Ο Πιερ Λοτί στο ενοίκιο

Κάποιες φορές ακόμα και στις λάσπες ανακαλύπτεις διαμάντια, έτσι δε λένε; Στην περίπτωση μας, οι λάσπες είναι τα υπερτουριστικά εστιατόρια του Σουλτάν Αχμέτ, δίπλα στα μνημεία και τα μαγαζιά με σουβενίρ.



Η πείνα μας ανάγκασε να καταφύγουμε σ' ένα καφέ-εστιατόριο της Ντιβάν Γιολού (το δρόμο του τραμ) μεταξύ των στάσεων Τσεμπερλίτας και Μπεγιαζίτ. Λίγα μαγειρευτά και άλλα της ώρας συνθέτουν ένα συμπαθητικό μενού, αλλά το διαμάντι δεν είναι αυτό. Στα σουπλά διάβασα ότι στα "παλιά τα χρόνια" το σπίτι φιλοξένησε τον Πιερ Λοτί, το Γάλλο αξιωματικό και συγγραφέα, που τόσο αγάπησε την Πόλη και τις γυναίκες Της.



Επειδή όμως την έχω πατήσει πολλές φορές, δεν αρκέστηκα στις διαβεβαιώσεις των ευγενέστατων σερβιτόρων για την ιστορικότητα του μέρους, αλλά το έψαξα και μόνος μου. Όντως, αν και το πρώτο σπίτι του Λοτί βρισκόταν σε άλλο σημείο της ίδιας οδού, το οποίο δεν υπάρχει σήμερα, μετακόμισε εδώ το 1910. Για να ακριβολογήσω, δεν ξέρω αν το νοίκιασε ή το αγόρασε, αλλά μου άρεσε η ιδέα! Ίσως να θέλω να βρίσκω ομοιότητες με τον αλαφροΐσκιωτο Δυτικό που τον ρούφηξε η Πόλη.


7 comments:

Γιώργος (Αθήνα) said...

Αγγελή είσαι φοβερός! Ανάρτηση για τον Λοτί...αλλά στο κέντρο ζουμεροί κεφτέδες...έτσι να μας προκαλείς!!! Η διάταξη των φωτογραφιών σου υπέρ αυτού που λέω...μ'αρέσει!!!
Καλή χώνεψη!!!

Γ. Π. said...

μας βλέπω όλους να πιερλοτίζουμε άσχημα!!!!

Στέλιος said...

Aggelako poli orees plirofories, eisai enas astynomos sainis! Omws, sou eipa kai apo konta oti to antikeimeno tou pothou tou Lotti mporei na min itan akribws oi .. gynaikes tis Polis! (ftasame kala!)

Angelis said...

@ Γιώργος

Μπιρ σόντα αλαμπιλίρ μιγίμ, λούτφεν?
εϊβαλά, ουστά!

@ Γ.Π.

πιερλοτίζουμε κατά το καρναβαλίζουμε; ψηφίζω πιερλότισμα πάντως!

@ Στέλιος

Του άρεσαν τα ξινά λες, ε? Χαλάλι του, του μπαγασάκου!

Γιώργος (Αθήνα) said...

Στέλιο,
Οι οθωμανικές απολαύσεις ήταν διάσημες...ε πού αλλού στην πρωτεύουσα Βασιλεύουσα...ήταν σε υπερπροσφορά!!! Για όλα τα γούστα!!!

Yorgos (Atina) said...

Αγγελή,
Lütfen, bir şalgam alacağım...Τις σόδες...άστες για το δρόμο!!!
Ποια Σαρακοστή και νηστεία...

Anneta said...

Δεν παρακολουθώ ακριβώς τα παραπάνω σχόλια μα έχω να προσθέσω πως αν δεν απατώμαι ο Pierre Loti ήταν φιλότουρκος μα μισέλληνας. ΄Ετσι για μια εξτρά πληροφορία.

Related Posts with Thumbnails