουν ακόμη?
Αγαπητέ Αγγελή κοίτα να δεις που τα γαστρονομικά σου θέματα εγείρουν δραστική επικοινωνία!!!
Μ'αρέσει,
Γιώργος

Angelis said...

Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε να κεράσουμε στον japetus μια νταμιτζάνα μποζά, να την πιει ολόκληρη (αφού του αρέσει τόσο) μέχρι να μερακλώσει!!

Κοίτα να δεις λεπτομέρειες που ξέρει!
Συγχαρητήρια!

father Diodoros said...

Μπόζα πουλάει το θεσσαλονικιώτικο ζαχαραπλοστεῖο "Χατζή", το ὁποῖο ἔχει ὑποκατάστημα στην Ἀθήνα στην ἀρχή τῆς ὁδοῦ Μητροπόλεως στο Σύνταγμα.

japetus said...

Η πλάκα ειναι Αγγελη, διαβάζοντας το μπλογκ σου αναρωτιόμουνα, πώς και του ξέφυγε το μποζατζίδικο στου Βεφά; Σκεφτομουν μαλιστα να σου στειλω ενα ποστ για να στο προτείνω..
Το είχα ανακαλύψει εντελώς τυχαία σε μια απο τις πρωτες μου βολτες στην Πόλη και με ενθουσίασε αυτή η αυθεντικότητα του περιβαλλοντος που σε στέλνει στο παρελθον, και ο χώρος που ειναι κρυμμενος σε μια περιοχη που δεν περπαταει πολυς κοσμος και ισως δεν θα επρεπε κιολας το βραδι. Το ειχα ανακαλυψει βλεποντας ασυνηθιστη κινηση να πηγαινοέρχεται στο μικρο δρομακι μιας κατα τα άλλα νεκρης συνοικιας. Έκτοτε το επισκέφτομαι πάντα όποτε βρεθω προς τα εκεί..
Όσους φίλους μου πάντως πηγα, σε όλους άρεσε το μέρος, όχι ομως σε ολους και ο μποζάς :-)
Οταν ξαναρθω Πόλη, θα σε ειδοποιήσω να πάμε για ενα ποτηρι..

κινδυνος κεφαλαιος said...

δηλαδή,
gimme some booze???
(ινδοευρωπαϊκή λέξη και γιατί να αλλάξει άλλωστε;))

Anonymous said...

I always inspired by you, your views and attitude, again, thanks for this nice post.

- Thomas

Anonymous said...

Μήπως είναι το σαλέπι παιδιά?
Βρίσκεις τον χειμώνα στην Θεσσαλονίκη άνετα.

Angelis said...

Ανώνυμε μου,

άλλο το σαλέπι άλλο η μπόζα.

Nikolaos said...

Ο japetus μας λέει ότι ο μποζάς σερβίρεται και σε ζευγαράκια, καθ΄ ότι … λέγεται ότι έχει δυναμωτικές ιδιότητες.

Εγώ πάλι διάβασα στη Wikipedia ότι: ο μποζάς φέρεται να έχει την ικανότητα να διευρύνει τα στήθη των γυναικών. («Boza has been alleged to have an ability to enlarge women's breasts»).

Είχα την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ... όταν τρως πολύ κοτόπουλο!

Angelis said...

Nick,

στο αφιερώνω με αγάπη, βυζάκια έξω λοιπόν!
http://www.youtube.com/watch?v=gOF3EmP2RXU

E. Koutseris said...

POLY SHMANTIKA STOIXEIA APOTYPWNEI O TOYRKOS PERIHGHTHS TO 1641 GIA TOYS MPOZADES. APOSP. APO BIBLIO MOY.PARAPOMPH SYMOPOYLOY. Τα καπηλιά του Μποζά (ποτό από κεχρί) είναι περίεργο θέαμα. Οι
μεθυσμένοι πάνε κι έρχονται από το πρωί. Εδώ βρίσκονται οι άπιστοι,
οι ταβερναραίοι, όλοι αυτοί πού ρέπουν στη διαφθορά. Υπάρχουν
συνολικά 348 κρασοπουλιά. Στο καθένα μπαίνουν 100 και 200 καβα-
λάρηδες ταξιδιώτες, για να πιούν και να μείνουν. Είναι μαζί χάνια και
κατοικίες. Οι ιδιοκτήτες αυτών των μαγαζιών πουλάνε αναίσχυντα
στους άπιστους κρασί και κερδίζουν ‘παρά’ με την ουρά. Παράξενο
θέαμα. Πουθενά στον κόσμο δεν βρίσκεις τέτοιους ξενώνες- καπηλιά,
όπου οι άπιστοι ταβερνιαραίοι με τις γυναίκες και τα παιδιά τους υπη-
ρετούν τους μεθυσμένους ξένους. Κι όμως, όταν μεθύσει κανείς, δεν
απλώνει ποτέ χέρι στα παιδιά ή στην γυναίκα του κάπελα, ούτε τολμά-
ει να την ενοχλήσει με λόγια. Επικρατεί μεγάλη τάξη… Υπάρχουν 20
μποζαχανέδες και 17 θαυμάσια καφενεία. Όλοι οι ερωτιάρηδες, οι κομ-
ψευόμενοι, οι ταξιδιώτες, οι ποιητές, οι άνθρωποι των γραμμάτων έρχο-
νται σ’ αυτά τα καφενεία και περνούν τις ώρες τους, μέρα και νύχτα με
καλή συντροφιά… Κι ακόμα, λιθόχτιστα σεράγια με πολλά πατώματα
το καθένα με δυο και τρεις αυλές, με σκεπή από κεραμίδια κόκκινα σα
ρουμπίνια, με κλειστά μπαλκόνια και ιδιαίτερα διαμερίσματα και τσαρ-
ντάκια (υπόστεγα) και περίπτερα χωρίς στέγη. Σε εκατοντάδες απ’ αυτά
τα σεράγια υπάρχουν περιβόλια και αμπέλια παραδεισένιοι κήποι και
τριανταφυλλώνες και σιντριβάνια … Μου είπαν ότι στην πόλη της Θεσ-
σαλονίκης υπάρχουν συνολικά 46.000 αμπέλια. Σε κάθε αμπέλι υπάρ-
χουν περίπτερα, που μπορεί κανείς να διασκεδάσει με κρασί και γυναί-
κες… Η Θεσσαλονίκη υδρεύεται από τον Χορτιάτη. Τα δροσερά του
ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ 179
νερά έρχονται στη Θεσσαλονίκη με υπογείους σωλήνες και μοιράζονται
σ’ όλα τα λουτρά, τα τζαμιά και τα ιμαρέτια της πολιτείας.
Σιμόπουλος, Κ. (1994), ό.π., σ. 586, 592, 593.

Angelis said...

Ε.Κ.

Ευχαριστούμε πολύ για την παραπομπή!

Related Posts with Thumbnails