Σουλατσάροντας με τον Freely

Είναι το ίνδαλμά μου, ο θεός μου, ο γκουρού και ο πνευματικός μου. Ο John Freely, αυτός ο πρώην καταδρομέας του Ναυτικού των ΗΠΑ που έχει ευαισθησίες νεαρής ανατολίτισσας παρθένας, που πίνει βαρέλια κρασί με τους ψαράδες του Βοσπόρου - βγάζοντας τούς νοκ άουτ, μιλάει για φιλοσοφία με ρακένδυτους αποτρελαμένους ζητιάνους - πρώην βαθύπλουτους κοσμοπολίτες, ή δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου, είναι ο Άνθρωπος της Πόλης.



Ένα από τα βιβλία του που ποτέ δεν αποχωρίζομαι όταν βγαίνω για ιχνηλάτηση σε μια καινούρια γειτονιά (αμέ, δεν τα ξέρω όλα και πολύ χαίρομαι γι' αυτό!) είναι το Strolling through Istanbul, με πρώτη έκδοση το 1972!



Δεν ξέρω πως τα καταφέρνει ο μπαγάσας και με κάτι σκαριφήματα, ούτε καν κανονικούς χάρτες, σου δίνει τόσο ακριβή πληροφορία που τύφλα να χουν οι δορυφορικοί navigators. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι από το '72 μέχρι σήμερα έχει έρθει το πάνω κάτω στην πολεοδομία/ρυμοτομία/χωροταξία κ.ο.κ. της Πόλης, παρ' όλα αυτά λες και ήξερε ο άτιμος ποιά χαμόσπιτα θα αντέξουν στον χρόνο, ποιές κρήνες θα "στερέψουν" για πάντα ή ποιό βυζαντινό σπάραγμα θα μπαζωθεί για να γίνει σούπερ μάρκετ, και δίνει οδηγίες που λειτουργούν μετά από 40 ολόκληρα χρόνια!



Περίμενα πώς και πώς την επανέκδοση του βιβλίου μέσα στο 2010. Κι πριν προλάβω να το δω στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το δέχθηκα ως δώρο!



Ένας φίλος του blog, που αφήνει συχνά σχόλια, μου το χάρισε τη βραδιά της απονομής. Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπεις τα usernames του internet να αποκτούν σάρκα και οστά και ακόμα καλύτερα να κάνεις νέους φίλους που μοιράζεστε τις ίδιες..μανίες! Μα τι τυχερός που είμαι!

ΥΓ1: Άλλο αγαπημένο βιβλίο του Freely είναι η "Κωνσταντινούπολη", το οποίο παρουσίασε ο Ταξιδιώτης στο αγαπημένο Εις την Πόλιν.
ΥΓ2: Για να μην κάνουμε αδικίες, οι συγγραφείς του Strolling through Istanbul είναι δύο: Hillary Sumner - Boyd & John Freely.

3 comments:

Γιώργος (Αθήνα) said...

Αχ Αγγελή...όλα στη φόρα;
Η Χίλαρι του βιβλίου --αναφέρει στον πρόλογο του βίβλιου ο γκουρού σου--συγχωρέθηκε...αλλά άλλη Χίλαρι οργώνει τον κόσμο όλον και τον διαφεντεύει...U know!!!

Asimina ( athina) said...

Βρήκα το blog σου την περασμένη βδομάδα πριν έρθω σαββατοκύριακο στην Κωσταντινούπολη. Αγόρασα το βιβλιο του Freely εκεί και στο βιβλιοπωλείο μου κάναν δώρο και ταξιδιωτικό φωτάκι.
Πέρασα πολύ ωραία εις την Πόλιν.

Θα σε διαβάζω !!!

Angelis said...

Γεια σου Ασημίνα,

Χαίρομαι πολύ που πέρασες όμορφα στην Πόλη, χαίρομαι επίσης που θα με διαβάζεις:))

Related Posts with Thumbnails