Ίχνη Πολέμου

Στείλατε email στο info@bestpostawards.gr για να εξασφαλίσετε προσκλήσεις για την Τελετή Απονομής των Best Post Awards 2009; Ραντεβού στις 9 Φλεβάρη!

Το Ζωγράφειο Λύκειο, ένα από τα πιο ιστορικά σχολειά της Πόλης, πέρα από την προσφορά του στην εκπαίδευση των νέων, έχει και μια ιδιαίτερα έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Είχε άλλωστε την τύχη να διοικείται από εμπνευσμένους διευθυντές (χαιρόμαστε ιδιαιτέρως κάθε φορά που συναντάμε τον αξιαγάπητο Δ. Φραγκόπουλο, τον μακροβιότερο σ' αυτήν τη θέση) όπως τον δραστήριο Ιωάννη Δεμιρτζόγλου, που συνεχώς κάτι οργανώνει, κάπου συμμετέχει και φυσικά παίζει και ακορντεόν!



Αυτές τις ημέρες στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Νεράντζη με όνομα Ίχνη Πολέμου.




Τη βραδιά των εγκαινίων παρευρέθηκαν όλες οι σημαίνουσες προσωπικότητες της Πόλης, με προεξέχουσα την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε μια δεύτερη επίσκεψη ένα ήσυχο απόγευμα Τρίτης είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω καλύτερα τις φωτογραφίες του Νεράντζη, στις οποίες αποτυπώνεται η φρίκη, η αδικία, η κατάρα αν θέλετε του πολέμου, με τρομερή δύναμη και αμεσότητα. Όπως έγραψα στο βιβλίο επισκεπτών, η έκθεση πέρα από την καλλιτεχνική αξία της, επιτελεί το σημαντικό έργο να μας "ξυπνήσει" από τον λήθαργο και την ψευδαίσθηση ότι ο πόλεμος είναι κάτι πολύ μακρινό από εμάς και οι αριθμοί των απωλειών που ακούμε από την τηλεόραση αναφέρονται σε ακρωτηριασμένα παιδιά, διαμελισμένους αμάχους και γκρεμισμένα σπίτια και ζωές.




Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Δ. Κοσμίδη, ο Νεράντζης είναι " ένας επαγγελματίας γραφιάς, ραδιοφωνιτζής και τηλεδημοσιογράφος, που χρησιμοποιεί την κάμερα, φωτογραφική ή τηλεοπτική, ως προέκταση της γραφίδας του, ως εργαλείο της μαχόμενης δημοσιογραφίας που υπηρετεί", για να καταλήξει: "Τα Ίχνη Πολέμου, ψηφίδες από την έρημο του πραγματικού που διασχίζουμε, δεν βλέπονται, διαβάζονται".



Η έκθεση πήρε παράταση έως την 5η Φεβρουαρίου, όπως δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Πόλης, στο φύλλο της 21ης Ιανουαρίου.


No comments:

Related Posts with Thumbnails