πάντα μόνος..



Με μεγάλη καθυστέρηση ομολογουμένως, είδα την ταινία που έσπασε τα ταμεία των κινηματογράφων στην Τουρκία..και των DVD Clubs στην Ελλάδα!



Το Issız Adam (Πάντα Μόνος), που το είδαν όλοι οι φίλοι μου, τα ξαδέρφια και η νύφη μου, ήταν η πρώτη ταινία για την οποία με ρωτούσαν όποτε επέστρεφα στην Ελλάδα. Αφήστε που μου σιγοτραγουδούσαν και το soundtrack:



Βρε παιδιά, δεν θα ήθελα να κατηγορήσω κανέναν για υπέρμετρη ευαισθησία και εγκληματική ροπή προς το μελό, αλλά δυστυχώς θα το κάνω! Πρώτα απ' όλα, οι ηθοποιοί μοιάζουν να παίζουν σε σχολικό σκετς, και μόνο ελάχιστες στιγμές σε πείθουν. Για να πω και κάτι καλό βέβαια, ενδιαφέροντα βρήκα τα σημεία, όπου παρουσιάζουν, ίσως με γραφικό τρόπο, ορισμένες Τουρκικές παραδόσεις, όπως το ότι η νύφη φιλά το χέρι της (μάλλον/μέλλουσας) πεθεράς, η οποία βγάζει τα παπούτσια της όταν μπαίνει στο σπίτι του γιόκα της κτλ κτλ. Ρεαλιστικό στοιχείο επίσης, είναι και ο σκληρός αγώνας του Αλπέρ στην αρχή της ταινίας, να πείσει την Αντά ότι δεν την θέλει μόνο για το κρεββάτι!




Πέρα από το ανεκπλήρωτο λαβ στόρυ βέβαια, η πραγματική πρωταγωνίστρια της ταινίας, δεν είναι άλλη από την Πόλη την ίδια! Βάζω στοίχημα πως αν η ταινία ήταν γυρισμένη στην Άγκυρα, δεν θα την ξέρατε, ούτε εσείς, ούτε εγώ, ούτε κανείς!




Στις απανωτές εξωτερικές σκηνές, η ατμόσφαιρα της Πόλης δίνει στα πλάνα ζωή, ενώ τα χρώματα & οι ήχοι Της ξεχειλίζουν κάθε καρέ και σε ξεσηκώνουν να βγεις έξω στους δρόμους Της!

8 comments:

Anonymous said...

οντως περισσοτερο για τις εικονες απο την πολη αξιζει η ταινια

Anonymous said...

Δεν ξερω αν εχεις δει το 'uc maymun' του Nuri bilge ceylan?
Την προτεινω σε οποιον δεν την εχει δει ανεπιφυλακτα.Ειναι καταπληκτικη ταινια.

japetus said...

Η συγκεκριμένη ταινία είχε το παράδοξο (που μάλλον ως διαφήμιση θεωρήθηκε), να κατηγορηθεί τόσο από τους Τούρκους για μια τελείως δυτικότροπη ταινία που δείχνει μια πλασματική εικόνα της σύγχρονης τουρκίας και για τον ιδιο ακριβως λογο να θεωρηθει απο τους ξενους σκηνοθετική προσπάθεια απομίμησης του συγχρονου ευρωπαϊκου κινηματογραφου...

Ενδιαφερουσα σε καθε περιπτωση. Aξιζει κανεις αφου τη δει να ψαξει στο youtube την κωμικη παρωδια που γυριστηκε για αυτη με τιτλο kızsız adam :-)

Τα τελευταια χρονια οντως εχουμε δει αξιολογα δειγματα στον τουρκικο κινηματογραφο...

Moloch said...

Βρήκα πολύ καλή τη νοσταλγική της μουσική καθώς και τον τελικό διάλογο της ταινίας. Είχε επίσης καλή φωτογραφία που ανέδειξε ακόμη περισσότερο την μοναδική Πόλη.

Maria Hinni said...

an kai misw ta melo, o telikos ''eswterikos'' dialogos itan i pio dunati skini gia mena.\
akomi pio wreo vevea to ekane..otan 3exwrisa to ena to vivliopwlio se mia parodo tis istiklal.opws kai na to kaneis..to zeis kai su otan ine meri pou exis xilioperpatisi!!!

Στέλιος said...

Mia tainia me plana tis Polis panta "leei". Me fagane ki emena edw sti Thessaloniki oi gnostoi gia tin tainia ayti...

Γιάννης Χρ said...

Ωραίο εργάκι..δεν ειναι υπερπαραγωγή αλλά 'μιλάνε' τα συναισθήματα και οι εικόνες της πόλης...
Κανένα άλλο τούρκικο εργάκι γνωρίζουμε?...

Angelis said...

Κάθε σεζόν παράγονται πολλές Τουρκικές ταινίες, οι περισσότερες για εσωτερική κατανάλωση (λόγω θεματολογίας ή ποιότητας), αλλά και κάποιες που αξίζουν (και απολαμβάνουν) διεθνούς προσοχής.

Δεν ξέρω αν έγινε γνωστή στο εξωτερικό, αλλά μια φευγάτη ταινία επιστημονικής φαντασίας(!) που αξίζει τον κόπο να δείτε (αν τη βρείτε σε κανένα torrent) είναι το G.O.R.A.

Θα με θυμηθείτε!

http://www.gorafilm.com/_eng/index.asp

Related Posts with Thumbnails