τα(β)ούκ σουγιού

Η σούπα στην Τουρκία είναι ίσως όπως τα ζυμαρικά στην Ιταλία, μιας και αποτελεί το πρώτο πιάτο στα περισσότερα γεύματα. Σε όλα (μα όλα) τα μαγειριά και τα εστιατόρια, έχεις να επιλέξεις τουλάχιστον μεταξύ 2 σουπών, πριν συνεχίσεις στο κύριο πιάτο σου. Ακόμα όμως και στο σπίτι η νοικοκυρά βγάζει στο τραπέζι της σούπα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.



Χειμώνα/καλοκαίρι οι Τούρκοι - νέοι, γέροι και παιδιά - ρουφάνε ζεστές σουπίτσες με τρομερή βουλιμία. Αναπόφευκτα δε, αν και δεν τις συμπαθούσα ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τώρα τις λαχταρώ. Είναι η καλύτερη αρχή για ένα γεύμα, ετοιμάζοντας το στομάχι για το επακόλουθο τσιμπούσι!



Τώρα που άρχισε ειδικά και το κρύο, ένας ζεστός ζωμός είναι βάλσαμο. Αγαπημένο το ταβούκ σουγιού (κοτόσουπα), το οποίο συνήθως έχει λίγο ρυζάκι ή σπασμένο μακαρόνι, τρίμματα από λεμονόφλουδα και συχνά λίγες ίνες από στήθος κοτόπουλου. Προσθέτεις μπούλ μπιμπέρ (κάτι σαν μπούκοβο) ή μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και..ρουφάς με συριγμό! Δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς!

Άλλες σούπες που ακόμα λιγουρεύομαι: βελουτέ λαχανικών, μανιταρόσουπα με κρέμα γάλακτος, εζογκελίν, με ζυμαρικά.

3 comments:

Γιώργος said...

Μα Αγγελή μου να ξεχάσεις να αναφέρεις τη φακό-σουπα και κείνη την άλλη με την αλευρογιαουρτένια γεύση...πανταχού παρούσες παντί καιρώ!!! Και φυσικά συνοδεία λεμονιού και άφθονης ψύχας λευκού ψωμιού...ο παράδεισος του φτωχού, ειδικά στο κρύο!
Άραγε, την işkembe çorbasι την αποφεύγεις; Τους τραχανάδες των γειτόνων; Έλα μας έφτιαξες την όρεξη απόψε...

Angelis said...

Mercimek (φακές) τρώω με τρέλα!

Αντίθετα, τους πατσάδες δεν τους έχω και πολύ αγαπημένους.

Ο τραχανάς δε, δεν είναι και τόσο δημοφιλής, όσο περίμενα πριν έρθω στην Πόλη.

Τι ήθελα και τα θυμήθηκα; Πάλι λιμπίστηκα μια σουπίτσα. Πάω να βουτήξω σε κανά καζάνι!

Νασος Παπαστυλιανού said...

Ο Τούρκικος τραχανάς είναι υπέροχος. Ετσι τον φτιάχνανε παλιά και στην Λήμνο.
http://thalassa-mazi.blogspot.com/2009/11/tarhana-corbas.html
και
http://thalassa-mazi.blogspot.com/2009/08/tarhana.html

Related Posts with Thumbnails