Προσοχη: Μπαλίκ..Εκμέκ

Τι πιο νόστιμο και θρεπτικό από ψητό ψαράκι σε αφράτη φρατζόλα, αρτυμένο με ξερό κρεμμύδι, πιπεριά και σαλατικά;



Οι ευφάνταστοι μπαλικτσήδες του Εμίνονου από νωρίς ανάβουν τα μαγκάλια, ψήνοντας στην εντέλεια τα ψαράκια τους, ανοιχτά στα δύο.



Το παράξενο αλισβερίσι γίνεται συνήθως ως εξής:
ένα χέρι από την ξηρά δίνει τον παρά και αμέσως ένα άλλο χέρι (από τη βάρκα που ανεβοκατεβαίνει στον ανήσυχο Κεράτιο) δίνει το delicious σαντουιτσάκι!
Ααα όλα κι όλα, οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους..χορτάτους φίλους!



Πέρα από εδώ, μπορείτε να δοκιμάσετε τη σπεσιαλιτέ και σε άλλες παραλιακές περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Ουσκιούνταρ της Ασιατικής όχθης. Βέβαια, το πιο ονομαστό είναι αυτό του Εμίνονου, και ειδικά εκεί που ξεκινά η γέφυρα του Γαλατά, μιας και η παράδοσή του χάνεται στα βάθη των αιώνων.



Ααααα και προσοχή! Μη μπερδευτείτε και ζητήσετε αντί για "ψάρι με ψωμί" (μπαλίκ εκμέκ), "ψάρι με άντρα" (μπαλίκ ερκέκ), όπως δυστυχώς έχω κάνει, με ταπεινωτικές για την αξιοπρέπεια μου συνέπειες:((

6 comments:

kouk said...

Το Εμινονού είναι που επιβιβάζεσαι σε αραγμένα καράβια/εστιατόρια και τρώς τηγανητά ψαράκια; θυμάμαι ήταν πολύ νόστιμα αν και είχα κάποιο άγχος γιατί είχα δει πόσο σκουπίδι έπλεε στο χρυσό κέρας εκεί που κάποιοι ψαρεύανε.

Angelis said...

Όντως, μπορείς και να επιβιβαστείς, αλλά συνήθως είτε τα παίρνεις στο χέρι, είτε κάθεσαι σε τραπεζάκια στην όχθη.

Όσο για τους φόβους σου, τόσο από τη δική μου εμπειρία, όσο κι από όσα έχω ακούσει ever, δε φαρμακώθηκε κανείς. Ούτε καν απλές διάρροιες δεν έχουν καταγραφεί!

Καλή σας όρεξη!

Anonymous said...

Εμείς πηγαίναμε για balik ekmek στο Kadikoy.
Κατεβαίνωντας στην προβλήτα, αμέσως αριστερά, δίπλα στο νερό υπάρχουν τραπεζάκια για να κάτσεις...κάτι σαν ψαρο-φαστφουντάδικα, και πηγαίναμε στο δεύτερο από αυτά. Δεν θυμάμαι γιατί δεν προτιμούσαμε το πρώτο.

Στέλιος said...

Αμάν τί με θυμίζεις! Με παγωμένη μπύρα Εφες! Μιαμ!

Angelis said...

Afiyet olsun abi!

Στέλιος said...

Ωραία τα στολισμένα καραβάκια δεξιά της γέφυρας, όπως βλέπουμε το Εμίνονου, αλλά εμείς καθίσαμε από την άλλη πλευρά της Γέφυρας, που βλέπει το Σουλτάναχμέτ, σε ένα μοντέρνο καινούργιο "φαστ-φουντ", που σερβίριζε μόνον balik ekmek, και τρελαθήκαμε και από τη νοστιμιά αλλά και από την ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ (άστραφταν όλα!). Λέγεται BALIK και είναι το 2ο νομίζω κατάστημα, στο κάτω διάζωμα της Γέφυρας, όπως μπαίνεις από την πλευρά του εκδοτηρίου του Uskudar Iskelesi (απέναντι από το Γιενί Τζαμί).

Related Posts with Thumbnails