π.Τ. ή προ Τανζιμάτ

Ως κλασσικός Έλληνας τα αφήνω όλα για την τελευταία στιγμή. Μάλλον κι εσείς το ίδιο κάνετε, έτσι δεν είναι; Όλο έλεγα λοιπόν, να επισκεφτώ την έκθεση "Οι Ελληνορθόδοξες Εκκλησιές στην Κωνσταντινούπολη πριν από την περίοδο του Τανζιμάτ" (ακούγεται λίγο βαρύς ο τίτλος/σιδηρόδρομος) που φιλοξενείται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Πόλης, αλλά το άφηνα συνεχώς "για αύριο", μέχρι που διάβασα στο Εις την Πόλιν ότι το αύριο έφτασε!


Βαριόμουν - ξεβαριόμουν ξεκίνησα να πάω, γιατί πραγματικά ήθελα να δω την ενδιαφέρουσα, κατά γενική ομολογία, με τη μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, Ελλήνων, Τούρκων και λοιπών, έκθεση. Στο δρόμο συνάντησα τον φίλο Αντωνάκη, που με καθησύχασε ενημερώνοντάς με ότι δόθηκε παράταση έως τις 10 Μαρτίου. Ήδη όμως είχα ξεσηκωθεί.


Η έκθεση όντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα, άντλησα πολλές πληροφορίες για εκκλησίες και αγιάσματα, που είτε γνώριζα, είτε (ακόμα καλύτερα) αγνοούσα. Στην ανάρτησή του ο Ταξιδιώτης δίνει στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ, ας μην επεκταθώ. Ορίστε κάποιες φωτογραφίες της έκθεσης:


και του εσωτερικού του Σισμανογλείου:


Το κλου πάντως, ειδικά για μένα που τα κάνω όλα σαπουνόπερα και λίγο ριάλιτι, ήταν η γνωριμία μου με τον άνθρωπο που την έστησε, τον Ζαφέρ Καρατζά. Δεν τον γνώριζα από πριν φυσιογνωμικά και φανταζόμουν έναν γέρο, με άρωμα λιβανιού και ναφθαλίνης. Αντίθετα, ο κύριος Καρατζά, που τυχαία αρχίσαμε να μιλάμε, είναι ένας συμπαθέστατος ενδιαφέρων τύπος με χιούμορ και έξυπνο βλέμμα.


Μιλήσαμε για εκκλησίες, για τις σχέσεις των 2 λαών, αλλά και για άλλα πιο "ελαφριά" θέματα, όπως για το πού εσύ ξεκινάς και πού η ζωή σε βγάζει κτλ. Η δουλειά που έχει κάνει και αποτυπώνεται σ' έναν χορταστικό τόμο με φωτογραφίες και πληροφορίες (στα Τουρκικά), αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια.


Επίσης συγχαρητήρια αξίζει η διάθεση του να μοιράζεται με τους "ερασιτέχνες" τις ομορφιές της Πόλης, με αυτήν την αφοπλιστική απλότητα που τον διακρίνει.

3 comments:

Στέλιος said...

Ontws simpathis, alla den einai kai tzoveno. Mesilika ton les.

Angelis said...

χεχε, όπως φαίνεται και από το βιογραφικό του, 57 ετών είναι ο άνθρωπος:)

Γιώργος (Αθήνα) said...

Αγγελή ευτυχώς που έβαλες το βιβλίο του Karaca μήπως και ασχοληθεί-ενδιαφερθεί κανένας ελληνικός εκδοτικός οίκος και μας το φτιάξει στα ελληνικά!

Related Posts with Thumbnails