Εκμέκ, όχι κανταΐφ

Για το Sakarya, αυτήν τη γωνιά παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής της Πόλης, μιλήσαμε με ευκαιρία το γλυκό κυδώνι.



Πολλές φορές απατώ βέβαια την αγαπημένη αυτή γεύση για τα σιρόπια μιας άλλης, του εκμέκ. Και όταν λέω εκμέκ, δεν εννοώ το εκμέκ κανταΐφι που συναντάται στην Ελλάδα.


Το τουρκικό εκμέκ, που σημαίνει άλλωστε ψωμί, δεν έχει ίχνος από κανταΐφι (τριχούλες δηλαδή), παρά μόνο μια ψωμένια βάση, τίγκα στο σιρόπι. Στο καραμελωμένο παντεσπάνι, για ισορροπία  της γλύκας και έξτρα νοστιμιά, προστίθεται συνήθως καϊμάκι, μμμμμμμ!


Ωραία και η Ελληνική βερσιόν, αλλά άμα βρείτε κάπου το αυθεντικό, δοκιμάστε το. Βέβαια, είναι τόσο γλυκό και θερμιδοφόρο που με 2 πηρουνιές ανεβάζεις ζάχαρο και τριγλυκερίδια, αλλά αξίζει τον κόπο. Στο Sakarya, όπως για όλα τα γλυκά, έτσι και για το εκμέκ, σε ρωτούν αν θες μεγάλο ή μικρό κομμάτι / ανάλογα με τη λιγούρα σου και πληρώνεις ανά βάρος και όχι ανά μερίδα. Δίκαιο!

8 comments:

Γιώργος (Αθήνα) said...

Αγγελή, είμαι σίγουρος ότι τα διάφορα περιτυλιγμένα γλυκάκια και οι μαντλέν δεν πρέπει να είναι δημιουργίες Sakarya! Το Sakarya σημαίνει φούρνος...ζυμάρια...ποάτσες, κουραμπιέδες, κουλουροειδή, μπισκοτοειδή...
Αγγελή *που σε κυνηγάνε οι θερμίδες και δεν σε πιάνουν!!!* πάλι μας τρέχουν τα σάλια!!! Και νομίζω σου διέφυγε να φωτογραφήσεις τα καδράκια με τις παλιές ρεκλάμες (κάποιες και στα ελληνικά)της εν λόγω επιχείρησης.Λοιπόν, την άλλη φορά που θα περάσεις από κει, θυμίσου τα καδράκια απέναντι από το ταμείο...ικανοποίησε την περιέργειά μας μαζί με την υπογλυκαιμία σου!!! Χε χε χε!

Angelis said...

Για να είμαι ειλικρινής, δεν με απασχόλησε ποτέ αν τα κεράσματα φτιάχνονται στο εργαστήρι του μαγαζιού ή έρχονται από αλλού:)

Όσο για τα καδράκια και το εξώφυλλο του ελληνικού τουριστικού οδηγού του '60 που διαφημίζει το κατάστημα, έχουν αποτυπωθεί στο αρχείο μου, αλλά δεν θεώρησα απαραίτητο να τα περιλάβω στο ποστ.

Ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαν να μου διαφύγουν μιας και είναι πάνω από το κεφάλι σου, όταν κάθεσαι στα 2 όλα κι όλα τραπέζια του καταστήματος.

Είμαι σίγουρος ότι έχεις φωτογραφήσει κι εσύ αυτήν την παλαιική πινελιά, άρα δε με χρειάζεσαι στην προκειμένη για να ικανοποιήσεις την περιέργειά σου:)

ΥΓ: Τι να κάνω πια άλλο για να πάρω κάνα δράμι; Μα δεν είναι αδικία; Ναι θα μου πείτε, αλλά από τη δική σας τη μεριά!

Στέλιος said...

Bre seis min kanete etsi! Ta fotografisa ego ta kadrakia! Aman, akou ekei thema pou anekupse!

Angelis said...

Μπράβο ρε Στελάρα!

Αχ αυτά τα καδράκια! Που να 'ξεραν, τί σουξέ θα είχαν 50 χρόνια μετά!
χεχεχε

Mariana Kavroulaki said...

Αλλά... τι μαντλέν είναι αυτές? Αναφέρονται στις madeleines ή είναι κάτι άλλο?

Angelis said...

@HoGF

Μαριάννα κι εγώ ξέρω για μαντλέν τα μικρά κεϊκακια (σε στυλ μάφινς).

Τις στρογγυλές σοκολατίτσες τις λέγαμε μικροί: μαργαρίτες.

Τι λες εσύ;

Γιώργος (Αθήνα) said...

Ναι σουξέ τα καδράκια, είδες Αγγελή!!! [Όχι δεν τα έχω φωτογραφήσει...και θα ήθελα να μάθαινα κάτι για την ιστορία της επιχείρησης, ίσως και με αφορμή αυτά τα καδράκια... εφόσον δύνασαι, Αγγελή.] Πάντως η λέξη Sakarya αναφέρεται στον Σαγγάριο, και όχι σε κανέναν "Ζαχαρία", όπως πίστευα άλλοτε! Χα χα χα ...

Angelis said...

Γιώργο μου,

Να περιμένεις στα κοντά ανάρτηση από το Στέλιο στο Εις την Πόλιν, με κάθε γαργαλιστική λεπτομέρεια για την ιστορία του Ζαχαρία:))

Related Posts with Thumbnails