Άντεργκραουντ Τζαμί

Πόσοι από εμάς που βουτάμε στα σιρόπια του μπακλαβατζή Güllüoğlu στο Καράκιοϊ γνωρίζουμε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μνημεία της Πόλης, το οποίο κυριολεκτικά βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας;Ένα "θαμμένο" στη γη τζαμί με ιστορία που πηγαίνει ακόμα πιο πίσω στα Βυζαντινά χρόνια. Τότε που αποτελούσε πιθανότατα τα υπόγεια του κάστρου του Γαλατά. Η παράδοση θέλει μάλιστα τη βαριά αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του Κεράτιου Κόλπου να δένεται από αυτό το σημείο. Αν και το κάστρο καταστράφηκε κατά την Άλωση της Πόλης, οι 6 σειρές των 9 κολόνων η καθεμιά, δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για πλήρη απομόνωση και απερίσπαστη επικοινωνία με το Θείο.Το τζαμί έχει και δικό του web site με πληροφορίες για τη λειτουργία του και φωτογραφίες.

Τα μπακλαβαδάκια μπορούν να περιμένουν..

2 comments:

Γιώργος (Αθήνα) said...

Αααα ενδιαφέρον Αγγελή! Και υπερ-ευλογημένο...με το δικό του kabir εκεί! Άραγε ποιον "προφήτη" να έχουν θάψει εκεί; Το site ίχνος εγγλέζικης λέξης δεν μας δίνει...

Angelis said...

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, εδώ βρίσκονται θαμμένοι 2 αγιοποιημένοι Άραβες πολεμιστές, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την 1η Πολιορκία της Πόλης από τους Άραβες (γύρω στο 675).

Οι Βυζαντινοί τη γλίτωσαν χάρη στο υπέρ-όπλο τους το Υγρό Πυρ!

Για να έχετε και πιο καλή αντίληψη του χώρου, ορίστε κι ένα βίντεο, δυστυχώς και πάλι στα Τουρκικά:
http://www.youtube.com/watch?v=cZPBBzWJeO4

Related Posts with Thumbnails