Κρίμα για τη Δέσποινα..

Το μεϊχανέ (ταβερνάκι) της Δέσποινας στο Κουρτουλούς (Ταταύλα) είναι ένα στέκι, οι τοίχοι του οποίου έχουν ποτιστεί με μπιτόνια ρακί και κρασιού και γλέντια μετά μουσικής μέχρι πρωίας. Στο παρελθόν, πολλές φορές μου το πρότειναν γνωστοί, αλλά η ευκαιρία δόθηκε μόνο όταν μια παρέα φίλων επισκεπτών, που το διάβασε στον οδηγό Lonely Planet (αμέ!), προσκάλεσε κι εμένα.



Από την πρώτη στιγμή που μπήκα αισθάνθηκα ότι η ενέργεια που (μάλλον) είχε αυτό το ιστορικό μέρος, το έχει εγκαταλείψει προ πολλού. Μια αδιάφορη σάλα, που ψάχνει να βρει τον χαρακτήρα της. Ούτε ιδιαίτερα πολυτελής, καινούρια και αστραφτερή από τη μία, αλλά ούτε και γοητευτικά πολυκαιρισμένη, αυθεντική και καλτ από την άλλη.



Οι μεζέδες, μια από τα ίδια τόσο σε ποικιλία όσο και σε νοστιμιά. Η φάβα δε, μου μύριζε πολύ άσχημα, ντράπηκα βέβαια να το πω στους συνδαιτυμόνες μου, για να μην τους χαλάσω την όρεξη. Μοιραστήκαμε και κάποια κύρια, τα οποία επίσης δεν ενθουσίασαν κανέναν.




Όλα τα παραπάνω συγχωρούνται (λέμε τώρα), όχι όμως και τα 2 παρακάτω:
  • Στο μεϊχανέ υπάρχει μια κομπανία, η οποία τριγυρίζει από τραπέζι σε τραπέζι και αφού παίξει 2-3 κομμάτια, ΑΠΑΙΤΕΙ να τους δώσεις μπαχτσίσι (φιλοδώρημα)! Επειδή, παίζανε με μια βαρεμάρα του κερατά μιας και το μυαλό τους απασχολούσε το πόσα πορτοφόλια υπάρχουν στο τραπέζι και κυρίως γιατί ζητούσαν ΕΠΙΜΟΝΑ μπαχτσίσι, τους δώσαμε ένα τάλιρο (πολύ κακώς τώρα που το σκέφτομαι) και ένας από αυτούς μου έκανε και παρατήρηση ότι "είμαστε 4 μουσικοί! "." Ωραία, του λέω, στον καθένα σας πέφτει από 1.25 λίρα!"
  • Το αμέσως χειρότερο είναι ο φουσκωμένος λογαριασμός που μας ήρθε και που χωρίς υπερβολή έπρεπε κανονικά να ήταν αν όχι ο μισός, αλλά το πολύ στα 2/3, γι' αυτά που καταναλώσαμε.


Αισθάνομαι πολύ καλύτερα που δεν παρέσυρα εγώ τα παιδιά σ' αυτήν την τουριστική παγίδα (δυστυχώς έτσι λέγεται αυτό που έζησα εκείνο το βράδυ). Δεν ξέρω αν η διπλανή παρέα Αμερικανών φοιτητών συμφωνεί μαζί μου, αλλά γνωρίζω καλά τι μας αρέσει στους Έλληνες και χρέος μου είναι να προειδοποιώ εγκαίρως ώστε να αποφεύγονται οι κακοτοπιές. Όποιος έφαγε στη Δέσποινα κι έχει αντίθετη άποψη ας τη μοιραστεί μαζί μας.

5 comments:

japetus said...

Οι προτάσεις του Lonely Planet είναι πολλές φορές δίκοπο μαχαίρι... Ειδικά αν προκειται για μικρά και όχι τόσο τουριστικά μαγαζιά, η δημοσίευση στον οδηγό προκαλεί μεγάλη και απότομη τουριστική αύξηση στο μέρος και οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Μια και τους επισκέπτεται πλέον πολύς ξένος κόσμος, ανεβάζουν τιμές, ρίχνουν την ποιότητα και απολαμβάνουν τα κέρδη. Δε συμβαίνει φυσικά παντού αυτό, υπάρχουν και πολλοί σοβαροί ιδιοκτήτες, αλλά θέλει λίγο προσοχή..

Unknown said...

ακριβώς... είναι θέμα τύχης (κακής, εν προκειμένω) και λίγο θέμα του τί αισθητήριο έχεις για όλα αυτά.. συνήθως από την είσοδο αρχίζουν οι διαρροές "αλήθειας", πληροφοριών κλπ , για το τί πρόκειται να ακολουθήσει..

ευχαριστούμε για το σχόλιο Αγγελή!

Mariana Kavroulaki said...

Τελικά η εστίαση ένθεν κακείθεν του Αιγαίου δεν ξεφεύγει από τις παιδικές ασθένειες της τουριστικοποίησης. Κρίμα!

Γιώργος (Αθήνα) said...

Είναι απλό: αναζητάτε ό,τι δεν προτείνει ο Lonely Planet (εγώ πλέον φυσάω και το γιαούρτι, ακολουθώντας εντός Τουρκίας προτάσεις από τον εν λόγω "αξιόπιστο" έντυπο οδηγό!)...ανακαλύπτετε σε κάθε τόπο αυτό που σας κεντρίζει ή αυτό που σας προτείνουν οι ντόπιοι...άρα: αλληλεπιδράστε με τους εντόπιους, επικοινωνήστε με όποιο τρόπο, σε όποια γλώσσα μπορείτε!!! Γιατί σε κάθε τόπο υπάρχουν άνθρωποι που επιδιώκουν τη φιλική επικοινωνία με τους περαστικούς επισκέπτες από ανθρώπινη ανάγκη (μην πάει ο νους σας στο κακό ή πονηρό...!). Η δέουσα προσοχή: αυτονόητη!!!!

Anonymous said...

Angeli,gia tous anagnostes tou blog,na entopiso ke ego ali mia touristopagida.To galliko LA BRISSE dipla apo to xenodohio Marmara Peras.Xalia fagito,ilithio servis,para tin poli orea thesi tou kai tin atmosfera tou.Tora tha mous pis giati na faei kapios galliko stin Poli.E,kammia fora kanoume kai ma....es,sta taxidia.Antitheta paroti gnosta kai touristika,axizoun oposdipote gia ena episkepti to TUGRA sto Ciragan Palace kai to POSEIDON sto Bebek.To proto me epivlitiki Othomaniki atmosfera,to deftero me monadiki thea sto Vosporo.Ke ta dio ine ligo akriva,alla opos lene oi agglosaxones worth every peny.Ke gia to Poli poiotiko fagito,ke to aristo servis tous.Pollous xairetismous PANTELIS.BERLIN P.S. Eho gevmatisi se polla estiatoria tou kosmou.Ton Tarama tou POSEIDON den to efaga,pouthena...

Related Posts with Thumbnails