Ocakbasi: Σούσι Μπαρ αλά Τούρκα

Στείλατε email στο info@bestpostawards.gr για να εξασφαλίσετε προσκλήσεις για την Τελετή Απονομής των Best Post Awards 2009; Ραντεβού στις 9 Φλεβάρη!

Το φαγητό αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια από τις κορυφαίες ατραξιόν για κάθε ταξιδευτή στην Πόλη. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι Έλληνες επισκέπτες που θέλουν να γευτούν κάτι που να προσεγγίζει μια οικεία σε αυτούς γεύση, απλή σε σύνθεση και απογυμνωμένη από μπαχαρικά, σάλτσες και βούτυρα. Ε λοιπόν, έχω καλά νέα και γι' αυτούς!



Όχι και τόσο "νέα" φυσικά μιας και οι ψησταριές τύπου Ocakbasi (Οτζακμπασί) αποτελούν από τις παλαιότερες γευστικές παραδόσεις της Τουρκίας. Αγαπημένο Ocakbasi είναι το Zubeyir στην οδό Kurabiye, το βρίσκεις εύκολα ακολουθώντας το στενάκι Bekar, απέναντι από το κατάστημα Adidas, στα 200 μέτρα από την πλατεία Ταξίμ.



Κύριο στοιχείο του, όπως σε όλα τα Ocakbasi είναι η μακρόστενη ψησταριά, γεμάτη με πυρωμένα κάρβουνα, στεγασμένη με χάλκινο "ουρανό" για να ρουφάει την κάπνα. Ο Ουστά (:μάστορας- ο ψήστης εν προκειμένω) αναλαμβάνει το επίπονο ψήσιμο των κρεατικών και πρέπει να διαθέτει χειρουργική ακρίβεια για να μην τσουρουφλίζει τα παϊδάκια, να κρατά ζουμερά τα σις (σουβλάκια με κρέας, κοτόπουλο, συκωτάκι κτλ) και να μελώνει τα νεφράκια όσο ακριβώς χρειάζεται! Ιδιαίτερη εμπειρία αποτελεί να καθίσεις στις καρέκλες γύρω από την ψησταριά, για να εμπεδώσεις και τον τίτλο της ανάρτησης.






Τα καλαθάκια με το ψωμάκι πιντέ (στυλ λαγάνας) και τα λαβάς (λεπτές αραβικές πίτες που ψήνονται πάνω στα κρέατα και πασπαλίζονται με μπαχαρικά / ο ουστά μου τις είπε "Λαχματζούν" της Χάι Σοσάϊτι!) , καθώς και ψητές πιπεριές και ντοματούλες ανανεώνονται συνεχώς. Τα ψητά τα συνοδεύεις με σαλάτες και μεζεδάκια. Οι τιμές σε όλα τα Ocakbasi είναι πιο ακριβές από τα υπόλοιπα μαγειριά και εστιατόρια (γύρω στις 40 λίρες /άτομο) , αλλά τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Ο συνδυασμός του ρακί με την κάψα από το μαγκάλι (φροντίστε να καθίσετε γύρω-γύρω) και τη γλύκα από τα τραγανιστά λιπάκια είναι απολαυστικός!




2 comments:

Γιώργος (Αθήνα) said...

Μμμμμ ψητά, ψητά, ψητά...αλλά και έναν çiğ köfte μας τον φωτογράφησες...για να δικαιολογήσεις το σούσι του τίτλου!!!
Ocak, Γενάρης, εστία, mutfak, κουζίνα, πυρά, παραστιά, τζάκι...ΚΡΥΟ & ΧΙΟΝΙ!!!
Ωραίος!!!
Με έπιασε το γλωσσολογικό μου;

Angelis said...

Σε έπιασε, αλλά καλά έκανε!

Related Posts with Thumbnails