Μούφα Δερβίσηδες

Όλοι οι φίλοι που επισκέπτονται την Πόλη με ρωτάνε που μπορούν να δουν τους "στροβιλιζόμενους δερβίσηδες". Υπάρχουν 2-3 μέρη να παρακολουθήσεις την τελετουργία της Σεμά, ένα όμως είναι που αξίζει τον κόπο μιας και είναι το μόνο γνήσιο. Ο καλός φίλος Ταξιδιώτης από την ομάδα του Εις την Πόλιν μεταφέρει την πληροφορία της αναγνώστριας Μαρίας Δήμου (που είμαστε και γείτονες!) και συμπληρώνει στοιχεία για το ενδιαφέρον αυτό θέαμα.



Εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας πω τι να αποφύγετε! Κάθε μέρα, στις 8 και στις 10 το βράδυ, στο εστιατόριο Meşale του παζαριού Arasta, δίπλα στο Μπλε Τζαμί, δίνονται παραστάσεις ή τουλάχιστον έτσι τις διαφημίζουν, δερβίσηδων. Χωρίς κάποιος να είναι μύστης της Σεμά, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα φρικαλέο κόλπο για να γεμίζουν τα τραπέζια αυτού του τουριστικού σούπερ μάρκετ!



Βάζουν έναν μουσάτο τύπο, ντυμένο μ' ένα λευκό καφτάνι να γυρνοβολάει, για κανά 20 λεπτο, υπό τη μουσική 2 οργανοπαιχτών. Οι πελάτες, τουρίστες κάθε πιθανής προέλευσης, δείχνουν παραδόξως να ενθουσιάζονται και χειροκροτούν. Ήμαρτον!




Τόσο πολύ μάλιστα αγανάκτησα με τον μούφα Δερβίση, που θα ήθελα να γράψω τα χειρότερα και για το ακριβό φαγητό, αλλά δυστυχώς αν θέλω να είμαι αντικειμενικός, και τα 3 πιάτα που φάφαμε (γιαουρτλού κεμπάπ, ταβούκ σις, μπεϊτί κεμπάπ) ήταν καλομαγειρεμένα, νόστιμα και ευπαρουσίαστα. Επίσης οι μουσικοί (κανονάκι-νταϊρές) ήταν επαγγελματίες και μάλλον ντρέπονταν και οι ίδιοι για την παρωδία που συμμετέχουν, αλλά τι να κάνουν οι άνθρωποι; Οι καιροί είναι δύσκολοι!



3 comments:

stavriani said...

ti na po i ftohia???
ftanei to oti zilevo tin geitonissa sou?
ki as einai moufa o dervisis, ki as einai moufa o kosmos olos!!!

Στέλιος said...

Αγγελάκο, πράγματι τέτοιες ντεμέκ "ατραξιόν" δυσφημούν τους πραγματικούς δερβίσηδες. Ακόμη και οι ανυποψίαστοι που χειροκροτούν, σιγά-σιγά θα ανακαλύψουν την πραγματική Πόλη, όπως την ανακαλύπτουμε κι εμείς. Ταμάμ!

juniperoos said...

re Aggeli gelasa me to video. Den exo dei to original alla ayton ton kaimeno pou ton valane na strifogyrnanei dinei tn entyposi oti tha skontapsei sto megafono i stin orxistra! Pantos kaka ta psemmata ego symfono me tin yparksi trash i kits shows se mia poli(an mporo na po etsi gia to sygkekrimeno), dedomenoy panta oti mporeis na vreis kai na doseis aksia sta authentika!

Related Posts with Thumbnails