Ταντούνι..εξπρές

Ταντούνι

Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν σπεσιαλιτέ του συγκεκριμένου μαγαζιού (στα στενά μεταξύ Κιουτσούκ και Μπουγιούκ Παρμάκ Καπί σοκάκ) και όχι μια παραδοσιακή συνταγή, μιας και δεν τη βρίσκεις σε πολλά μέρη. Εκεί, με πήγαιναν φίλοι μετά τα μπαράκια και τους ναργιλέδες για να φάμε κάτι...ελαφρύ, πριν κοιμηθούμε.

Τι είναι το ταντούνι τελικά; Σε μια μεγάλη κυκλική κυρτή πλάκα/ταψί, ψιλοκομμένο κρέας τσιγαρίζεται (αλλά και βράζει) σε νερό και λίπος και νοστιμεύει με μπαχαρικά και πράσινα μυριστικά. Σερβίρεται σε γευστικές πιτούλες που τυλίγονται σαν λεπτόμακρα πούρα.




Η ιεροτελεστία του ταντούνι υπαγορεύει σερβίρισμα με συνοδεία πράσινων καυτερών mini πιπεριών και ελιών.



Στην σάλα του ταντουνάδικου, προστέθηκε πριν κανα 2-3 χρόνια μια πολύχρωμη καρικατούρα ενός τυπικού δασύτριχου Τούρκου baba, η οποία μου προκάλεσε απίστευτο γέλιο όταν την πρωτοείδα. Αισθάνθηκα βέβαια πολύ άσχημα όταν ο νεαρός ιδιοκτήτης (που με θυμότανε από παλιά) μου είπε: "Ο μπαμπάς μου είναι, τον θυμάσαι, ε; Δυστυχώς, τον χάσαμε τον καημένο.."



Η περιποίηση του καταστήματος συνεχίζεται και μετά την πληρωμή του λογαριασμού, με την κολόνια για το φρεσκάρισμα των χεριών και τα ξερά γαρίφαλα για το φρεσκάρισμα της αναπνοής.

1 comment:

Anonymous said...

Pes me kaxupopti, alla egw tha anarwtioumoun ti allo exei mesa to tantouni mou meta ap'to atuxo asteio me ton sugxwremeno.

Related Posts with Thumbnails