Στυλάτοι Δερβίσηδες

Μετά τους μούφα δερβίσηδες, όταν μια παρέα πρότεινε να πάμε σε βραδιά "γνήσιων" σούφι μοναχών, τους ακολούθησα με σιγουριά για την "αυθεντικότητα" τους.



Έξω έπεσα βέβαια όσον αφορά στο κιτς που περίμενα να δω στον χώρο, αφού το αναστυλωμένο χαμάμ που βρίσκεται κοντά στον σταθμό τρένων Sirkeci, έχει μοντέρνα διακόσμηση και το όλο σκηνικό είναι πραγματικά καλοστημένο. (HOCAPASA CULTURE CENTER, κάθε μέρα εκτός Τρίτης & Πέμπτης, τιμή: 40 TL που περιλαμβάνει αναψυκτικό και λουκουμάκι, διάρκεια: 1 ώρα)




Βέβαια, τόσο ο χώρος όσο και η ομάδα των χορευτών, απέχουν πολύ από τη μυσταγωγία των τεκέδων που φιλοξενούσαν την τελετή της σεμά.





Η δε, φωτισμένη πίστα από πλέξιγκλας, μου θύμισε το διαστημόπλοιο Enterprise.



Μετά από πολύ σκέψη, αποφάσισα να "ανεβάσω" το μεγάλο βίντεο που τράβηξα, ώστε να καταλάβετε ότι μετά τις πρώτες υποκλίσεις και στροβιλισμούς των "μοναχών", το θέαμα καταντά βαρετό και μονότονο. Προτείνω να το τρέξετε λιγάκι:)



Βέβαια, δεν ξέρω αν τα 2 απέναντι ζευγάρια (Αμερικανοί & Γιαπωνέζοι αντίστοιχα), θα κατάφερναν να κρατηθούν ξύπνιοι στην αυθεντική τελετή.

9 comments:

Anneta said...

Προσωπικά μία εμπειρία είχα και θα μου μείνει αξέχαστη : Nurettin Baba Tekesi, ένα μοναστήρι όπου παρακολουθήσαμε μαθητευόμενους δερβίσηδες με συνοδεία εκστατικής μουσικής και άψογα συγχρονισμένων αντρών που "τραγουδούσαν" και έδιναν το ρυθμό... Μετά από αυτό, δύσκολα θα επέλεγα να πάω σε ένα θέαμα επί πληρωμή.

Γιώργος said...

Προς Anneta: Υπάρχουν "μαθητευόμενοι" δερβίσηδες σήμερα; Μάλλον μαθητευόμενοι δερβισο-χορευτές δυτικής καταγωγής που πρόκειται να βγουν στην πίστα για τουριστικούς λόγους...εν ολίγοις, μήπως είδες καμιά πρόβα τους πριν πιάσουν δουλειά σε καμιά πίστα;

Αγγελή καλοστημένο και μπράβο στην υπομονή σου να μας το βιντεοσκοπήσεις...ήσουν και 1ο τραπέζι-πίστα! Δεν νομίζω να αποκοιμούνταν οι θεατές, διότι ο χώρος φαίνεται να είχε καλή ακουστική!!! Και η ορχήστρα κρίνω πως έπαιζε καλά, όσο μου επέτρεπε το βίντεό σου να αντιληφθώ...Πάντως το videoblogging σου γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον!!!
Ευχές,
Γιώργος.

Anneta said...

Όχι, δε μου έδινε τέτοια εντύπωση, ειλικρινά. Αν λάβεις υπόψη σου ότι πήγαμε εκεί κατά τις 8, χωριστήκαμε γυναίκες-άντρες, ανεβήκαμε σε έναν χώρο σαν τις αίθουσες που γίνονται τα κατηχητικά, συν-φάγαμε με γυναίκες μικρές και μεγάλες καθισμένες οκλαδόν γύρω από μεγάλα τραπέζια, οι οποίες στο τέλος του φαγητού έκαναν κάτι προσευχές και μετά παρακολουθήσαμε όλο το σκηνικό (χωρίς να επιτρέπονται οι φωτογραφίες). Φύγαμε από κει στις 11 το βράδυ.. Δε νομίζω πως ήταν τουριστοκατάσταση.

Γιώργος said...

OK Anneta! Υποχωρώ...κάτι θα ήταν όλο αυτό που βίωσες! Αλήθεια, κατά πού πέφτει αυτός ο τεκές;

Anneta said...

Χμ... αν θέλω θα σου πω γιατί με αποπήρες. :)
Θα το δω στον χάρτη που το'χω σημειωμένο και θα σου πω αύριο. Καληνύχτα!

Angelis said...

Κοίτα να δεις, που ενώ οι καημένοι οι Δερβίσηδες στριφογυρνούν για να φέρουν την αρμονία, την αγάπη και την ειρήνη στον κόσμο, εσείς αρπαχτήκατε για χάρη τους!

Αννετάκι, ο Γιώργος είναι καλό παιδί:) Πλάκα έκανε, εε Γιώργο; Πές!

Επίσης, θα το εκτιμούσαμε όλοι αν το τσέκαρες και μας έδινες αύριο περισσότερα στοιχεία για τον τεκέ:)

Imamis said...

Αγγελή έτσι όπως το πας στο τέλος θα χρειαστείς Moderators Διαχειριστές πως το λένε . Συγνώμη για το Off topic συνεχίστε .

Anneta said...

Λοιπόν η οδός είναι η Nurettin Tekkesi sokagi και είναι κάθετη στη μεγάλη οδό Fevzi Pasa Caddesi. Έτσι όπως φαίνεται στον χάρτη μου, είναι κάπου ανάμεσα στην περιοχή του Φαναρίου και του Edirnekapι. Έχω την εντύπωση πως ήταν ανοιχτό στο κοινό μια συγκεκριμένη μέρα τη βδομάδα, ίσως τις Τρίτες. Αυτά. Θα με ενδιέφερε να μάθαινα τη δική σας εμπειρία επ'αυτού.

Γιώργος said...

Αννέτα σ'ευχαριστούμε για τις πληροφορίες...ο Αγγελής θα στείλει τα λαγωνικά του και θα μας (υπο)δείξουν περισσότερα...θέλω να πιστεύω!!!
Δεν αποπαίρνω κανέναν...εδώ τα λέμε όλα προς τέρψιν όλων!!!
Α ναι, μιας και κουβεντιάζουμε για δερβίσηδες...ξέρετε ότι κυκλοφορεί και τσελεμεντές συνταγών για δερβίσηδες?


ΥΓ: Αγγελή, καταμέτρηση ψήφων πότε θα έχουμε;

Related Posts with Thumbnails