Μπακλαχοράνι: Το Καρναβάλι των Ταταούλων

Οι συνεχώς ανήσυχοι (φτου, φτου να μην τους ματιάσω) Ελλαδίτες της Πόλης, έκαναν πάλι το θαύμα τους: την Αναβίωση του Καρναβαλιού Της! Επειδή έλειπα στην Αθήνα για την τελετή των βραβείων δεν κατάφερα να παρευρεθώ στην κύρια εκδήλωση του Καρναβαλιού, την παρέλαση των μασκαράδων.




Παραθέτω ένα κομμάτι από το κείμενο του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Μασσαβέτα για την ιστορία του Καρναβαλιού, που δημοσιεύτηκε στο ενημερωτικό site News Time. Επίσης, τις φωτογραφίες του φωτογράφου/δημοσιογράφου Ιάσονα Αθανασιάδη, που αναρτήθηκαν μαζί με κείμενο του στο Demotix.com. Την επόμενη φορά που θα τον δω βέβαια, θα του σπάσω την κάμερα, γιατί βαρέθηκα να φωτογραφίζουμε το ίδιο θέμα και οι δικές του εικόνες να ισοδυναμούν με 10.000 λέξεις, ενώ οι δικές μου ούτε με μισή!




Γράφει ο Αλέξανδρος: "Τα έθιμα της Πολίτικης Ρωμηοσύνης είναι ιδιόμορφα και άγνωστα. Κανένα ίσως δεν είναι πιο περίεργο και πιο άγνωστο από το Καρναβάλι των Ταταούλων: το Μπακλαχοράνι. Για δεύτερη φορά φέτος, δύο νεαροί Ελλαδίτες που εγκαταστάθηκαν στην Πόλη, ο πανεπιστημιακός Χάρης Θεοδωρέλης Ρήγας και η πολιτική επιστήμων Μαρίνα Δρυμαλίτου, διοργάνωσαν μαζί με τον Τούρκο συγγραφέα Χιουσεΐν Ιρμάκ, μία αναβίωση του ξεχασμένου πολίτικου εθίμου. Το τελευταίο Καρναβάλι πραγματοποιήθηκε στα Ταταύλα το 1941, οπότε και το απαγόρευσαν οι αρχές. "



Εδώ που τα λέμε, από μικρό παιδί κιόλας δε μου άρεσαν τα καρναβάλια. Ίσως να φταίει ο παππάς του χωριού μας, που το θεωρούσε ειδωλολατρικό έθιμο και απειλούσε με αφορισμούς τους μασκαρεμένους. Για δες τραύματα που έχει ο κόσμος..Όλος ο ντουνιάς να γλεντάει κι εσύ να φοβάσαι μην αμαρτήσεις!

2 comments:

Γιώργος (Αθήνα) said...

Αγγελή, ενημερωθήκαμε και μεις οι πρωτευουσιάνοι περί αυτού το περασμένο Σάββατο στα Νέα:

http://digital.tanea.gr/Default.aspx?d=20100213&pn=1

...αλλά οι φωτος που μας μεταφέρεις ζωντανεύουν αλλιώς την όλη προσπάθεια!

Angelis said...

Έχεις δίκιο Γιώργο,

Οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές και όπως γράφω στο ποστ είναι του Ιάσονα Αθανασιάδη και μπορείτε να τις δείτε στο σύνολό τους στο http://www.demotix.com/news/250309/baklahorani-once-banned-carnival-revived-istanbuls-old-greek-neighbourhoods

Related Posts with Thumbnails