φύλλα χρυσού στον γκαϊφέ

Το Çırağan Palace είναι ένα από τα πιο φημισμένα και ακριβά ξενοδοχεία της Πόλης, που συχνά πυκνά συγκαταλέγεται στις χρυσές λίστες των πιο χλιδάτων και πολυτελών καταλυμάτων του κόσμου.

 
Παλάτι, χτισμένο από τους περίφημους αρμένηδες αρχιτέκτονες της οικογένειας Μπαλυάν, γνωστούς επίσης για τα Παλάτια Ντολμά Μπαχτσέ, Κιουτσούκ Σου, Μπειλέρμπεϊ κ.ά., νεομπαρόκ τζαμιά (όπως του Ορτάκιοϊ) και άλλα επιβλητικά μνημεία, με λεπτοκεντημένες μαρμάρινες προσόψεις.


Η μοίρα βέβαια, δεν του φέρθηκε με συμπόνοια και στις αρχές του 20ού αιώνα κάηκε, παραμένοντας ερείπιο για δεκαετίες. Αγοράζεται κατόπιν από έναν ξενοδοχειακό όμιλο, ο οποίος ανακαινίζει το ιστορικό κτίριο και κατασκευάζει ένα καινούριο δίπλα, πόσο άσχημο και μπετονένιο, δυστυχώς! Σαν εργατικές κατοικίες μοιάζει, αλήθεια!


Ωστόσο, ακόμα και για διαμονή στα δωμάτια του καινούριου κτιρίου, απαιτούνται εκατοντάδες ευρώ / νύχτα. Οι τιμές δε, απογειώνονται για τα δωμάτια του ιστορικού τμήματος, με τις σουίτες του να φτάνουν, τα (κάθεστε?) 30.000 ευρώ / νύχτα!


Μιας και τα κορίτσια πρότειναν να πάμε για καφεδάκι, δεν τους το αρνήθηκα. Η θέα στο Βόσπορο, μέσα από τη θεόρατη μαρμάρινη πύλη, πάνω από την infinity πισίνα, είναι πραγματικά εντυπωσιακή.


Το ίδιο και οι τιμές των καφέδων! Ο Τουρκικός με 18 λίρες (9 ευρώ) και ο καπουτσίνο με 20 (10 ευρώ) ήταν οι πιο ακριβοί που ήπιαμε ποτέ. Αν ρωτήσετε εμένα, θα προτιμούσα να πιω ένα καφεδάκι πατώντας στην άμμο, καθισμένος σε μια καρέκλα "του γύφτου", ακουμπώντας το φλυτζάνι μου σ' ένα κομμάτι ναβοπάν. Βέβαια, κάπου κάπου, χρειάζονται κι οι υπερβολές. Άλλωστε, ο χρυσός..βοηθάει στην χώνεψη.



Άντε με το καλό ο γάμος, Ελσάκι! Δεν έγινε ακόμα, έτσι δεν είναι; Να ζήσετε και στο κεφαλάκι μας! Αννέτα, Μάγδα, Ιωάννα, Σίσσυ και Βίκυ σας φιλώ!

6 comments:

Γιώργος (Αθήνα) said...

Τρελλοκόριτσα!!! Καλά σαν bachelor kahve μού ακούστηκε η όλη υπερβολή για χρυσό καφέ...Αγγελή, έχεις πελάτες και υποψήφιες νύφες; Αν ναι, να επεκτείνεις τις υπηρεσίες σου και στην κατηγορία των ανύμφευτων!!! ;-))))))
Ωραίος!

Moloch said...

Έχω πολλά χρόνια να πάω! Θυμάμαι όμως ακόμη την Infinity πισίνα που είναι σαν να χύνεται στο Βόσπορο.

Anneta said...

Ο γάμος έγινε τζάνιμ!:) Ο καφές στο Ciragan ήταν όλα τα λεφτά (όμως κυριολεκτικά!) Αξίζει για 1 φορά σε κάποια επίσκεψη στην Πόλη. Όμως κι εγώ προτιμώ την άμμο και τα νοβοπάν και τον τουρκοκαφέ μερακλήδικο, καϊμακλίδικο και οικονομικότερο βεβαίως! Φιλιά Αγγελή!

Σταυρούλα Σανίδα said...

Τελικά αυτά τα φύλλα χρυσού είναι διακοσμητικά ή πίνονται κιόλας; Σταυρούλα (φίλη της Μαρίας, γνωριστήκαμε την Κυριακή στο τζαμί του Ortakay)

Angelis said...

μα φυσικά και πίνονται, για να κάνεις και απόσβεση!

Anneta said...

Γίνεται και ωραίο τατουάζ στο δόντι, η εξέλιξη των χρυσής οδοντοστοιχίας :) Πιο μόνιμη απόσβεση.

Related Posts with Thumbnails