Nα τα πούμε;

Με το που σκέφτεστε Χριστούγεννα στην Κωνσταντινούπολη, είμαι σίγουρος ότι δεν πάει το μυαλό σας σε ιδιαίτερους εορτασμούς, πόσο μάλλον σε κάλαντα και λειτουργίες σε εκκλησίες. Είναι όμως έτσι;



Με τόσες φυλές και θρησκείες που πέρασαν από εδώ, με τις περισσότερες να έχουν ακόμα (μια λιγότερο ή περισσότερο έντονη) παρουσία στην καθημερινότητά της, να είστε σίγουροι ότι πολλά έθιμα, ειδικά σε μεγάλες γιορτές διατηρούνται ζωντανά.



Η καλή μου Ήβη, Ρωμιά γέννημα θρέμμα, με κάλεσε τις προάλλες στη Γερμανική Προτεσταντική εκκλησία του Ταρλάμπασι, όπου η Τουρκάλα τραγουδίστρια και φίλη της Σεμά, η οποία έλαβε Γερμανική παιδεία και έχει πολλούς δίσκους στην καριέρα της, τραγούδησε Χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα.





Οι περισσότερες συνθέσεις προέρχονταν από το κλασσικό ρεπερτόριο (Joh. Seb. Bach, Max Reger, Peter Cornelius, Hugo Wolf, Friedrich Mergner), διανθισμένες με κάποιες σύγχρονες πινελιές (Η.Jürgen Hufeisen).



Λίγα λόγια για την εκκλησία:
Χτίστηκε το 1843, αρχικά για νοσοκομείο, αργότερα μετατράπηκε σε γερμανικό σχολείο και από το 1861 μέχρι σήμερα, λειτουργεί ως εκκλησία της γερμανικής παροικίας της Πόλης. Το δε εκκλησιαστικό όργανο το οποίο συνόδευε τη Σεμά, κατασκευάστηκε στο Πότσνταμ της Γερμανίας και είναι το πρώτο που έφτασε στην Πόλη (παλαιότερο κι από αυτό του παλατιού του Ντολμά Μπαχτσέ). Η "αγιογράφηση" της εκκλησίας δε, χαρακτηρίζεται από ιδιαιτέρως "μοντέρνες και τολμηρές" ζωγραφικές συνθέσεις.



Τόσο η εκκλησία, όσο και το προαύλιό της, έχει έναν σχεδόν μυστηριακό αέρα, τόσο "αταίριαστο" με τη γειτονιά του Ταρλάμπασι, που την περιβάλλει. Ακόμα μια ενδιαφέρουσα "ασυνέχεια" σ' αυτήν την Πόλη, όπου τα βρίσκεις όλα..




Εύχομαι σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα!
Να περάσετε όμορφα αυτές τις ημέρες με τους αγαπημένους σας ανθρώπους!

Αντί για δώρα, ανοίξτε τους την αγκαλιά σας.
Αν τους δώσετε δε κι ένα φιλί, γιούπιιιι:)

1 comment:

Γιώργος said...

Αγγελή πολύ καλή η κυρία Τάδε στον "τουρκικό ύμνο" (το 2ο videάκι σου)!!! Δεν μας δίνεις περισσότερες πληροφορίες γι'αυτήν; Ο ύμνος χριστιανικός; Please, γράψε μας περισσότερα...αν έχεις κρατήσει το πρόγραμμα της εκδήλωσης...δεν μπορεί, εκεί κάτι περισσότερο θα αναφέρει!!!

Related Posts with Thumbnails