Kafeka Nargile Kafe

Επικαιροποίηση / Αρχική ανάρτηση του post στις 31/01/2009

Αν στο δυτικό κόσμο μπορείς να έχεις για στέκι σου ένα μπαράκι, ένα εστιατόριο ή μια καφετέρια, στην Τουρκία μπορείς να κάνεις στέκι σου ένα Ναργιλέ καφέ!!



Έτσι λοιπόν εγώ, έκανα στέκι μου το Kafeka Nargile Kafe. Το κεντρικό του location (μόλις λίγα τετράγωνα από την πλατεία Ταξίμ, στο στενάκι των MacDonalds της Ιστικλάλ), η απίθανη περατζάδα του, αλλά κυρίως ο ποιοτικός καπνός* με τον οποίο γεμίζουν τους ναργιλέδες, με κάνουν να παραβλέπω την έλλειψη ιδιαίτερης (ανατολίτικης) ατμόσφαιρας, ή ιστορικότητας του μέρους.




Για να περιαυτολογήσω και λίγο, μετά από τα συνεχή ραντεβού που έδινα με Τούρκους (και άλλους) φίλους εκεί, έχει γίνει πλέον και δικό τους στέκι, ακόμα και όταν εγώ δε βρίσκομαι στην Πόλη.




Ο αγαπημένος μου ναργιλετζής ever, είναι ο Βεϊσέλ, ένας κουρδικής καταγωγής νεαρός από το Μαρντίν, ο οποίος στα χρόνια που γνωριζόμαστε πήγε φαντάρος, άλλαξε πολλές δουλειές, επέστρεψε στο Kafeka, παντρεύτηκε κτλ, αλλά δυστυχώς τώρα τον έχω χάσει.



Τις προάλλες, το αφεντικό μου αποκάλυψε την καταγωγή του ονόματος του μαγαζιού. Ο ίδιος μεγάλωσε στον Πόντο, όπου εκεί ο Ελληνικής καταγωγής πληθυσμός αποκαλούσε Καφέκα, κάποια τσίγκινα σκεύη (κάτι ανάμεσα σε τσαγιερά και κανάτες).

Σημειώνω ότι από εδώ αγόρασα το ναργιλέ μου, έναν από αυτούς που χρησιμοποιούσαν στο κατάστημα, για να είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργεί άψογα, ο οποίος και μ' έβγαλε ασπροπρόσωπο!! Καθώς έψαχνα στο web νέες πληροφορίες για το Kafeka, έπεσα σ'ενα σχόλιο που κάτι μου θύμιζε. Χεχεχε! Το είχα ξεχάσει τελείως, πέρασαν και 6 χρόνια βλέπεις!

*Σημείωση: Το τελευταίο διάστημα, σαν να παρατηρώ μια πτώση στην ποιότητα του καπνού. Ελπίζω να είναι η ιδέα μου, γιατί αποτελεί το πιο σημαντικό κριτήριο για ένα ναργιλετζίδικο. Τα παιδιά, στις "επιθετικές μου ερωτήσεις" μου απαντούν ότι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ίδια καλή πρώτη ύλη. Για να δούμε..

4 comments:

Anonymous said...

Αγαπητέ Αγγελή
Αν και είχα περάσει πολλές φορές στο παρελθόν, μπροστά από το Kafeka Kafe απέφευγα να κάτσω λόγω της θέσης του και της έλλειψης ανατολίτικης ατμόσφαιρας. Τα καλά σου λόγια με παρακίνησαν και το επισκέφθηκα για πρώτη φορά πριν λίγους μήνες. Έμεινα ενθουσιασμένος και ξαναπήγα.
Όντως βολεύει όποιον μένει στο Ταξίμ.
Το αφεντικό αλλά και τα παιδιά είναι συμπαθέστατοι. Ο επαγγελματισμός και η διάθεση για εξυπηρέτηση που δείχνουν είναι απαράμιλλος.
Η ποιότητα των χαρμανιών του και κυρίως τα karisik (ανάμικτα) είναι σπουδαία. Σημαντικό το ότι έχουν ομαδοποιημένες τις μπουκάλες και τα μαρπούτσια και τις χρησιμοποιούν για την ίδια πάντα γεύση καπνού, ώστε να μη αλλοιώνονται οι γεύσεις. Το ωραίο είναι ότι έχουν κεντημένο πάνω στο μαρπούτσι, το όνομα με την γεύση για την οποίο χρησιμοποιείται.
Στο Kafeka έχω πιει και το πιο νόστιμο τσάι Kusburnu.
Εύχομαι η πτώση στην ποιότητα του καπνού να μόνο είναι η ιδέα σου και αν είναι γεγονός να είναι παροδικό.
Να ‘σαι καλά που μας το σύστησες. Περιμένουμε και άλλα.
Παν.Καπ.

Angelis said...

Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το Kafeka, δίνω μεγάλο αγώνα ακόμα και με τα πράγματα που είμαι "ερωτευμένος" (βλ. Πόλη, ναργιλέ, φαγητά κτλ), να προσπαθώ να τα περιγράψω αντικειμενικά.

Για τα παιδιά και όλο το προσωπικό έχω όντως να πω μόνο τα καλύτερα (νομίζω μάλιστα ότι τα έχω γράψει). Επίσης, όπως επισημαίνετε τα μαρπούτς (οι εύκαμπτοι αγωγοί που καταλήγουν στην ξύλινη λαβή με τη χνουδωτή επένδυση, απ' όπου ρουφάμε τον καπνό)χρησιμοποιούνται πάντα για το ίδιο άρωμα καπνού.

Το τσάι Kuşburnu (μύτη του πουλιού), το οποίο παρασκευάζεται από αποξηραμένα στελέχη τριαντάφυλλου (όχι τα πέταλα), όσο κι αν είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, δεν είναι από τα αγαπημένα μου.

Κι εγώ ελπίζω να πέφτω έξω, μιας και είναι αγαπημένο μέρος. Μετά την απαγόρευση του καπνίσματος (και στα γιλετζίδικα!!), έχουν αλλάξει πολλά στα ναργιλε-τοπίο της Πόλης. Θα σας κρατώ ενήμερους..

Anonymous said...

Giasu Aggelh!
Einai akriba ta narguile stin poli? Pos tin xreonoyn diladi... giati tha pao se ena mina kai kano erevnes gia panda...

Angelis said...

Γεια σου Ανώνυμε!

Η τιμή για να καπνίσεις ναργιλέ σ' ένα από τα καφέ της Πόλης, αυτό το διάστημα χρεώνεται από 13 έως 15 λίρες για κάθε ναργιλέ που ζητάς. Σ' ένα καλό μαγαζί η διάρκεια της απόλαυσης κυμαίνεται περί της 1,5 ώρας.

Related Posts with Thumbnails