Ισκεντέρ κεμπάπ

Όσο διάσημα είναι τα κεμπάπ από τα Άντανα και την Όυρφα, άλλο τόσο είναι και το κεμπάπ της Προύσσας. Το λένε Ισκεντέρ κεμπάπ, όνομα που πήρε από τον Ισκεντέρ Εφέντη, ο οποίος το πρωτοπαρασκεύασε τον 19ο αιώνα. Τα συστατικά του πιάτου είναι ντονέρ κεμπάπ (γύρος), ξαπλωμένο σε στρώμα ψιλοκομμένης πίτας, εμποτισμένης σε κόκκινη σάλτσα και γιαουρτάκι! Μια επίσκεψη στην Προύσσα (Μπρούσα αν προτιμάτε) θεωρείται λειψή, αν δεν φάτε τη σπεσιαλιτέ της.



Έχω όμως καλά νέα και για όσους παραμείνουν στην Πόλη! Στα περισσότερα εστιατόριά Της, μπορείτε να γευτείτε αυτήν τη νοστιμιά, που μάλλον θα αποκλίνει λιγάκι από την οριτζινάλε συνταγή. Ένα αυθεντικό Ισκεντεράδικο, βρίσκεται στο Πέραν - κατεβαίνοντας την Ιστικλάλ, στρίβεις δεξιά αμέσως μετά το Hüseyin Ağa Camii, το μοναδικό τζαμί επί του μεγάλου πεζοδρόμου και το βρίσκεις στα 50 μέτρα.





Αυτήν την ανακάλυψη (όπως και πολλές άλλες) την χρωστώ σε μια φίλη Τουρκάλα, την Ιπέκ, η οποία μας οδήγησε στο κεμπαπτζίδικο, λέγοντας πως ο αδερφός της που ζει στα ξένα, κάθε φορά που επιστρέφει στην Πόλη, καταφεύγει εδώ για Ισκεντέρ.



Πέρα από την κλασσική συνταγή αποκλειστικά με ντονέρ, στο Bursa Kebapçısı προτείνουν και τη σπέσιαλ βερσιόν με 3 είδη κρέατος: ντονέρ / ψιλοκομμένο φιλέτο / κεμπάπ από κιμά. Όπως υπαγορεύει η παράδοση, το κρέας περιχύνεται με βούτυρο (λες και είναι light από μόνο του!), ενώ το γιαούρτι είναι αναμεμιγμένο με τα κομματάκια της πίτας και όχι στο πλάι, όπως το σερβίρουν στα υπόλοιπα εστιατόρια της Πόλης. Μιλάμε για μια πραγματικά αραμπέσκ απόλαυση!



Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Πόλη, σας προτείνω να κάνετε ένα ταξίδι αστραπή στην Προύσσα πάνω σ' έναν μπακιρένιο δίσκο Ισκεντέρ.

8 comments:

Νασος Παπαστυλιανού said...

Χρηστική η πληροφορία σου Αγγελή. Η συγκεκριμένη φίρμα που έχει έδρα την Προύσσα δίνει franchise εδώ και χρόνια.

kouk said...

Καλά το ισκεντέρ κεμπάπ στην Bursa είναι όλα τα λεφτά. Είμαι τόσο χαρούμενος που το δοκίμασα πριν χρόνια. Ακόμα το σκέφτομαι :-)

Εκτός από το λιωμένο βούτυρο κάτι άλλο που είχα παρατηρήσει στο μαγαζί που έκατσα ήταν ότι οι περισσότεροι το συνόδευαν με ένα χυμό ο οποίος μάλλον ήταν βυσσινάδα (αν και δεν το θυμάμαι). Ξέρεις αν είναι μια γενικότερη συνήθεια;

Γιώργος (Αθήνα) said...

Γιαμ γιαμ γιαμ...κολασμένη Σαρακοστή ;-)))
Ο Kouk μάλλον θα εννοεί το şalgam (ζυμωμένος χυμός από γογγύλι)...που είναι το κλασικό συνοδευτικό τού πικάντικου κεπάμπ εξ Αδάνων--αλλά γιατί όχι..να μη συνοδεύει και τα υπόλοιπα κεμπάπια...επίσης κυκλοφορεί και το spicy şalgam το οποίο δεν έχω προς το παρόν δοκιμάσει.
Αχ Αγγελή έχεις γίνει ο προσωπικός μας ξελιγωτής...

Angelis said...

@NASSOS

Χωρίς να ξέρω ακριβώς το πότε, θα κάνω μια αντιπαραβολή και με το οριτζινάλε της Προύσσας. Να υποθέσω ότι σου αρέσει το Ισκεντέρ ε Νάσσο?

@kouk

Μάλλον λες το şıra, δες εδώ:
http://www.bigloveturkey.com/pages/15-turkish-drinks.asp

Για δες μνήμη!

@Γιώργος

Ακούς εκεί ξελιγωτής!
Πλάκα έχει!

Γιώργος (Αθήνα) said...

Ώπα και το ισκεντέρ με το σπέσιαλ δικό του συνοδευτικό ποτό...μωρέ τι σου φτιάχνει ο πιστός μουσουλμάνος που δεν θέλει το αλκοόλ!

Unknown said...

χαιρετε! Κ. Αγγελή πηγα με την κοπέλα μου (Burcu) στο Μπουρσα Κεμπαμπτζισι και ήταν οοολα τα λεφτα.. απο δώ και περα χρησιμουποιούμε το blog σου σαν τουριστικό οδηγό!!

Angelis said...

Γεια σου κ. Jason!

Χαίρομαι πολύ που άρεσε και στους 2, ιδιαιτέρως δε στην αγαπημένη σου Burcu, που όλο και θα ξέρει καλύτερα από εμάς το "σωστό" ισκεντέρ!

Ελπίζω και στις μελλοντικές προτάσεις του blog, να βρίσκετε όμορφες βόλτες, νόστιμα φαγητά και ενδιαφέροντες ανθρώπους:)

angeliki said...

Angeli, elpizw na xana erthw syntoma sthn poli gia na to dokimasw!

Related Posts with Thumbnails