Pando..καϊμάκι με ιστορία



Ίσως και να είναι το πιο διάσημο πρωινάδικο της Πόλης. Τί ίσως; Από το τοσοδούλι μαγαζάκι του Pando στο Μπεσίκτας, έχουν περάσει όλοι για το διάσημο καϊμάκι του!



Ο Βουλγαρικής καταγωγής Pando, γέννημα-θρέμμα της γειτονιάς, κάνει αυτήν τη δουλειά από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ακολουθώντας τον μπαμπά και τον παππού του. Μιλάει τα Ελληνικά "φαρσί", σαν έναν παππού από την Κατερίνη ή το Άργος, εξηγώντας μας ότι στα χρόνια του, το Ρωμαίικο στοιχείο ήταν έντονο. Στα 85 του, εξακολουθεί να βρίσκεται καθημερινά στο πόστο του, έτοιμος να βολέψει στα τραπέζια τους πελάτες, να τους μοιράσει το ψωμάκι και να πάρει παραγγελία.


Το μυαλό του συνεχίζει να κόβει σαν ξυράφι (εμμμ, έτσι κρατιούνται οι επιχειρήσεις, με συνεχή εγρήγορση) και φροντίζει να μας υπενθυμίσει πόσο διάσημος είναι! Μας ενημερώνει για το ποιός δημοσιογράφος τον έκανε ντοκιμαντέρ, ποιός άλλος έγραψε άρθρο σε εφημερίδες κτλ. "Ο Σταύρος από το Μέγα το κανάλι, ήρθε εδώ με κάμερες κτλ κτλ", εννοώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη, που γύρισε πριν κάποια χρόνια, ένα επεισόδιο των "Πρωταγωνιστών"στην Πόλη.



Το μενού, ίδιο και απαράλλαχτο για δεκαετίες, πέρα από τον ακρογωνιαίο λίθο (βλ. καϊμάκι με μέλι), συνίσταται σε μια πιατέλα με ελιές, ντομάτα, αγγουράκι και τυριά και σε ομελέτες με σουτζούκι ή μενεμένη.




Αν και όλα είναι νόστιμα, η μεγαλύτερη "νοστιμιά" του μαγαζιού είναι ο ίδιος ο Pando! Σε άλλα μαγαζιά, ίσως τα τραπέζια να είναι πιο καινούρια, οι ομελέτες περισσότερες και το σέρβις πιο γρήγορο.



Εδώ όμως, η ψίχα που βουτάς στο κιτρινάδι του αυγού, ή η ξεροψημένη κόρα που στάζει καϊμάκι και μέλι, υπό το καταγάλανο ζεστό βλέμμα του Pando, σε πάει πίσω σε άλλες εποχές..

6 comments:

Anneta said...

Θέλω κι εγώ, θέλω κι εγώ, ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ σου λέω!

Anonymous said...

νοστιμο φαινεται:)

Crazy Tourists said...

Πω πω!! Αυτή η ομελέτα, όλα τα λεφτά!!
Θα το ψάξουμε όταν έρθουμε (το Σεπτέμβρη για το μουντομπάσκετ)!!

Τρελοτουρίστρια

Νίκος Α. said...

Angeli συγχαρητήρια κατ΄αρχάς για το τόσο ζεστό, φιλικό και πάνω απόλα ενημερωτικό blog σου για την Πόλη. Σε διαβάζω περισσότερο από ένα χρόνο. Είμαι Ελλαδίτης αλλά εδώ και δύο περίπου χρόνια, σχεδόν μόνικος κάτοικος της Istanbul {μοιράζω τον χρόνο με την Αθήνα). Επειδή μένω στο Μπεσίκτας μπορείς να με πληροφορήσεις που περίπου είναι το μαγαζί του Pardo;
Σε ευχαριστώ και καλή συνέχεια

Angelis said...

Σιγά βρε παιδιά, όλοι θα πάρετε!

Αρκεί να είναι γερός ο μπαρμπά Pando και να συνεχίζει να μας μπουκώνει με καϊμάκι!

Νίκο, το μαγαζάκι του Pando βρίσκεται σχεδόν πάνω στην πλατεία του μεγάλου αετού (καρτάλ). Ξέρεις, δίπλα στη μεταμοντέρνα ψαραγορά του Μπεσίκτας.

Στείλε μου κανά mail στο anannos@gmail.com, να κανονίσουμε κανά nargile, όποτε έχεις χρόνο:)

draftguide said...

Και ο κοινωνικότατος Pando και η κάπως ντροπαλή γυναίκα του και το νοστιμότατο πρωινό και το παμπάλαιο μαγαζί είναι πραγματική εμπειρία. Να' σαι καλά Αγγελή

Related Posts with Thumbnails