Ώρα για κυδώνι!

Το φθινόπωρο μαζί με τις βροχές και το μίκρεμα της μέρας φέρνει τουλάχιστον και κάποια καλά. Ένα από αυτά είναι και το κυδώνι. Ένα κάπως παρεξηγημένο φρούτο, στυφό αλλά με ιδιαίτερη γεύση.



Όταν το κυδώνι μαγειρευτεί, πραγματικά "μεταμορφώνεται"! Η στυφάδα και η ξινίλα δίνουν τη θέση τους στη γλύκα, ειδικά αν βράσει σε σιρόπι ή ψηθεί πασπαλισμένο με ζάχαρη. Το γλυκό κυδώνι είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά στην φθινοπωρινή Πόλη. Σε πολλά μέρη μπορείς να το γευτείς, αλλά ένα από τα πιο ονομαστά είναι το γλυκατζίδικο της ψαραγοράς του Πέραν, το Sakarya Tatlicisi.



Το κυδώνι αρχικά βράζει σε σιρόπι και μετά ψήνεται, μαλακώνοντας, γλυκαίνοντας και εντέλει αποκτώντας ένα βαθύ πορτοκαλί-καφετί χρώμα. Αγαπημένος συνοδός του είναι το παχύ καϊμάκι, που χαλιναγωγεί τη γλύκα του και το καθιστά ένα πλήρες γεύμα!




Τι κρίμα που δεν το βρίσκουμε όλον το χρόνο, γι' αυτό λοιπόν ας μη χάνουμε καιρό!



3 comments:

Anonymous said...

Καλά Αγγελή σήμερα που πέρασα από τον Güllüoğlu στο Σύνταγμα είχε στη βιτρίνα του, κάπως ψιλοκρυμμένα, τέτοια αυτοκρατορικά ημι-κυδώνια...αλλά εγώ θέλω να τα δοκιμάσω εκεί με το γνήσιο συνοδευτικό...Τι να πω, ότι στο Sakarya έχουμε φάει ΤΙΣ ποάτσες...Κυριακή πρωινιάτικα και καυτές-καυτές από το φούρνο...νομίζω είναι οι πιο διάσημες ιστορικά...Ααααα δεν μας έγραψες κάτι για τα καδράκια (με ελληνικό περιεχόμενο στον τοίχο αριστερά, πάνω από τα τραπεζάκια) του Sakarya...Επίσης να μην ξεχάσω να αναφέρω και το φοβερό γωνιακό ημιυπόγειο ποατσοπωλείο (με επίσης σούπερ νόστιμα φρεσκοψημένα προϊόντα) κάτω από τον Πύργο του Γαλατά, απέναντι από την σκάλα εισόδου του Πύργου στην αρχή του κατηφορικού σοκακίου...το γνωρίζεις; Δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει το όνομα...Μα καλά περί ποάτσας αλλού είχες post...αλλού στέλνω τα σχόλιά μου κι εγώ!!!
Γιώργος (Αθήνα)

Anonymous said...

Τι κρίμα που δεν το βρίσκουμε όλον το χρόνο, γι' αυτό λοιπόν ας μη χάνουμε καιρό!

Και τι άλλο δεν βρίσκουμε όλο τον χρόνο εκεί;
Boza...
Please, γράψε μας κάτι και γι'αυτό!!!
Γιώργος

Angelis said...

Γιώργο η επιθυμία σου εκπληρώθηκε, μπορείς να διαβάσεις για την μπόζα εδώ: http://angelisandtheistanbul.blogspot.com/2009/11/m.html

Related Posts with Thumbnails